≫ 

Liga šampiona menja format: Vraća se sistem koji je uvođen posle Zvezdine titule u Bariju!

Hoće li ovo zadovoljiti apetite klubova koji hoće zatvorenu Ligu šampiona?

  • 8
Žreb za Ligu šampiona Foto: AP/Tanjug

Liga šampiona je odavno tradicionalizovala trenutni format takmičenja, ali je rešeno da se pribegne promenama, koje će doneti više fudbala u 2024. godini.

UEFA je odavno na udaru najjačih i najbogatijih klubova zbog težnje da se takmičenje zatvori, a za sada je samo sigurno da se ništa neće menjati do 2024. godine. Skaj sport i Tajms prenose da će doći do promena, ali ne po pitanju učesnika, nego formata od ove sezone!

Naime, razmatra se uvođenje još četiri datuma za odigravanja utakmica u Ligi šampiona kroz dve dodatne nedelje.  Umesto četiri ekipe u grupi, imali bismo šest. Tako bi giganti igrali češće, što bi tek donekle zadovoljilo njihove finansijske apetite.

Druga ideja je da se oforme dve grupne faze, gde bi u drugoj osam najboljih timova bilo smešteno u dve grupe od po četiri ekipe - takav format bio je aktuelan od 1992. do 1994. godine.

Posle Zvezdine titule u Bariju, ovaj sistem je pionirske korake imao u sezoni 1991/1992, kada su se posle dve runde u dve grupe vadile karte direktno za finale kroz prvo mesto. Tek od 1994/1995 je takmičenje počelo da se širi na četiri grupe iz koje smo dobijali četvrtfinaliste.

Novi sistem sa nove dve grupne faze bi doneo mnogo derbija najjačih timova u prolećnom delu, a po dve najbolje ekipe bi dolazile do polufinala, pa bi se igralo finale po standardnom principu na neutralnoj, ranije određenoj lokaciji.

Ipak, novi datumi bi napravili dodatni problem organizaciji fudbalskih Kupova, pa će to biti najvažnija stavka pregovora UEFA i ECA, Evropske asocijacije klubova.

Video: Degenek o statusu džokera, Liverpulu, Bajernu i atinskoj tragediji sa Olimpijakosom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moka

    16. januar 2020 | 17:15

    A Zvezda i liga sampiona nebo i zemlja

  • Partizan

    16. januar 2020 | 20:45

    Kaze Zvezda osvojila Ligu Sampiona... Hahaha alo bre ljudi. Niti je to ista ta Zvezda, em je bila druga Drzava, em se zvalo drugacije tamicenje. Od one Zvezde je samo grb ostao, nista vise. Kakva Liga Sampiona kakvi bakraci, 27 god niste usli u LIGU Sampiona a kad ste usli bili ste najgori tim sa najvise primljenih golova, obrukali ste Srbiju za sva vremena, takav ulazak u Ligu Sampiona nam netreba nikad pa ni tad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA