≫ 

Ovo je Partizanova ukupna zarada od transfera u 2019. godini: Pavlović doneo godišnji budžet!

Crno-beli od prodaje igrača inkasirali preko 17.000.000 evra, ali osetili dve strane medalje

  • 13
Strahinja Pavlović i Rikardo, Partizan Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Nikola Tomić

Partizan je u protekloj godini i rezultatski i finansijski doživeo dve strane medalje i koliko god u Humskoj želeli što pre da zaborave prvi deo 2019, toliko sigurno priželjkuju da i ekipa i ceo klub nastave progres na svim nivoima koji je ostavren u drugoj kalendarske godine. Gledajući samo transfere, zaključno sa rekordnim Strahinje Pavlovića, crno-beli su inkasirali gotovo dva godišnja budžeta, odnosno 17.150.000 evra.

Rekosmo već nije dobro počelo, jer je u protekloj sezoni izostalo takmičenje u Evropi, te je shodno tome Partizanu bilo teško da plasira i naplati igrački kadar. Besparica, slabi rezultati i igra u domaćem takmičenju doveli su do toga da su crno-beli protekle zimedošli u poziciju da gotovo nemaju ponuda za fudbalere, a novac je bio preko potreban.

Strahinja Pavlović Foto: Privatna arhiva

Pretilo je da klub iz Humske neće realizovati nijedan transfer u zimu 2019. godine, ali je slamka spasa stigla iz Italije, jer je SPAL namerio da kupi tada jednog od nosilaca igre Marka Jankovića. Bili su to poslednji dani prelaznog roka, crno-beli su praktično bili saterani uza zid i nisu ni imali ni poziciju, niti vremena za cenkanje.

Janković je prodat za 1.800.000 evra i taj novac je iskorišćen da se ugasi požar. Nešto kasnije, sredinom marta, zahvaljujući produženom prelaznom roku u Kazahstanu, ekipu je napustio i Nebojša Kosović, koji je prešao u redove Kairata, ali je taj transfer doneo samo 400.000 evra., što je bila kap u moru nevolja.

RIKARDO SVE PREOKRENUO

Nekoliko meseci kasnije, tačnije u letnjem prelaznom roku, crno-beli su imali istu polaznu osnovu – morali su da prodaju da bi živeli i svi igrači koji su u tom trenutku okončali sezonu su bili na tržištu.

Bilo je jasno da ozbiljan novac sleduje od transfera najboljeg strelca Rikarda Gomeša, zatim Strahinje Pavlovića, koji je već bio u fokusu evropske fudbalske javnosti, ali se računalo i na dodatne prihode od ostalih momaka. Mada, ruku na srce, ne tako visoke.

Ceo jun je prošao bez dešavanja, a onda je početkom jula prvi prihod stigao od Svetozara Markovića. Defanzivac kome je predviđana svetla budućnost nije imao sjajnu sezonu iza sebe, mučile su ga i povrede, pa je prihvaćena ponuda Olimpijakosa od 1.500.000 evra, koja je “legla” gotovo kao prva pomoć.

RICARDO JORGE PIRES GOMES Rikardo Gomeš bio je pun pogodak Partizana Foto: MN Press

U drugoj polovini jula Partizan je, posle silnog otezanja Al Šarže iz Dubaija, konačno realizovao transfer Rikarda Gomeša. Crno-beli su inkasirali 3.000.000 evra, plus 500.000 u bonusima, shodno učinku igrača, i to je posao koji je praktično dao “veštačko disanje”, probudio velikana iz Humske poslao ga u sasvim drugom smeru.

Od pomenutog novca crno-beli rešili ključne probleme u funkcionisanju, ali i angažovali pojačanja, kako bi bili konkurentni u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U smiraju leta ekipu je napustio i Ognjen Ožegović, za koga je nemački Darmštat platio obeštećenje od 400.000 evra, ali je poslednjeg dana prelaznog roka, ispostaviće se, sudbinski propao transfer Strahinje Pavlovića u Lacio.

Sve je već bilo dogovoreno, Italijani su pristali da isplate sumu od 5.500.000 za talentovanog defanzivca, ali su potom želeli da prevare Partizan i igrača, pokušavajući da iskoriste poslednji dan “pijace” i smanje obeštećenje za 50 odsto. Čelnici Partizana nisu pristali na ucenu, vratili su se u Beograd i produžili ugovor sa fudbalerom, što je ubrzo višestruko naplaćeno.

ZIMA DONELA MILIONE I SLATKE MUKE

U međuvremenu Partizan se plasirao u Ligu Evrope, sa značajno boljim timom nego prošle godine, a izlog u UEFA takmičenju, gde je tim Sava Miloševića sjajno reprezentovao i klub i srpski fudbal, doneo je slatke muke čelnicima kluba.

Sredinom jeseni red klubova zainteresovanih za Strahinju Pavlovića se morao brojati sa prstima dve ruke, isto je važilo za Filipa Stevanovića, Umara Sadika, Bibrasa Natha, Sašu Zdjelara...

umar sadik U Partizanu očekuju da bi Sadik mogao da bude naredna dobra prodaja da se popuni klupska kasa Foto: MN Press

Crno-beli su seli za sto, razmotrili situaciju i odlučili da unovče Pavlovića i to za rekordnih 10.000.000 evra, plus 3.000.000 kroz bonuse i procente od dalje prodaje. Transfer je dogovoren sredinom decembra, a ozvaničen početkom 2020, kada je i počeo zimski prelazni rok.

Na taj način Partizan je praktično rešio pitanje budžeta za predstojeću godinu dana i omogućili struci da sačuva ostatak tima kako bi bio konkurentan u nastavku sezone.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    6. januar 2020 | 16:57

    Za malog coveculjka terzinjanjua ... Za koliko si prodao najboljeg igraca?

  • Rici77

    6. januar 2020 | 15:52

    Monako nije samo kupio S.Pavlovica. Nego i Bocka jos uvek mu je u dzepu!!! To su celnici Monaka saznali tajnim kanalima,ta informacija nije bila dostupna za druge klubove.

  • ko kopacke

    6. januar 2020 | 19:32

    Njemacke novine danas pisu..Summine kopacke vise vrijede od marina..strasno je kako su kopacke skupe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA