≫ 

Luda priča o Daniju Olmu: Kako je Dinamo uzeo Barsi novog Mesija za džabe i prodao ga za 45 miliona!

Rekordni transfer Španca u Lajpcig samo je potvrda da Zagrepčanima nema ravnih na Balkanu

  • 18
Dani Olmo, FK Barselona Foto: Instagram.com/daniolmo7

Bilo je leto 2014. kada je 16-godišnji ofanzivni vezista po imenu Dani Olmo napustio Barseloninu La Masiju. Nije to bilo ništa neobično tada, prečesto su igrači ponikli u najpoznatijoj fabrici talenata na svetu odlazili, neki sa suzama u očima jer nisu bili dobri, ali Olmo je bio druga priča.

Pažljivo je razmotrio opcije u Barseloni i zaključio da ne bi imao prostora da fudbalski napreduje i razvije se prema očekivanjima. Umesto da u ključnim godinama za razvoj fudbalera igra ozbiljan fudbal, sazri i dobije pravu ulogu u timu, pretilo mu je igranje fudbala u mlađim kategorijama sa vršnjacima. Bio je označen kao jedan od najtalentovanijih u svojoj generaciji, a njegov odlazak definitivno je bio udarac za Barsu.

Iz perspektive Danija Olma, bilo je nerealno da se Španac upusti u borbu za mesto u prvom timu sa Mesijem, Nejmarom i Andresom Inijestom, koji su tada bili nedodirljivi. Odlučio je da sazri na nekom drugom mestu. I nije bio prvi. Slično su pre njega uradili Sesk Fabregas, Đerar Pike i Ektor Beljerin koji su otišli u Englesku, dok se Dani Olmo odlučio za nešto drugačiji pristup - opet i logičan - transfer u Dinamo iz Zagreba koji je danas rezultirao i rekordnim prelaskom u Lajpcig od 45 miliona evra.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Dani Olmo (@daniolmo7) on

Mesecima unazad Olmo se dovodio u vezu sa najboljim klubovima Evrope. Najčešće sa Barselonom u kojoj je ponikao, a tražili su ga i Milan, Atletiko iz Madrida i Totenhem i bilo je jasno da je novopečeni A reprezentativac Španije spreman za veliki transfer i jedinstveni rekord na Balkanu.

Dinamo je izabrao svesno pre šest godina. Klub koji je dao 14 reprezentativaca Hrvatske na poslednjem Svetskom prvenstvu kada su Kockasti bili drugi i koji je lansirao svetske asove poput Modrića, Kovačića ili Lovrena bio mu je u startu privlačan. Modre je s razlogom pratila reputacija jednog od najboljih poligona za sazrevanje vrhunskih fudbalera, a Olmu se predviđala karijera na top nivou koju je mogao da dostigne samo kroz sazrevanje na Maksimiru.

Nije govorio ni engleski, a kamoli hrvatski, kada je došao u Zagreb, ali nije prošlo mnogo, a Dani Olmo je debitovao za prvi tim Modrih.

- Nije bilo puno klubova u kojima bih odmah dobio šansu u prvom timu kao što je to bilo u Dinamu. Razvijam se mnogo brže nego što bih na nekom drugom mestu, čak i u La Masiji. Moji nekadašnji saigrači iz Barsleone su prvo bili šokirani, ali su kasnije shvatili da je odluka da pređem u Dinamo bila ispravna jer, dok ja igram za seniore, oni moraju da čekaju još dve ili tri godine da bi se probili do prvog tima - rekao je Olmo u intervjuu za Jutarnji 2015. godine.

Bez obzira što nije popularna, hrvatska liga se godinama ispostavlja kao idealno tlo za uzgajanje mladih talenata. Ni Dinamo se sam ne libi da pruži šansu najtalentovanijoj deci pa je tako Luka Modrić sa nepunih 20 godina debitovao u Ligi šampiona i igrao protiv Tijerija Anrija ili Žilberta Silve u onoj sezoni kada je Arsenal stigao do finala s Barsom.

Kovačić je na primer prošao sličan put kao Dani Olmo. Rođen u Austriji, školovao se u mlađim kategorijama LASK-a iz Linca pre nego što se odlučio za Zagreb, a tamo je napravio top karijeru. Sa samo 17 godina postao je najmlađi kapiten u istoriji Dinama i to na utakmici protiv Real Madrida u Ligi šampiona. Takvo iskustvo je vitalno za svakog mladog fudbalera i Olmo je i to znao.

FK Dinamo Zagreb Foto: Tanjug/AP

Brzo je Španac postao najbolji fudbaler HNL-a u kojem je Dinamo dominirao. U prvoj pravoj sezoni sa Modrima obezbedio je i prvo evropsko proleće Zagrepčanima posle ravno 49 godina sjajnim igrama u Ligi Evrope. Benfika se isprečila u osmini finala, ali je Evropa zapazila plavokosog momka po golu i asistencijama u mečevima sa Fenerbahčeom, Anderlehtom i Spartakom iz Trnave. Već tada je bilo jasno da Dinamo i čuveni Zdravko Mamić (koji i dalje vuče konce iz daljine) imaju "kapitalca" za novu veliku prodaju.

Zahvaljujući vrhunskom driblingu i brzini Dani Olmo je brzo postao srce i duša Dinama. Hrvati su se toliko zaludeli njime da su mu odmah ponudili pasoš i državljanstvo, nadajući se da bi mogao da zaigra za njhovu reprezentaciju. I ne bi bio prvi stranac, jer je to pre njega uradio Eduardo Da Silva, ali je Olmo ostao veran Španiji.

Sa mladom reprezentacijom Crvene furije (U-21) je prošlog leta osvojio Evropsko prvenstvo u Italiji, a nakon novog jesenjeg uzleta u Ligi šampiona stigao je i debi u dresu seniorske reprezentacije Španije. Dinamo je prošlog leta navodno odbio 12 miliona evra tešku ponudu Valensije, Nemci su pisali da je Bajer Leverkuzen nudio 20 miliona evropskih novčanica, ali je Olmo ostao do zime na Maksimiru.

Dani Olmo Foto: Guliver/Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Jedna od prednosti kada dovodite igrače iz Hrvatske je što su realtivno jeftini, pa bi tako da je Džejdon Sančo, na primer, mogao da košta 100 miliona evra, umesto 40 miliona, koliko je Dinamo tražio. Lajpcig je prepoznao taj potencijal, izdvojio 45 miliona evropskih novčanica (sa bonusima) i smemo da se kladimo da će ga za godinu ili dve ako nastavi da se razvija, prodati nekom engleskom klubu za 100 miliona. Sigurno.

A kada dođe taj čas opet će Dinamo biti taj koji će slaviti, jer je u ugovor o trasnsferu Danija Olma s Nemcima sgurno uvrstio i procente od buduće prodaje. To je jednostavno postao trejd mark za klub sa Maksimira - prepoznaj, kupi jeftino, prodaj i dominiraj (13 titula za 14 godina). I tako u krug, bez konkurencije na "brdovitom" Balkanu.

Pogledajte i neke od njegovih poteza koji pokazuju o kakvom se biseru radi:

Video: Napadač Dinama iz Zagreba želi u reprezentaciju Srbije!

(M. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA