≫ 

Milošević odjavio 1. fazu priprema: Momci rade za 11, Zvezdu ne gledam, fale nam defanzivci!

Trener Partizana zadovoljan urađenim

  • 5

Partizan je tokom jesni igrao moderan, brz i efikasan fudbal, a zimska pauza i pripreme trebalo bi da posluže crno-belima da izvrše dodatnu selekciju na pozicijama u timu, gde je neophodna jača konkurencija, što je delom i učinjeno (Bojan Matić), ali i da dodatno dodatno podignu kvalitet i ubrzaju igru.

Sudeći po tri odigrana kontraolna meča trener Savo Milošević i njegov stručni štab su na pravom putu, jer tim iz Humske deluje ubedljivo i kompaktno, čak i u ranim fazama rada, igrači “namešteni” tako da se u svakom momentu na terenu zna ko šta radi i sve to u “brzini više” u odnosu na prvi deo sezone.

Kvalitet Partizana se ogleda i u činjenici da je kompletan tim ostao na okupu i da je samo nadograđivan i kroz rad i kroz pojačanja, pa Milošević zadovoljno konstatuje da ne bi mogao da traži više.

FK Partizan, trening, pripreme Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Upitan kako bi ocenio pripreme ocenom od 1 do 10, trener je rekao:

- Ne bih voleo da zvuči kao hvalisanje, ali ako može 11- dao bih 11. S obzirom da su momci odradili svaki sekund, minut, sat svakog treninga od početka do poslednje utakmice. Imali smo vrlo malo nervoze, ako je uopšte bilo. Na pripremama, kao što znate i sami, bude toga, ali ovde od prvog do poslednjeg trenutka smo imali ozbiljan rad. To moram da istaknem i više od ovoga ne možemo da očekujemo.

Pripreme su prošle bez kapi kiše, da li ste ih ikada doživeli nešto slično u Turskoj, gde je u ovo doba godine normalno promenljivo vreme?

- To smo baš i komentarisali. Pričali smo kako je sve zajedno prošlo izuzetno dobro, i vreme i uslovi, ispada da se samo hvalimo i da je sve prošlo perfektno. To znači da nešto nije u redu – šali se Savo Milošević.

fudbaleri partizana suma i asano

Tražimo uvek više na terenu

Poželeli ste da Partizan bude 30 posto bolji nego ranije, da li je to dostignuto?

- Verujem uvek i verovaću da ako dostignemo tih 30 odsto, na to ćemo tražiti još 20. Nikada se nećemo zadovoljavati i mislim da smo na pravom putu, jer se i protiv Ružomberoka već videlo poboljšanje. Pomaže i to što je sastav ostao isti, to je naš najveći plus u odnosu na jesen, ekipa se poznaje. Možemo još da se poboljšamo, u fizičkom smislu očekujem poboljšanje, značajno, jer smo pojačali fizički rad. Ako to nastavimo tako do kraja priprema, mislim da ćemo dobiti dosta dobro. Momci su već naviknuti na ovaj režim rada, to je još jedan plus. U stvaranju jednog tima je bitno vreme, sve je proces. U situaciji smo da imamo i dobru bazu i na njoj možemo da gradimo dosta toga. Moramo da vodimo računa da ne preterujemo, jer ono što dodajemo, ne sme da naruši ono što je već bilo dobro.

Čini se da je rad u odnosu na pripreme u Sloveniji unapređen, ali i da se dosta razlikuje?

- Ovo je nastavak tih priprema u Sloveniji. Jako je osetljivo ovo što radimo. Da biste dizali nivo fizičke opreme, morate da napravite bazu u taktičkim pripremana. Obim i indenzitet trke u Ligi Evrope je bio dobar. Suština posla je da se još više povećamo taj intenzitet trke, sprinteve i brzinu, a da smanjimo obim. To je još jedno približavanje onoga što se igra u Evropi.

Nikola Lakčević, FK Partizan, pripreme Foto: Telegraf

U kojoj meri su kondicioni treneri zadovoljni rezultatima igrača?

- Marko je prezadovoljan, pričali smo večeras posle utakmice. Sumirali smo obim i intenzitet posla, kada je u piranju fizička priprema, ekipa je odradila maksimalno taj program. A nije bilo lako ostvariti to što je profesor odredio. To je bila suština, da taj fizički deo priprema bude odrađen sto posto.

Da li su protivnici na pripremema u Turskoj bili pravi sparing partneri za ono što vas očekuje u ligi?

- Dobro je što smo igrali protiv ekipa koje su trkački zaista dobre. Nije dobro što smo igrali gotovo takmičarske utakmice, o tome ćemo voditi računa ubuduće. Naterali su nas da trčimo i sada imamo određene parametre, kada je u pitanju trka. Sa te strane smo zadovoljni. Ekipa je ispred onoga što smo očekivali, i taktićki i fizički. Očekivali smo više umora i malo lošiju igru, pogotovo u poslednjoj utakmici. Zbog jačine rada u dve nedelje, bilo je za očekivati, kao posledicu, više umora, ali momci su naviknuti na ovaj režim i zato to lakše su podneli nego što smo mislili.

U drugoj fazi testovi sa ruskim ekipama će biti daleko ozbiljniji?

- Apsolutno. U drugom delu priprema uvek birate jače protivike, tada se "merite". Očekujemo da će doza umora proći i da ćemo biti spremniji za te rivale. Igrali smo sa dosta dobrih protivnika u Evropi, videli smo da možemo. U Kataru će biti dobre provere, ali neće biti bitan rezultat, koliko da se izmerimo rezultatski i suštinski vidimo gde smo trenutno.

Bojan Matić Foto: FK Partizan

Mnogo imena se vrti, ali tražimo samo kvalitet

Očekujete li još pojačanja do kraja prelaznog roka?

- Videćemo, uvek kada je prelazni rok i kada je u pitanju Partizan cirkuliše veliki broj informacija i broj imena. Jedna od želja, bila je javna tajna, bio je Bojan Matić. Uspeli smo da ga dovedemo. Opredeliću se za igrače koji će nam doneti nešto novo, ne želim igrače samo da bih dovodio. Već smo imali u junu i decembru situacije da se oprostimo od nekih igrača. To nije lako, ljudski nije lako. Pogotovo jer to nisu momci koji ne zaslužiju da budu u Partizanu. Komplikovane su to situacije i pokušaćemo da smanjimo broj teških odluka ubuduće. Sa Matićem imamo 21 igrača, videćemo kakva je situacija sa Škrbićem. bez obzira na sve, mislimo da ima kvalitet za Partizan. Imamo prostora za još tri igrača da ga licenciramo i potrudićemo se da ispunimo tu kvotu. Imamo momke iz Teleoptika, ozbiljno i na njih računamo. Potvrdili su da imaju potencijal i svako od njih vrlo brzo može biti prvotimac Partizana.

Jesenas ponestajalo ritma zbog skraćenog rostera. Kolliko još igrača fali da bi Partizan mogao da igra na tri fronta?

- Zaista mislim da ne fali puno. Ova ekipa je selektirana dosta dobro, imali smo vremena od marta da izvršimo selekciju, sada dopunsku selekciju. Možda nedostaje par igrača kada je u pitanju defanziva da završimo priču. Najveće pojačanje bi mogao da bude Lazar Marković, što je sasvim dovoljno sada uz Matića. Zaista ne fali puno, neću ni tražiti više od toga.

Ako stigne ponuda za nekog igrača, da li ima neko koga ne biste pustili da ode iz kluba?

- Takvih je 98 posto igrača.

Početak priprema FK Partizan Foto: Marko Jovanović

Imam ponude od prijatelja, ali nisam opterećen

Prošle godine u Turskoj su debitovali Filip Stevanović i Strahinja Pavlović, da li će neko od mladih igrača sa ovih priprema ostati u prvom timu?

- S obzirom na roster koji već imamo, nažalost, među klincima nemamo nikoga u defanzivi, a pozicije u ofanzivi su dobro popunjene. Skoro svi bi mogli da ostanu sa timom, imaju kvalitet, ali ne bi bilo dobro da smo sede na tribinama i treniraju, zato ćemo im dati da igraju u mlađim kategorijama, pratiti ih i onda ih možda povući nazad u prvi tim.

Postoje li možda neke ponude za vas, ipak ste skrenuli pažnju velikim napretkom Partizana?

- Postoje razne priče i imam dosta prijatelja i kontakata, imam nekih poziva, ali nijedna ponuda nije ozbiljna i ne opreterućem se time. Španija, Engleska? Ko ne bi želeo da bude trener tamo, ali dugačak je put. Trener tek devet meseci, radim i učim svakoga dana.

Nisu retki slučajevi da bivši fudbalski asovi budu odmah treneri u velikim klubovima. Na primer, Ole Gunar Solskjer?

- Ne bih komentarisao, navikao sam u životu da za sve čovek mora da se pomuči, ovo je suviše kratko da bi razmišljao o tome. Daleko od toga da nemam tu ambiciju. Sve što sam uradio u životu nije bilo lako, bio je to mukotrpan i težak rad. Isto važi i za ovu drugu, trenersku karijeru.

Savo Milošević Foto: Marko Jovanović

Ne pratim Zvezdu, nemam vremena

Da li pratite druge klubove, njihove pripreme, prelazne rokove?

- Moram da priznam da ne pratim. Nemamo dovoljno vremena za to, trudili smo se da nam fokus bude na radu ovde. Dosta obiman posao i fizički nije bilo moguće. Pogledam na telefonu rezultate, ali ništa više od toga.

Pratite li dešavanja u taboru najveće rivala?

- Sada ne. Moram da priznam i dok smo igrali prvenstvo, nisam odgledao nijednu njihovu utakmicu.

Kompaktnost stručnog štaba očita, mada je jasno da se vaše i mišlejnja saradnika ne poklapaju uvek, pa dođe nekada i do svađe na sastancima.

- Nije nekad, nego svakog dana – nasmejao se Milošević.

- Nije nikakva tajna, doveo sam saradnike koji će da imaju svoje mišljenje, a ne da klimaju glavom i obavljaju moje. Ako oni imaju moje mišljenje, ja nemam nikakve koristi. Fudbal je postao jako kompleksna stvar u poslednjih nekoliko godina i najveći treneri imaju po 10 i 15 saradnika. Neophodno je imati više ljudi, ali je bitno da svi imamo istu filozofiju. Kako doći željenog cilja, na treningu i utakmici. Naravno da se mimolilazimo u stavovima, ali zato i razgovaramo i uvek dođemo do toga kako bi sve trebalo uraditi. Kondicioni trener Marko Stojanović, recimo, ima dva saradnika koji u nekim segmentima imaju možda i veće iskustvo od njega i to očito daje dobre rezultate. Neophodno je imati više ljudi, da bi se radile ove stvari.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Novak je primer svima, osvojiće Australiju

Pratite li igre Novaka Đokovića na Australijan Openu?

- Nisam stigao da gledam, jer su termini jako nezgodini na AO, vremenska razlika je nezgodna. Ali, naravno, pratim. Za sada ide sve po planu i iskreno verujem da ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, nekih vremenskih neprilika ili da se meč razvuče u tri dana, verujem da niko ne može Novaka da zaustavi.

Da li ste njega koristili u primerima prilikom obraćanja igračima?

- Nismo Novaka još uvek koristili kao primer, ali jesmo dosta drugih sportista. Recimo poslednjih nekoliko dana na sastancima smo imali različite primere. I ljude i rečenice koje mogu da ilustruju na najbolji način ono što očekujemo od igrača, a da oni to razumeju na pravi način. Da objasnimo momcima sve ono što drugi ljudi rade. Priča o tome je jako varljiva stvar. Ako želite da igrači veruju u to, morate da im pokažete na primeru. Oni su jako poželjna stvar u sportu.

Nadaju li se igrači preokretu na tabeli, budući da ove godine nema podele bodova u Superligi?

- Nismo stigli da razmišljamo o tome, još ima dosta do početka prvenstva.

Može li da bude uzbudljivo proleće, da se Partizan i pored minusa uključi u trku?

- Mi ćemo se potruditi da bude tako. Jedna stvar je trka za titulu sa Zvezdom, Vojvodinom, Čukaričkim, a druga stvar je da se potrudimo da navijačima priredimo lep fudbal – zaključuje Savo Milošević.

Video: Savo posle pobede nad Ružomberokom: Zadovoljan sam, brzinom smo odgovarali na agresiju

(Od izveštača Telegrafa iz Antalije, Zoran Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    27. januar 2020 | 12:07

    Ma jok ja gledam...onaj tvoj Zeks je spomene svaki vjesnik po 30 puta a Vuletic na teiteru redovno misli na nju sto lazes druze?

  • Opa

    27. januar 2020 | 12:22

    Ovaj prolupo

  • W

    27. januar 2020 | 12:18

    Franjevci se spremaju za KUP Cara Josifa-2,hahahha, stara je to garda i konjušnica diljem Austro-Ugarske:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA