Kako je moguće da je Marinu toliko pala cena? Zvezda izgubila nekoliko miliona evra za godinu dana

Doskorašnji kapiten prešao u Al Ahli iz Saudijske Arabije, a pre godinu dana imao je znatno veću ponudu iz Katara

  • 48
Marko Marin, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Marko Marin je otišao iz Crvene zvezde u saudijski Al Ahli, a taj transfer šokirao je navijače kluba sa Marakane, jer je vest došla kao "grom iz vedra neba".

Kada se na to uzme i podatak da je Zvezda zaradila tek oko 1.2 miliona evra, a možda i manje kada se nadoveže "prebijanje duga" prema Marinu zbog velike plate koju je imao, ta cifra može da padne i do milion.

To deluje neverovatno sa ove distance, kada se uzme u obzir da je Marin pre tačno godinu dana takođe bio na meti arapskih klubova, tada iz Katara, koji su nudili 5 miliona evra, o čemu su javno pričali i Marko Marin i generalni direktor Zvezde, Zvezdan Terzić.

Zašto je Zvezda prodala svog kapitena i kako je moguće da mu je toliko pala cena?

Marko Marin Marko Marin u neverici posle promašene šanse u Minhenu; Foto: Marko Jovanović

Marin je bio lider Zvezde poslednjih godinu i po dana. Došao je u klub na leto 2018. godine, poslednjeg dana prelaznog roka, nakon ulaska kluba u Ligu šampiona. Bio je deo istorijskog trijumfa protiv Liverpula te godine, a ove je pomogao klubu da se domogne nove Lige šampiona.

Zato i ne čudi što Zvezda prošle zime nije htela da ga proda ni po koju cenu. Tada je Terzić bio jasan, Marin, Borjan i Jovančić nisu na prodaju ni po koju cenu, a ni unosna ponuda iz Katara nije promenila mišljenje čelnika Zvezde.

Marin je na pripremama javno priznao da je postojala velika ponuda, ali da je u dogovoru sa čelnicima kluba odlučeno da on ostane.

- Još letos kada sam došao pričao sam da sa Terzićem imam baš dobar odnos. Zbog njega sam i došao u Zvezdu. Imali smo dogovor ako dođe neka ponuda koja je nenormalna, da se ne može odbiti, da ćemo sesti zajedno i da ćemo pričati. Takva ponuda je došla iz Katara, ali ipak smo seli zajedno i odlučili da sam trenutno previše bitan za ekipu. Sešćemo ovih dana još jednom zajedno i videćemo kakva je situacija za novi ugovor, ali ja sam skoncentrisan na novu sezonu i mislim da ću ostati. Ponuda je došla iz Katara - rekao je Marin pre godinu dana.

Marko Marin Marki Marin je bio kapiten Zvezde od leta; Foto: Marko Jovanović

Nekoliko meseci kasnije Marin je potpisao novi ugovor sa Zvezdom do juna 2021. godine. Prema tom ugovoru, isplivalo je tek kada je otišao, zarađivao je 1.2 miliona evra, a uz bonuse je ta cifra prekoračila i 1.5 miliona evra. Bruto je sve iznosilo okruglo oko 2 miliona evra, što je Zvezdi postalo teret s obzirom na to da tokom proleća ne igra Evropu i da je nova strategija kluba u pravcu podmlađivanja ekipe.

Terzić je tokom prošlih zimskih priprema rekao da je za Marina odbijena ponuda od 5 miliona evra, ali je još tada najavio da klub nije jedini koji odlučuje kada je u pitanju određeni transfer i da ne može u timu imati nezadovoljne igrače, ukoliko oni žele da odu.

Imali smo ponude od pet miliona evra za Marina i četiri miliona za Bena. Nismo ni određivali njihovu cenu, jer oni nisu na prodaju. Ipak, nismo mi jedini koji odlučujemo. Postoji tržište koje može da poremeti naše planove i želje u slučaju da Marin dobije ponudu koja se ne odbija. Nije stvar da li će Zvezda dobiti tri, četiri ili pet miliona evra, prosto ne možete imati nezadovoljnog igrača. Mi želimo da ostanu. Pričali smo sa njima, jer nam je najvažnije da im glave budu mirne i da budu fokusirani na obaveze u klubu - rekao je Terzić posle zimskih priprema prošle godine.

Marko Marin, FK Crvena zvezda, Zvezdan Terzić Marko Marin i Zvezdan Terzić; Foto: MN Press

Zvezda je procenila prošle zime da ne prodaje Marina. Svesno je ušla u rizik i on se rezultatski isplatio kroz titulu i novo učešće u Ligi šampiona. Međutim, za godinu dana je zbog te procene, kada se računa samo obeštećenje ostala bez nekoliko miliona zarade.

Prema Transfermarketu, koji je baza za procenu fudbalera širom sveta, Marko Marin je procenjen na 6 miliona evra.

Međutim, fudbalsko tržište je takvo da cena fudbalera bude onoliko koliko neko za njega nudi u datom trenutku. A ona tri puta niža u realnosti. Na pad njegove cene sigurno su uticale i godine, ali i slabe partije Zvezde u Ligi šampiona, te ubedljivi i rekordni porazi od Totenhema i Bajerna.

Tako je za Marina stigla ponuda u visini od 2 miliona dolara iz Al Ahlija, s tim da je 30 odsto transfera otišlo Olimpijakosu, pa je Zvezda zaradila oko 1.2 miliona evra, na šta tek treba odbiti i određena dugovanja prema Marinu, što dovede do cifre od oko milion evra zarade, prema saznanjima Telegrafa.

Ne treba zanemariti i da je Marin dobio ugovor u visini od 2.5 miliona dolara godišnje u Al Ahliju, što je duplo više od onoga što je imao u Zvezdi, tako da je i sam iskazao želju da napusti Marakanu. Zvezda je jednom uspela da stavi veto na to, drugi put verovatno ne bi mogla, ili bi Marin ostao protiv svoje volje i bio nezadovoljan, što ne bi bilo ni u interesu Zvezdi ni Marina.

Video: Šta je Marin rekao posle ispadanja od Olimpijakosa?

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Senjak

    6. januar 2020 | 14:11

    Pa zar Marin Srbin nije dosao iz ljubavi???Hoce li sada kada je otisao opet biti Nemac????

  • Rade

    6. januar 2020 | 13:16

    A, kad' je to za Marina neko nudio više love? Nikad' to je Terzina laž da opravda pare i platu koju je dao Marinu!!!

  • Zoran

    6. januar 2020 | 13:22

    Kada Terzić podnosi finansijski izveštaj?! Bojim se da i dalje dugujemo 20-30 mil.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA