≫ 

Ima li kraja Liverpulovoj nepobedivosti? Već su oborili neke rekorde, a drugi su na vidiku!

Fudbaleri Jirgena Klopa ove sezone igraju dominantno

  • 6
FK Liverpul - FK Votford

Foto: Tanjug/AP

Pobeda nad Šefildom Liverpulu je donela mesto u istoriji – u krugu klubova koji mogu da se pohvale da godinu dana nisu poraženi u Premijer ligi!

BBC“ piše da je Liverpul odigrao 37 utakmica bez poraza, skupivši pritom 101 bod od poslednje utakmice u kojoj su poraženi, a koja je odigrana 3. januara 2019. godine sa Mančester Sitijem.

Igrači Jirgena Klopa tako su postali treći tim u Engleskoj koji je uspeo da veže godinu dana bez poraza. Prvi je to uspeo Arsenal čije su 49 utakmice uključivale čitavu sezonu 2003/04, kao i Čelsi – 40 utakmica, od oktobra 2004. do novembra 2005.

FK Liverpul, igrači, slavlje

Foto: AP/Tanjug

Jedini porazi Liverpula u Engleskoj usledili su nakon utakmica sa Vulverhemptonom u FA Kupu prošlog januara, a njihov mladi tim poražen je pre mesec dana u Liga Kupu od Aston Vile. Tokom prethodnih godinu dana, dva puta su poraženi i u Ligi šampiona. Protiv Barselone u prvoj polufinalnoj utakmici nakon koje je usledila neverovatna pobeda u revanšu i plasman u finale, kao i protiv Napolija u grupnoj fazi ove jeseni.

Uprkos svojoj nepobedivosti, Liverpul nije osvojio nijedan domaći trofej za to vreme. Uspehe su imali uglavnom u međunarodnim takmičenjima, i Liverpul je postao prva engleska ekipa koja je objedinila trofeje Lige šampiona, UEFA Superkupa i Svetskog prvenstva za klubove.

Šta kažu brojke?

 

Nakon poslednjeg poraza od Sitija, Liverpul je pobedio u 32 od 37 odigranih utakmica, sa koeficijentom osvojenih bodova 2,73 po meču. Primera radi, kada je Mančester Siti postavio rekord od 100 osvojenih poena u sezoni 2017/18, učinili su to uz koeficijent osvojenih bodova 2,63 po utakmici.

Liverpul je slavio u devet poslednjih kola prethodne sezone, ali uprkos tome nisu uspeli da prestignu Siti na tabeli i domognu se željenog trofeja. Liverpul je pritom sezonu završio sa 97 osvojenih bodova, što je treći najbolji rezultat u istoriji Premijer lige, a ubedljivo najbolji rezultat koji je jedna drugoplasirana ekipa postigla.

FK Liverpul

Foto: Tanjug/AP

Pobednički niz se nastavio i u novoj sezoni koju su započeli sa osam uzastopnih pobeda, i tako vezali ukupno 17. U devetom kolu je usledio remi sa Mančester Junajtedom koji je njihov niz okončao, a samo jedna pobeda im je nedostajala da izjednače rekord Sitija od 18 uzastopnih pobeda.

Livepul trenutno ima 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Lester, uz utakmicu manje, ali navijači ovog kluba i dalje su veoma oprezni. Prethodne sezone, Liverpul je postao prvi klub koji je u novu godinu ušao sa sedam bodova prednosti, a da na kraju nije osvojio titulu.

Liverpulov napadački trio koji čine Roberto Firminjo, Sadio Mane i Mohamed Salah čini srce tima i ključ su ovog uspešnoh pobedničkog niza. Nijedan drugi fudbaler nije postigao više od šest golova za to vreme. Liverpul je uspeo da postigne makar jedan gol u prethodnih 29 utakmica Premijer lige, što čini ukupno 89 golova tokom svog niza neporaženosti. Samo su Mane (25), Salah (19) i Firminjo (10) uspeli da budu dvocifreni. Virdžil Van Dajk sa šest i Divok Oriđi sa pet golova jedini su donekle blizu ove trojke. U strelce se upisivalo još jedanaest igrača.

Kada se govori o asistencijama, tu ne bi trebalo da bude iznenađenja. Trent Aleksandar-Arnold (17) i Endrju Robertson (13) su jedina dva fudbalera koja su asistirala 10 ili više puta.

Oleh Dubyna / Shutterstock.com

Poređenje sa drugim evropskim ligama

 

Dvanaest klubova  uspelo je da čitavu godinu odigra bez poraza, računajući najjačih pet liga u Evropi (ne računajući klubove čiji je niz sadržao manje od 32 utakmice poput Prestona u sezoni 1888/89). Od njih samo tri kluba, računajući i Liverpul, nije uspelo da osvoji titulu tokom te godine.

„Redsi“ imaju još mnogo posla kako bi sustigli Milan, apsolutnog rekordera. Njegov niz utakmica bez poraza u Seriji A trajao je od maja meseca 1991. godine do marta 1993 - Milan je odigrao čak 58 utakmica, a njihov niz trajao je 672 dana. Da bi ovaj rekord oborili, izabranici Jirgena Klopa moraće da ostanu neporaženi sve do 5. novembra ove godine.

Liverpulu je ostalo još 12 utakmica kako bi sustigli niz Arsenala koji je odigrao 49 utakmica bez poraza, što je rekord za bilo koji tim otkad je takmičenje u Engleskoj počelo 1888. godine. Nepobedivost Arsenala trajala je 539 dana, što će Livepul sustići ukoliko ovu sezonu završi bez poraza.

FC Bayern - Liverpool, FK Bajern Liverpul

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko se statistika prošiti na Veliku Britaniju, Liverpul će morati da prestigne 62 utakmice bez poraza koliko je ostvario Seltik između novembra 1915. i aprila 1917.

Kada se računa cela Evropa, rekord će verovatno ostati van domašaja Liverpula, osim ukoliko ne uspeju da ostanu neporaženi još dve godine. Steaua iz Bukurešta je odigrala 104 utakmice bez poraza između 1986. i 1989. godine. Kalendarski gledano, najduži niz ima Linkoln Red Imps, klub iz Gibraltara koji je od maja 2009. do septembra 2014. ostao neporažen u 88 utakmica.

Kada se gleda koeficijent osvojenih bodova, Liverpul već ima najbolji rezultat od svih engleskih klubova koji su neporaženi bili 34 ili više utakmica.

Ko još nije uspeo da osvoji titulu uprkos nizu?

 

Dve evropske ekipe koje su imale duži ili jednak niz kao i Liverpul nisu uspele da osvoje titulu – Real Sosijedad i Peruđa.

Peruđa je sezonu 1978/79 završila sa učinkom od 11 pobeda i čak 19 remija, što je bilo dovoljno samo za drugo mesto – iza Milana, koji je izgubio tri utakmice. Real Sosijedad je u sezoni 1979/80 zabeležio niz nepobedivosti, ali je titulu uspeo da osvoji u naredne dve sezone.

FK Liverpul - FK Votford

Foto: Tanjug/AP

Koje još rekorde Liverpul ima priliku da obori?

 

Liverpul će vrlo lako oboriti evropski rekord po broju osvojenih bodova u sezoni, ukoliko nastave sa ovakviom formom do kraja.

Ukoliko zadrže trenutni koeficijent osvojenih bodova, Liverpul će sezonu završiti sa čak 110 bodova. Najviše bodova u drugim evropskim ligama osvojio je Seltik – 106 bodova u sezoni 2016/17. Beri je osvojio 105 u sezoni 1996/97, a 104 naredne – u velškom prvenstvu.

Pored njih, trocifren broj bodova uspeli su da ostvare i Juventus (102 boda, sezona 2013/14), Real Madrid (100 bodova, sezona 2011/12) i Barselona (100 bodova, sezona 2012/13). Naravno, i pomenuti Mančester Siti u sezoni 2017/18 osvojio je 100 bodova. Ukoliko Liverpul osvoji makar 101 poen, postaće novi rekorder Premijer lige.

„Redsi“ su na 40 bodova udaljenosti od vlastitog rekorda – 98 boda u sezoni, ali to je bilo u sezoni koja je brojala 42 utakmice (danas se igra 38 utakmica).

Liverpul će na putu ka postizanju novih uspeha vrlo brzo morati da preskoči dve ozbiljne prepreke. Najpre, 11. januara, Liverpul gostuje Totehnemu koji sa klupe predvodi Hose Murinjo. Portugalac zna kako da osujeti planove Lilverpula, jer je 2014. godine njegov Čelsi uspeo da nanese poraz Liverpulu na „Enfildu“ i time ga isključi iz borbe za titulu. Posle toga sledi i utakmica na svom terenu protiv Mančester Junjateda, jedinog tima koji je uspeo da im uzme bodove ove sezone.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA