≫ 

Alarmantno upozorenje za srpske fudbalere: Karijere su vam ugrožene kao nikad dosad

Sindikat profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" saopštio da pojedini klubovi menjanju ugovore o radu kako bi se osigurali u slučaju sporova sa svojim igračima

  • 6
Fudbaler i grb FSS-a Foto: Tanjug/Ap

Sindikat profesionalnih fudbalera "Nezavisnost", koji brine o pravima velikog broja superligaških igrača, upozorio je u petak da određeni klubovi u našoj zemlji rade na promeni važnog člana ugovora o radu, kojim bi se budući sporovi ma relaciji "igrač-klub" preneli na redovne sudove, a ne kao što je to bio slučaj do sada - na Arbitražni sud FSS-a.

U prevodu, to bi značilo da bi igrači, koji su do sada sporove rešavali u kratkom roku na Arbitraži, sada mogli na isti da čekaju više godina!

- Pojedini klubovi počeli su da menjaju član 13. tačka 5. tipskog Ugovora o radu koji definiše nadležnost FSS Arbitražnog suda u slučaju sporova, na način da stavljaju nadležnost redovnih sudova iako je to izričito zabranjeno FSS propisima. Kada se to desi, FSS Arbitražni sud se proglašava nenadležnim i ne može odlučivati pa predmet mora ići na redovan sud gde sporovi mogu trajati i po 10 godina. Ovo je naročito opasno ako se radi o raskidima ugovora - obavestili su i sindikata.

Iz sindikata "Nezavisnost" rekli su nam da su još ranije više puta sugerisali FSS da pojedini klubovi na ovaj način rade na štetu igrača, ali, kako su istakli, odgovorni u vođstvu našeg fudbala "nisu imali sluha".

- Nekoliko klubova koji su to radili, mi smo upozoravali na to FSS na našim prethodnim sastancima i tražili smo od FSS da nam daju jedno mesto u Komisiji za verifikaciju ugovora kako bi bila bolja kontrola i kako bi se ispravljale nepravilnosti, ako se uoče. Nažalost, nisu imali sluha - rečano je Telegrafu iz sindikata.

Mirko Poledica Predsednik sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica Foto: MN Press

Nismo dobili odgovor koji klubovi su u pitanju, ali iz Sindikata su poručili da to suštinski nije od ključnog značaja koliko je bitno da FSS pokrene mehanizme koji bi doveli do toga da se tipski ugovori, kakav je ugovor o radu, ne smeju menjati.

Ne zelimo nikoga da etiketiramo od klubova niti nam je to cilj, problem postoji to je evidentno. I pored činjenice da FSS Pravilnik o regisraciji, statusu i transferu igrača definiše da se ne mogu menjati odredbe tipskog ugovora, kao i da FSS Statut obavezuje sve članove da eventualne sporove neće rešavati na redovnom sudu, u praksi se desava suprotno...

U saopštenju koje je izdalo na svojoj zvaničnoj stranici, sindikat "Nezavisnosti" je oštro kritikovao politiku FSS-a zbog svesnog kršenja pravilnika.

- Iako je svojim propisima zabranio da se sporovi rešavaju na redovnim sudovima, FSS overava takve ugovore što nam jasno govori da FSS svesno radi protiv svih igrača a za interese klubova.

Sindikat je upozorio svoje članove i sve igrače domaćih klubova da su im "karijere ugrožene kao nikad pre" zbog maćehinskog odnosa krovne organizacije i tendencija koje favorizuju isključivo klubove.

- Molimo sve igrače da ovo naše upozorenje shvate ozbiljno zato što su im karijere ugrožene kao nikada do sada. Ne dozvolite da vam zbog jedne rečenice neko ugasi karijere kada nam je svima jasno da FSS ne daje nikakvu podršku igračima po ovom pitanju. Svim našim članovima stojimo na raspolaganju svakodnevno i molimo vas da nam se javite da pogledamo ugovore pre nego što ih potpišete, nas ne može niko dovesti u zabludu...

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    27. decembar 2019 | 17:43

    Jednostavno resenje izbaciti iz lige takve klubove ili naloziti redovnim sudovima da sportske procese rese za dan....

  • Ivan Milovanovic

    27. decembar 2019 | 20:15

    Ako je nesto suprotno propisima FSS zar ne postoji kazna za takvo postupanje, nistavost ugovora i sl.?

  • Дејан Младеновић

    27. decembar 2019 | 23:47

    Др Звездан-а и њена кухиња

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA