≫ 

Da li će i kada biti zabranjen udarac glavom u fudbalu? Lekari misle da može da ošteti mozak!

Nova kolumna Dr Nenada Dikića poziva se na medicinska istraživanja od štetnosti čestih ponovljenih trauma mozga usled udaraca

  • 11
Zlatan Šehović Foto: MN Press

Nakon Sjedinjenih država, Škotska je prva Evropska država koja je zabranila udaranje lopte glavom u fudbalu. Jeste da je zabrana uvedena samo za desetogodišnjake i mlađe, ali svi koji prate znaju da je u fudbalu, kao jednom od najtradicionalnijih sportova, najteže promeniti pravila.

O problemu potresa mozga sam već pisao u članku o Lorisu Kairusu koga je u čuvenoj utakmici Liverpula i Reala Madrida udario Ramos i doveo do neprepozantog potresa mozga, kao i u slučaju Fabijana Šara koji je takođe imao neprepoznati potres mozga u utakmici sa Gruzijom.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Razmatranje problema je ubrzao članak u „The New England Journal of Medicine“ koji je proučavao smrtnost od neurodegenerativnih bolesti među bivšim škotskim profesionalnim fudbalerima (1,7%) i pokazao da je bila je veća nego među paralelnim kontrolama (0,5%) (Mackay D, 2019). Smrtnost od neurodegenerativnih bolesti navedena kao osnovni ili dodatni uzrok nije se razlikovala značajno između golmana i ostalih igrača. Lekovi za tretman demencije propisivani su češće bivšim fudbalerima nego kontrolnoj grupi.

Deca, fudbaleri Printskrin: Youtube/Videos von tz.de

Ipak za mene je najbolje objašnjenje zašto je ovo dobar potez došao ne tako davno iz Holivuda, tačnije prikazano je u filmu „Potres mozga“ (Concussion, 2015) u kome patolog dr Bennet Omalu iz Pitsburga (maestralna uloga Vili Smita), otkriva istinu o oštećenju mozga kod američkih fudbalera koji tokom igre trpe ponovljene potrese mozga.

Školski fudbalski savez SAD prvi reagovao

Škotski fudbalski savez je imao u vidu promene pravila u Sjedinjenim Državama, koje su zabranile udaranje glavom lopte u omladinskom fudbalu. U.S. Soccer Federation (Fudbalski savez Sjedinjenih Država) bio je primoran da promeni svoja pravila kada je grupa igrača i roditelja u Kaliforniji 2014. godine podnela tužbu protiv FIFA-e, Američke omladinske fudbalske organizacije i njih samih. U tužbi je navedeno da su sve tri organizacije bile neodgovorne i tražili su zabranu udaranja glavom u fudbalu i ograničenje broja puta kada igrač mlađi od 17 godina može da udari loptu glavom.

To je dovelo do toga da je Fudbalski savez Sjedinjenih Država u novembru 2015. godine izdao pravilnik - nazvan „Recognise to Recover“ program – kojim je igračima starosti od 10 godina ili mlađima, zabranjeno da udare loptu glavom.

Marko Materaci -  Dejan Stanković Foto: Promo/Deki 5

Udaranje glavom je definisano i za one između 11 i 13 godina. Pravilo je stupilo na snagu 1. januara 2016. i primenjeno je u omladinskoj reprezentaciji i akademiji američkog fudbala i omladinskim timovima ligaških fudbalskih klubova.

Ograničeno igranje glavom na dva puta nedeljno na treningu

Nova pravila su navela su da ako igrač u dobi od 10 godina namerno udari loptu glavom dosuđuje se slobodni udarac. Ako namerno udari loptu glavom unutar šesnaesterca dosuđuje se indirektni slobodni udarac izvan 16 m u tački koja je najbliža mestu gde je došlo do prekršaja.

Igrači u dobi od 11 i 13 godina mogu da treniraju udarac glavom, ali ograničeno na 30 minuta nedeljno. Pravila su takođe predvidela da se igrač za koga se sumnja da je zadobio povredu glave zameni da bi se procenila njegov povreda. Da je to pravilo postojalo ranije ne bi se dogodio slučaj Fabijana Šara.

deca-sport-foto-pixabay Foto: Pixabay

Sve ove promene su uvedene pre tri godine, pa još ne postoje dokazi o bilo kakvom dugoročnom uticaju na mlade igrače. Međutim, to je dovelo do drastične promene u načinu treniranja mladih igrača. Iako je u početku postojala skepsa, sada sve funkcioniše bez problema.

Trening je drugačiji - zadržavanje visoke defanzivne linije, prevazilaženje ofsajda, itd. Takođe su uvedene lakše lopte, tako da je udarac slabiji. Pored toga iskustvo iz američkog fudbala je pokazalo da su posledice sudara igrača sa drugim igračima podjednako opasno, što se takođe trenira sa ciljem izbegavanje potencijalne ozbiljne povrede.

Onaj ko je gledao film „Potres mozga“ zna sa kakvim otporom sreo dr Omal da dokaže koliko je udarac glavom u sportu opasan. Nova pravila sigurno neće mnogo promeniti incidencu neurodegenrativnih promena na mozgu, ali su više nego značajna jer je počelo da se priča na ozbiljan način o jednom od najvažnijih problema u fudbalu.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рт

    21. januar 2020 | 12:14

    Јесте сад најбоље забраните да се уопште и игра.

  • sale

    21. januar 2020 | 22:11

    Da imate decu mozda biste drugacije razmisljali. A ako nemate bar procitajte clanak do kraja.

  • bitno

    21. januar 2020 | 13:14

    U našoj reprezentaciji je odavno zabranjeno i nogom !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA