≫ 

Šta Dejan Stanković donosi Zvezdi? Moćna pojačanja, kontakt s najbitnijim ljudima fudbala...

Trenersko iskustvo - ne! Ali, mnogo toga pozitivnog i kvalitetnog zvezdaši mogu da očekuju od novog šefa stručnog štaba

dejan stanković Foto: MN Press

Nije bilo prilike da Dejan Stanković kao igrač završi karijeru u voljenom klubu, okolnosti se nisu posložile za takav scenario, ali nekako je "bilo suđeno" da se Crvena zvezda i njen proslavljeni "sin" ponovo spoje, kad-tad.

Trenutak, čini se, nije mogao biti povoljniji za tako nešto: Zvezda je na vrhuncu moći u postbarijevskoj eri, "pobegla" je Partizanu u šampionskoj trci i svi uslovi ispunili su se da se ukaže šansa treneru početniku, što je uvek rizik, ali i vrhunskom fudbalskom asu koji je kao igrač postigao sve, osvojio sve, video sve, radio sa najvećim trenerskim imenima od kojih je upijao esenciju budućeg esnafa.

Zvezda je sa Stankovićem dobila čvrst temelj da gradi budućnost i razvoj kluba. Pojačanu pažnju navijačke javnosti dobila je iznad svega toga, za početak, a vreme će pokazati koliko će sama igra tima biti oplemenjena, što je u biti i najvažnije, jer je zbog oskudnog trenerskog iskustva teško proceniti kakve ideje ima Deki za sastav ekipe, taktiku i ostale stvari koje se suštinski odnose isključivo na igru.

U redovima koji slede analizirali smo šta je još Zvezda dobila sa Stankovićem na klupi.

1. Magnet za publiku

novak đoković i dejan stanković Novak Đoković pretrčava čitav teren da pozdravi Dejana Stankovića u Pioniru; Foto: MN Press

Koliko god je Zvezda pod Milojevićem bila impresivna i atraktivna zbog najboljih rezultata u poslednje dve i po decenije, utisak je da navijački to nije adekvatno ispraćeno, makar kada je u pitanju "obična" publika probirljivog ukusa sa bočnih tribina.

Često su one bile opustele u superligaškim nadmetanjima, ali to se sada može promeniti sa Stankovićem, koji je, nesumnjivo, veliko fudbalsko ime u koga će biti usmerena maksimalna pažnja medija i navijača. Stankovićev lik biće magnet za publiku, koju bi trebalo očekivati u većem broju sa prvim utakmicama, ali samo od Dejana i njegovog tima zavisi da li će ona vremenom opadati ili se još više sabirati.

2. Dragoceni kontakti, UEFA, Murinjo...

Dejan Stanković Dejan Stanković na žrebanju Lige šampiona; Foto: Profimedia/AFP

 

Tokom karijere Dejan je uz sebe vezao mnoga bitna imena iz sveta fudbala. Svojim gospodskim manirima van terena i onim što je postigao u igračkoj karijeri "kupio" je naklonost i poštovanje mnogih pa se otud ime novog trenera Zvezde sa velikim uvažavanjem izgovara u svim fudbalskim forumima.

To je još jedan plus za Stankovića na novom zadatku. Sigurno je da će mu na početku samostalne trenerske karijere biti potrebna sva moguća podrška i saveti bivših saigrača i trenera kojih, srećom po njega, ima na svim meridijanima sveta. Naravno, najtešnje veze ostale su mu sa šampionskom ekipom Intera, a znamo svi kakvi su velikani čini taj tim, na čelu sa najvećim od njih, Žozeom Murinjom.

Dejan Stanković, Žoze Murinjo Žoze Murinjo i Dejan Stanković su u svakodnevnom kontaktu; Foto: Guliver/Michael Steele/Getty Images

Stanković je nedavno otkrio da je u gotovo svakodnevnom kontaktu preko viber grupe sa bivšim saigračima iz tog vremena i nema sumnje da će od svakog dobiti "porciju" mudrosti na početku novog poglavlja u karijeri.

Naravno, UEFA je takođe važna stavka u karijeri Dejana Stankovića koji je bio angažovan kao bliski saradnik aktuelnog predsednika Evropske "kuće fudbala" Aleksandera Čeferina. Za to vreme Dejan je proširio svoju mrežu kontakata, stekao bolji uvid organizacije i upravljanja velikim sistemima poput UEFA, te će Zvezda u Stankoviću dobiti i čoveka za vezu sa samim vrhom evropskog fudbala, a to nije mala stvar.

dejan stanković i Saša ilić Legende Zvezde i Partizana: Dejan Stanković i Saša Ilić Foto: MN Press

3. Ime kao brend, autoritet i harizma pobednika

Nije bilo lako upravi Zvezde da pronađe adekvatnu zamenu Milojeviću kada je postalo jasno da on više neće voditi ekipu. Bilo je vrlo važno izabrati nekoga čije ime i karijera ne bi drastično odudarali od rejtinga koji je bivši trener Zvezde izgradio za dve i po sezone. Dakle, zvučno ime pre svega, bila je jedina opcija za rukovodeće ljude u klubu.

Sa Dejanom Stankovićem dobili su najbliže onome što su zacrtali kao ključne osobine i karakteristike novog trenera: veliko ime, iako ne trenerski najpouzdanije, osobu koja će odmah biti prihvaćena od strane navijača, što je možda i najvažnije za početak, zvezdaša "do koske", legendu kluba... "Hajp" koji je bio oko Milojevića ne da nije splasnuo, već je samo prebačen na Stankovića!

dejan stankovic i vladan milojevic Vladan Milojević predao je palicu Dejanu Stankoviću; Foto: twitter/crvenazvezdafk

Daleko od toga da je Milojeviću manjkalo autoriteta, uostalom zar bi postigao sve one rezultate da je bio "mekan" u odnosu sa igračima, ali Stanković u svlačionicu donosi neku novu energiju koja je, čini se, bila preko potrebna ekipi nakon teških evropskih udaraca i pada forme.

Harizma je neupitna uz Dejanov "lik i delo" što je i te kako može imati uticaja na podizanje borbene gotovosti kod igrača. Za buđenje. Nema sumnje da će igrači koje Stanković bude selektirao sa pojačanom pažnjom upijati svaku reč i savet od fudbalera koji je u karijeri postigao ono o čemu mnogi samo sanjaju.

4. Trenerska filosofija najveća misterija, ali je učio od najboljih trenera sveta

Trenerski gledano, Dejan Stanković je potpuna nepoznanica. Sa "tankim" iskustvom koje se meri mesecima (kao asistent Stramaćoniju u Udinezeu), ne može se sa sigurnošću reći šta očekivati od novog trenera Zvezde.

Stanković je čitavu svoju karijeru proveo u Italiji, tamo se igrački kalio i upijao lekcije brojnih velikih trenerskih imena, pa je negde i logično da svoju filosofiju bazira na onome što je usvojio kroz rad, treninge i utakmice u Seriji A.

dejan stanković Dejan Stanković na klupi Udinezea na prijateljskoj utakmici sa Zvezdom Foto: MN Press

Fudbalsko znanje imao je od koga da stekne, slušao je sve same trenerske gromade tokom svoje duge karijere u Laciju i Interu, poput Svena Gorana Eriksona, Dina Zofa, Alberta Zakeronija, Klaudija Ranijerija, Rafe Beniteza, Đanpjera Gasperinija, Žozea Murinja, Roberta Manćinija i Andree Stramaćonija.

Igrajući za reprezentaciju imao je šta da nauči i od Slobodana Santrača, Radomira Antića, Vladimira Petrovića Pižona, Havijera Klementea i Dika Advokata, koji su, nema sumnje, dopunili Dejanovo shvatanje fudbala, koje će ovaj sutra pokušati da implementira u Zvezdi.

Jasno je i da će mnogo toga zvisiti od igračkog kadra koji se bude selektirao po ukusu novog trenera, a za sada se zna samo to da na nekolicinu igrača koji su bili u Milojevićevom mandatu, Stanković neće računati. Nema sumnje da je Stanković i magnet za mnoga moćna pojačanja i velika imena. Jedno se već pominje u javnosti u vidu bivšeg kapitena Branislava Ivanovića.

Crveno-beli će se se najverovatnije oprostiti od preplaćenih i nedorečenih stranaca, a otvoriće prostor za mlađu gardu iz filijale Grafičara: Veljka Nikolića, Strahinju Erakovića i Željka Gavrića.

5. Stanković oseća važnost, težinu i odgovornost posla u Zvezdi

Dejan Stanković Bio je miljenik navijača kao igrač; Foto: MNPress

"Zvezdin dres je težak", umeju često da kažu oni koju simali privilegiju da prođu kroz Marakanu, bilo kao treneri ili igrači.

Pritisak i odgovornost su ogromni od trenutka kada se zaduži crveno-bela oprema. Tada i počinje pojačan nadzor navijačkog korpusa, svaki potez, svaki rezultat i svaka utakmica su "pod lupom", a sve to čeka Stankovića onog momenta kada izvrši prvu prozivku igrača.

Za razliku od mnogih njegovih prethodnika, Stanković ima "neograničen kredit" kod navijača, što mu daje dobru početnu poziciju i višak prostora koji drugi ne bi dobili.

Stanković, ipak, zna kako da se nosi sa izazovima kao što je i ovaj, u karijeri je odigrao toliko velikih utakmica, odneo toliko pobeda, ali i gubio mečeve iz kojih je izvlačio pouke, koje su ga fomirale i kao ličnost i kao igrača, pa je sigurno da neće sebi dozvoliti da ga prvi kiks, koji će se svakako desiti, izbaci iz ravnoteže.

Savo Milošević, Dejan Stanković Dejan Stanković i Savo Milošević iz vremena kada su igrali za reprezentaciju naše zemlje Foto: MN Press

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 6y66

    20. decembar 2019 | 15:09

    Rijaliti se nastavlja, pune se novine samo o ovoj temi.......dosadno....

  • miki

    20. decembar 2019 | 17:44

    Dosao bivsi evropski i svetski prvak kod evropskog i svetskog prvaka nazad.Vi tudjmanovci kad pisete o njemu prvo ustanite i brljajte svasta🇷🇸🙏Zvezda Srbija nikad yu

  • Ja

    20. decembar 2019 | 16:30

    Samo se sprdajte, začepiće vam Deki gubicu brzo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA