OTKRIVAMO: Partizan već potpisao ugovor sa Sadikom, evo razloga zašto ga neće sada prodati!

Klub iz Humske bi u slučaju da se sada odluči na transfer morao iznova da se dogovara sa Romom, kojoj bi pripao i veći deo kolača

  • 17

Partizan je potpisao trogodišnji ugovor sa Umarom Sadikom, ali će morati da sačeka 10. jun i otkupi ga od Rome kako bi polagao apsolutna prava na nigerijskog napadača, otkrio je potpredsednik Vladimir Vuletić, koji je i sam u minula dva dana iznova tumačio sporazum sa Romom. Zavrzlama, koju je unela unosna ponuda iz Katara, u visini od 10.000.000 evra, razotkrila je niz detalja, pre svega činjenicu da crno-beli imaju pravo da već ove zime otkupe fudbalera, ali bi u tom slučaju i "kolač" italijanskog kluba bio daleko veći, dok na kraju sezone klub iz Humske treba samo da uplati 1.600.000 evra na ime otkupne klauzule (plus 100.000 za pozajmicu) i u potpunosti će imati kontrolu nad igračem i moću u perspektivi da zaradi od njegovog transfera.

Detalje, nedoumice, činjenice - sve je to javno izneo Vuletić, obrazlažući zašto je Partizanu najbolje da sačeka početak leta i tek tada pravi strategiju sa Sadikom.

- Poslednjih dana u javnosti postoje nedoumice i kontroverze u slučaju Umara Sadika i njegovog pravnog statusa u Partizanu. Evo nekoliko informacija koje u potpunosti osvetljavaju njegov pravni status i budućnost u FK Partizan. Prema ugovoru o pozajmici između Rome i Partizana, Umar Sadik je Romin igrač na pozajmici u Partizanu zaključno sa 30.6.2020. godine. Ono što postoji kao opcija i kao klauzula o kojoj se govori i koja je u potpunosti Partizanova klauzula i u potpunosti je na volji Partizana je odredba po kojoj Partizan može da izvrši otkup Umara Sadika za 1,7 miliona zaključno sa 5. junom 2020. godine do 23 časa i 59 minuta. To znači u prevedenom značenju, što je novo saznanje, da Partizan ovo može da uradi i danas. Ali ono što nije moguće je da ne može istovremeno da proda Sadika sa otkupnom akcijom – kaže Vladimir Vuletić.

umar sadik

Sadik se preporodio dolaskom u Partizan Foto: MN Press

PREGOVARAMO, TRAŽIMO REŠENJE

S obzirom na činjenicu da je slučaj postao zamršen, potrebno je i dodatno objašnjenje na nagađanja.

- Transferna prava nad igračem FK Partizan stiče po isteku perioda na kojem je igrač bio na pozajmici. To uprošćeno znači da danas može biti otkupljen, ali da ne može biti prodat bez saglasnosti Rome. Zašto je to tako? Partizan može da bude jedini klub koji bi se pitao od 30.6.2020. godine, kada sva prava pređu na njega, a 25 dana ranije mora da ga završi. Ovo su, dakle, ugovorne odredbe koje su izazvale tektonske poremećaje zbog različitih tumačenja.

Gde je Partizanova, a gde Romina nadležnost?

- Ako želite da čekate istek perioda pozajmice možete da prodate Sadika, ali ako to želite da radite pre, uslovi se menjaju. Laicima deluje nemoguće da nekoga otkupite, ali niste nečiji vlasnik istog momenta, ali moguće je. U ovom slučaju igrač, Sadik, danas može biti formalno otkupljen, ali pravo prodaje Partizana u zimskom prelaznom roku apsolutno je definisano učešćem Rome u postupku.

S obzirom na cifre koje se pominju, nije li logično da ga Partizan odmah otkupi?

- Ima logike. Pretpostavljam da su i zbog toga predstavnici kluba u Italiji na pregovorima. Bitno je i sledeće. Pitanje otkupa igrača, gde imate diskreciono pravo da ga kupite do 5. juna, ne morate da iskoristite sada, u smislu prodaje, ako vam je Roma to stavila do znanja.

Koji su naredni potezi Partizana?

- Još se čeka završnica pregovora, ali duboko smatram da nijedna opcija ne smeta Partizanu. Otkup bi se vršio samo zato da bi se igrač prodavao. Može on biti prodat i sada, ali pitanje je koliko bi iznosio Romin uslov za prodaju igrača, dakle novac koji bi joj bio uplaćen. Od 30. juna se Roma praktično ništa ne pita i to je, po meni, bolja opcija za klub.

vladimir vuletić

Foto: fk partizan

ITALIJANI MOGU DA ODBIJU PONUDU, ALI...

Može li nekim slučajem Roma da odbije ponudu u tom junu?

- Možda baš zato ovoliko i traju pregovori. Govorim o hipotetičkim slučajevima. Moramo sve da uzmemo u obzir, jer bi Roma mogla da ima nepredvidivo ponašanje. Zamislimo da 3. juna Partizan izrazi želju za otkupom i da Roma to ne prihvati. Ona krši ugovor. Ima ponudu nekog kluba od 10, 12, 15, 18 miliona evra, dakle značajno veću od ove naše klauzule. U tom slučaju Roma može da kaže sebi: rizikovaćemo sudski spor, izgubićemo ga, Partizan će dobiti 1.600.000, iznos otkupne klauzule, zaradili smo 12 miliona izgubili manje od dva. Ponavljam, to može da se desi, to bi bilo deliktno ponašanje. Zašto mi ne bismo tražili 20 miliona? Zato što ponuda nije stigla zvanično u Partizan.

Može li sam igrač da utiče na to?

- Igrač već ima potpisan ugovor sa Partizanom za naredne tri godine, ovo je ekskluzivna informacija. Faktički, on može da odbije Romu. Dakle, njemu Roma ne može da ponudi neke bolje uslove, a on da odbije Partizan. Plata, pod novim ugovorom sa Partizanom, biće ista kao i do sada – zaključio je Vladimir Vuletić.

(Od izveštača Telegrafa iz Antalije, Zoran Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    18. januar 2020 | 15:03

    Идеја за филм, " Кад је Хари био дрво!"

  • Cc

    18. januar 2020 | 15:04

    A kako je potpisao sad ugovor ako je na pozajmici do juna?😂😂😂

  • VRS

    18. januar 2020 | 16:25

    Tako su ovi zvjezdini strucnjaci govorili i za Pavlovica pa na kraju covijek ode za 10 miliona. Ljubomora, zavisnost i pakost je cudo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA