≫ 

Italijanski Liverpul sa Inzagijem i Insinjeom: Najlepša fudbalska priča koju je zaustavila korona

Pre dve godine svi su im se podsmevali, a ove ih se plašili sve dok se nije umešala prokleta epidemija

  • 0
FK Benevento Radost fudbalera Beneventa; Foto: Guliver/Francesco Pecoraro/Getty Images

Od kluba kome su se redom podsmevali do statusa Liverpula u Seriji B. Pre samo dve godine ispali su iz elitnog ranga italijanskog fudbala posle samo šest meseci takmičenja sa najvećima, a ove sezone čuvene Veštice iz Beneventa su bile pravi fudbalski hit na Apeninima pod vođstvom legendarnog Filipa Inzagija.

U trenutku prekida prvenstva zbog epidemije korona virusa, imali su 20 bodova više u odnosu na drugoplasirani Krotone i bilo je jasno da titula i promocija u Seriju A ne mogu da im izmaknu. Međutim, ova lepa fudbalska priča o jednom skromnom klubu sa juga Italije sada je ugrožena. Ne njihovom krivicom.

Trener Filipo Inzagi, legendarni golgeter Juventusa i Milana, kaže da njegov tim zaslužuje da igra u najvišem rangu italijanskog fudbala i da je spreman da sačeka da epidemija prođe i igra utakmice čak i u julu i avgustu ako treba.

- Ne razumem one koji predlažu da ne završimo ovu sezonu. Ko zna kakvi se interesi kriju iza toga. Situacija je neverovatna, a moj tim je spreman da igra i u julu i u avgustu, ništa nam ne smeta - rekao je Pipo.

Njegov fantastični tim zaustavljen u seriji od čak 19 veznih utakmica bez poraza u Seriji B.

- Moji igrači, predsednik i navijači, svi oni zaslužuju da igraju u Seriji A. Zarad života i zdravog razuma, moramo da završimo sezonu. Najpoštenije je da privedemo sve kraju i da niko ne bude oštećen - apeluje nekadašnji golgeter "rođen u ofsajdu".

Uspon Veštica

A nije sve do prošlog leta bilo tako bajno za ljubitelje žuto-crvenih. Istorijski debi u Seriji A u sezoni 2017/18. preseo im je već posle 14 kola i isto toliko vezanih poraza. Nije lako kada pogledate tabelu na kojoj od mogućih 42 boda imate nula, ali sudbina Beneventa odlučena je u ranoj fazi sezone koju su okončali sa samo 21 bodom i ekspresno se vratili u niži rang.

Pod vođstvom još jednog nekada istaknutog fudbalera u Seriji A Kristijana Bućija, tim iz Kamapanje je prošle sezone zaustavljen na korak od promocije u Seriju A, u baražu gde ga je izbacila Ćitadela trijumfom od 3:0. Međutim, ove sezone pod kormilom legendarnog italijanskog napadača Pipa Inzagija, Benevento je bio na sjajnom putu da u velikom i dominantnom stilu izbori povratak u elitu.

Benevento, Pipo Inzagi Veštice imaju sjajnu podršku navijača Foto: Printscreen: YouTube/Benevento Calcio

Pipov tim je u poslednjem meču pre proglašenja epidemije 8. marta pred praznim tribinama demolirao Peskaru sa 4:0 i pobegao prvom pratiocu na čak 20 bodova razlike. Sa samo jednim porazom u 28 utakmica Benevento je apsolutni lider u italijanskoj drugoj ligi, dok je na primer razlika između drugoplasiranog Krotonea i osmoplasiranog Kjeva samo osam bodova.

Velika prednost na vrhu tabele u odnosu na ostale rivale Beneventu je donela i epitet Liverpula italijanske Serije B. I engleski velikan je na isti način dominirao u Premijer ligi ove sezone gde je imao samo poraz i remi u 29 utakmica do prekida prvenstva.

Super Pipo

Tim koji s klupe predvodi legendarni reprezentativac Azura ima najbolji napad (54 datih golova) i odbranu (15 primljenih). Sa gol razlikom od +39 samo se upotpunjuje utisak o moćnom fudbalu koji igra ekipa na čijem grbu stoji veštica koja leti na metli.

Benevento, Pipo Inzagi Pipo Inzagi Foto: Printscreen: YouTube/Benevento Calcio

Za legendarnog Super Pipa ovo nije prvi značajan trenerski uspeh kao trenera, pošto je u sezoni 2016/17. ostvario odlične rezultate sa skromnim timom Venecije. Ne samo da ih je uveo u Seriju B sa minimlanim sredstvima već se okitio i Kupom Italije u Ligi Pro (trećeligaški rang) i nagovestio trenerski uspon. Ipak, u drugoj ligi nije uspeo da nastavi niz uspeha, Venecija je ispala u baražu u borbi za Seriju A.

U prošlosti, Inzagi je takođe trenirao i prvoligaše Milan i Bolonju, ali nije bio tako ubedljiv.

Iskustvo kao glavni adut

Što se tiče igračkog kadra Beneventa, nekako prvo za oko nam zapadne ime Roberta Insinjea. Mlađi brat napadača Napolija Lorenca Insinjea, konačno je pronašao svoj put posle gomile seljakanja po pozajmicama i postao važan šraf u Inzagijevoj fudbalskoj mašineriji.

Insinje igra po desnom krilu i sa šest golova jedan je od najefikasnijih u ekipi.

Kapiten Beneventa je nekadašnji reprezentativac Italije Kristijan Mađo, koji je takođe nosio dres Napolija i to s uspehom punu deceniju od 2008. do 2018. godine.

Benevento, Pipo Inzagi Slavlje igrača Beneventa Foto: Printscreen: YouTube/Benevento Calcio

Tu je u Luka Kaldirola bivši defanzivac Verdera iz Bremena koji je opasan kod prekida, kao i nemački vezista Oliver Kragl, 29-godišnjak koji se afirmisao u italijanskim nižim ligama u dresu Fođe, Krotonea i Frozinonea.

Prvi strelac Beneventa je Marko Sau (osam golova) dugogodišnji napadač Kaljarija koji ima veliko iskustvo iz Serije A, mada ga prati u stopu i Masimo Koda koji je pogađao čak sedam puta.

Vešitice igraju lep i raznovrsan fudbal i njihovi navijači mogu da budu ponosni na sve što su uradile ove sezone. Da li će taj trud na kraju biti adekvatno nagrađen ili će korona virus izbrisati sve lepo što su momci Pipa Inzagija uradili ove sezone pokazaće vreme.

Iskreno, ne bi bilo fer da im čitav trud propadne, ali ništa više nije u njihovim rukama. Za sve se pita zla korona.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Video: Joveljić kao Inzagi pred golom Rada

(M. Zdravković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA