≫ 

Poslednja nada protivnika VAR-a: Nova pravila su menjala fudbal, ali nisu opstala

Promene su delovale na kvalitet igre, pa su ih igrači, navijači i treneri često kritikovali. Evo koja pravila su uvedena, pa brzo ukinuta

  • 1

Video tehnologija se uspešno koristi u najjačim fudbalskim takmičenjima širom sveta. VAR je drastično smanjio broj sudijskih grešaka i pomogao da se u sumnjivim situacijama donese pravedna odluka, ali mnogi ljubitelji fudbala misle da je suvišan.

Pravila fudbalske igre menjala su se decenijama. Pojedina su drastično uticala na igru i ishod mečeva, ali nisu opstala.

1. Dva boda za pobedu kod kuće, tri za trijumf na gostovanju

Godine 1981. u Engleskoj je prvi put je uvedeno pravilo koje je pobednicima na gostovanju donosilo tri boda. Promenu je uveo nekadašnji predsednik Profesionalne asocijacije fudbalera Džimi Hil. Verovao je da će novo pravilo ohrabriti ekipe da igraju ofanzivnije.

VAR Tehnologija

Foto: Guliver/Gabriele Maltinti/Getty Images

Godine 1983. pravilo je primenjeno i u nižim ligama Engleske. Zagovornici su hteli da timovi gaje napadački stil igre, ali su se našli u sukobu sa starom izrekom da "tabela ne laže". Bat siti bi se u sezoni 1984/85 plasirao u viši rang po sistemu koji danas važi, ali završio je takmičenje kao četvrti.

U sezoni 1986/87 pravilo je prestalo da važi.

2. Nema ofsajda posle slobodnog udarca

Nedostatak efikasnosti ponovo je naterao čelnike engleskog fudbala da primene pravilo koja bi donelo više golova na mečevima. Skarboro se 1987. godine plasirao u Treću diviziju, iako je postigao samo 62 gola na 42 utakmice. Tada je važilo pravilo da nijedan fudbaler ne sme biti u ofsajdu pre izvođenja slobodnjaka.

Naizgled dobra ideja u praksi je doživela fijasko. Pre izvođenja slobodnog udarca, ispred gola bi se stvorila ogromna gužva. Efikasnost nije poboljšana, pa je odluka suspendovana posle nekoliko nedelja.

3. Hokejaški penali

Želeći da zadovolje apetite publike u Severnoj Americi, fudbalski zvaničnici su 1977. doneli veliku promenu. Nerešene utakmice nastavljale su se produžecima. Ukoliko bi i tada bilo nerešeno, izvodili su se penali. Kazneni udarci više su ličili na hokejaške. Igrači bi sa distance od 32 metra neometano krenuli ga golu. Na putu je stajao golman, a imali su pet sekundi da upute šut.

Sistem je uveden da bi se ispravile nepravde zbog kojih se penali porede sa lutrijom. Ipak, igrači su se suočili sa velikim pritiskom zbog ograničenja od pet sekundi. Pravilo je ukinuto 1982. godine, ali se 1996. ponovo vratilo na terenima MLS-a. Godine 1999. ponovo je ukinuto.

4. Kazna zbog prigovora

Sudije Premijer lige su od 2000. godine prilikom davanja žutog kartona zbog prigovora ili šutiranja lopte posle zvižduka, pomerale slobodan udarac 9,15 metara bliže golu kažnjenog tima. Lopta se najdalje mogla postaviti na liniju šesnaesterca. Pravilo je donelo rezultate u engleskom ragbiju, ali su fudbaleri brzo pronašli način da ga zloupotrebe, piše Four four two.

Realizacija slobodnog udarca koji se izvodi sa linije kaznenog prostora nije jednostavna. Najbolji fudbaleri imali problem da prebace živi zid i pogode okvir gola. FIFA je ovo pravilo ukinula 2005. godine.

5. Izvođenje auta nogom

Engleski amaterski fudbal je u sezoni 1994/95 doživeo veliku promenu. Čelnici su želeli da stimulišu prirodni tok igre. Verovali su da izvođenje auta nogom ubrzava igru, za razliku od izvođenja auta rukama.

Igrači su uprkos želji fudbalskih čelnika slali duge lopte ka golu. Ideja o ubrzanju igre pokazala se kao promašaj. Nije bilo većeg broja kontranapada, a protivili su se i treneri.

6. Zlatni gol

Pravilo je uvedeno 1993. godine, takođe po uzoru na hokej. Nerešeni susret završavao se pobedom ekipe koje prva postigne gol u produžetku. Ljudi koji odlučuju o fudbalu verovali su da će timovi napadati i tokom dodatnih 30 minuta, kako bi izbegli penale.

Pravilo se dugo održalo, ali često je imalo suprotan efekat. Ekipe su u produžecima igrale potpuno defanzivno, jer je i najmanja greška surovo kažnjavana. Tempo utakmice je padao, a navijači su jedva čekali penale. Ukinuto je 2002. godine.

7. Srebrni gol

Želeći da poboljša koncept "zlatnog gola", UEFA je 2003. godine uvela "srebrni gol". Pravilo je regulisalo kraj utakmice koja je zbog remija otišla u produžetak. Ukoliko bi ekipa stekla prednost u prvom produžetku i sačuvala ga do isteka 15. minuta, utakmica se završavala. Ako bi ishod posle prvog produžetka bio nerešen, utakmica se igrala do isteka 120. minuta.

Naizgled drugačije pravilo od zlatnog gola imalo jeidentičan efekat. Ekipe su se povlačile, igrale odbrambeni fudbal, a odluka je padala najčešće posle penala.

Promena je pomogla reprezentaciji Grčke da 2004. godine eliminiše Čehe na putu do finala Evropskog prvenstva. Potom su Grci kao autsajderi osvojili titulu prvaka Evrope. Pravilo je brzo ukinuto.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    25. januar 2020 | 17:57

    Slazem se da pobeda kod kuce ne moze da nosi bodova kao pobeda u gostima,to treba vratiti.Kuci 2 boda,u gostima 3.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA