Zvezda nije u stanju da se stalno pojačava za LŠ: Kosanović o slikovito o razlici Evrope i Srbije

Uspešne dve i po godine su iza Zvezde

  • 6
Milan Kosanović, Crvena zvezda, Liverpul Foto: Nikola Jovanović

Pomoćni trener u stručnom štabu Vladana Milojevića Milan Kosanović analizirao je sezonu Crvene zvezde u Ligi šampiona i ocenio da je taj tim sklapan da se domogne Evrope.

Zvezdi je to uspevalo tri godine zaredom, počev od Lige Evrope 2017, do Lige šampiona 2018. i 2019. godine. U oba takmičenja je srpski šampion odigrao dobro, sve do nekoliko mečeva ove sezone kada je razlika u odnosu na neke od najmoćnijih ekipa kontinenta bila prevelika.

- Kopenhagen nas je delio od sigurnog učešća u Ligi Evrope, finanasijske stabilnosti i te utakmice su doprinele jačanju karakteru ekipu. Prvi meč u Beogradu bio je jedan od najboljih, pokazali smo veliki kvalitet i šteta je što ga nismo dobili. Revanš smo takođe odigrali na zavidnom nivou, imali igrača manje, završili epskim penalima. Na kraju puta nas je čekao Jang bojs, gde smo pokazali da smo se specijalizovali za mečeve u kojima je jedino važan prolaz. Ljudi teško shvataju da u tim dvomečima nije bitno da pobedite ubedljivo u jednoj utakmici nego da imate dve pobeđene utakmice i prođete. Rezultat je jedini parametar uspeha - rekao je Kosanović za klupski sajt.

Milan Kosanović, Vladan Milojević Foto ilustracija: Telegraf/MN Press/Marko Jovanović

Napomenuo je da je grupna faza Lige šampiona takmičenje budžeta, mada to ljubitelji fudbala teško priznaju.

- Realnost je da u Ligi šampiona igrate protiv visokobudžetnih preduzeća i da su se vremena promenila. Novac i budžeti igraju presudnu ulogu. Zvezda nije u stanju da stalno pojača ekipu jer najbolji odlaze zbog zakona tržišta gde klub teško može da odbija unosne ponude - dodaje Kosanović.

Za prethodne dve i po godine tokom boravka Milojevića i njegovog štaba u klubu igralo se sa mnogo različitih ekipa. Počev od Florijane i Irtiša, Sparte, Krasnodara, preko BATE Borisova, Kelna, Arsenala, CSKA do Liverpula, Napolija, Totenhema, Bajerna i Pari Sen Žermena...

- Kopenhagen je specifičan jer igra sa dva špica, Jang bojs sa prebzim krilnim igračima, na kraju smo se sudarili sa direktnim fudbalom Bajerna i Totenhema. Oni su demonstrirali vrhunsku traziciju i moć. Mi to ne možemo da dostignemo. Mnogi teže da budu nivo sa Bajernom i Totenhemom, ali to je nerealno, moramo biti iskreni prema sebi.

Milan Kosanović Foto: FK Crvena zvezda

- Znali smo da će mečevi sa Olimpijakosom biti presudni za treće mesto i taj duel 11. decembra je presudio. Međutim, ako gledamo samo dvomeč sa Olimpijakosom, da je igran u plej-ofu mi bismo prošli jer smo ga dobili 3:2. Uz to, treba reći da smo protiv Totenhema u Beogradu imali brojčano najkvalitetnije prilike na jednom meču Lige šampiona a izgubili smo ga. Da je Pavkov pogodio prvu šansu na 0:0 bilo bi drugačije.

Kolika je razlika na terenu u odnosu na timove sa najboljim igračima, Kosanović ilustruje na primeru supertalenta Kilijana Embapea.

- Jedan Kilijan Mbape pravi brzinsku razliku tri metra na 20 metara protiv svakog. Hroničan problem našeg poimanja fudbala je što se mečevi gledaju iz kafića i iz fotelje. I što pričamo o fudbalu samo na osnovu utiska sa TV-a. I ja kad gledam Formulu 1 ne čini mi se da je to neka brzina, a kad vidim da bolid ide 300 na sat, a ja vozim 130 na autoputu tek onda iza volana mogu da zamislim kako izgleda sve to iz bolida. Liga šampiona i naša liga je trka Formule 1 i običnog automobila - istakao je Kosanović.

Video: Kako sam pre Salcburga znao da ćemo igrati Ligu šampiona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sultan Bgd

    20. decembar 2019 | 17:55

    Skroz u pravu čovek.

  • Cccc

    20. decembar 2019 | 18:53

    Zvezda je samo protiv Bajerna bila katastrofa, i ja mislim da su se oni već predali dan pred utakmicu što nikad vise ne sme da se desi. Protiv Totenhema smo imali 2-3 sto postotne sanse kod 0:0 jednu kod 0:1 dve ostalo je bilo sve u našem maksimumu.

  • Deda Miloje

    20. decembar 2019 | 20:43

    E ovo se zove stručnjak, napriča nam svašta a ništa ne reče kako je sramno odigrao protiv Totenhema i Bayerna, dekadentno, staromodno, bunkerica na m3... Blagi užas. Lepo ih je okrpio legenda Ćiro Blažević.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA