≫ 

Ko je Karlos Vinisijus, Brazilac oko kojeg se bore Liverpul i Čelsi?

Jedno je sigurno: koji god klub da pobedi, moraće da plati astronomsku cifru

  • 0
Karlos Vinisijus Foto: youtube/Brazil Scout

Posle Čelsija i Mančester Junajteda, i Liverpul je pokazao interesovanje za napadača Benfike Karlosa Vinisijusa. Ovaj 24-godišnjak je imao sjajnu sezonu za „Orlove“ i dobre su šanse da će na leto napustiti Lisabon kako bi napravio naredni veliki korak u svojoj karijeri.

Ali. ko je on? Na sajtu 90min.com navedeno je sve što treba da znate o ovom Brazilcu.

Put do Benfike

Vinisijus je ponikao u omladinskoj školi brazilskog Santosa, gde je najpre igrao na poziciji centralnog beka. Po prelasku u Palmeiras, promenjena mu je pozicija i Vinisijus je postavljen u napad. Karijera mu nije započeta naročito uspešno, jer nije dobio mnogo minuta nakon što je prešao u Kaldense 2016. i poslat je na pozajmicu u Gremio Anapolis. Na kraju je otišao u drugu ligu Portugala kako bi nastupao za Real SC.

Het-trik koji je postigao na debiju bio je znak da će se stvari promeniti na bolje. Brazilac je te sezone postigao 20 golova, čime je impresionirao italijanskog velikana Napoli koji ga je 2018. doveo za oko četiri miliona evra, a zatim ga poslao na pozajmicu u Rio Ave.

Postigavši 14 golova u prvoj polovini sezone 2018/19, Vinisijus je sebi obezbedio novu šestomesečnu pozajmicu, ovoga puta u Monako. Iako je samo dva puta uspeo da se upiše u strelce, Benfika je u julu 2019. odlučila da ga dovede i to za sumu od 17 miliona evra. Vinisijus se obavezao na vernost timu iz Lisabona do 2024. godine.

Stil igre

Iako je visok 190 centimetara, Vinisijus nije napadač koji je poznat po dominaciji u vazdušnim duelima. Odlikuju ga pre svega brzina i dobar dribling. Većinu golova Brazilac postiže iz kaznenog prostora služeći se svojom odličnom levom nogom. Vrlo je upotrebljiv i učestvuje u samoj igri i građenju napada, jer ga odlikuje dobra tehnika i osećaj za dodavanja.

Statistika

Benfika je lider prvenstva ove sezone, a odlične partije nekadašnjeg napadača Rio Avea svakako su ključni faktor njihovog uspeha. Ove sezone, Vinisijus je postigao 14 golova u 18 nastupa, što ga čini trenutno vodećim strelcem lige. Činjenica da je osam nastupa započeo sa klupe dodatno oslikava njegov talenat za postizanje golova i njegovu sezonu čini još impresivnijom.

Vinisijus je postigao gol na svakih 68 minuta. Takođe je upisao i pet asistencija, što samo pokazuje da je sposoban i da stvara šanse, i da ih realizuje.

Ukoliko mu trener Bruno Lage češće bude davao šansu da započinje utakmice, Vinisijus deluje i više nego sposobno da ubeleži još mnogo golova i asistencija, a mogao bi da postane napadač koji redovno „isporučuje“ barem 20 golova u sezoni.

Klauzula o transferu

Ako vam se dopada ideja da Vinisijus postane deo vašeg kluba, onda ste verovatno spremni da „odrešite kesu“. U njegovom ugovoru koji ističe tek 2024. godine postoji klauzula koja kaže da Vinisijus može da napusti Benfiku ukoliko ponuda dostigne cifru od 100 miliona evra. Iz ovoga se vidi da su u klubu dobro razmislili i pripremili se za eventualni transfer, a visoka naknada bi mogla obeshrabriti mnoge, osim onih sa najvećim budžetom.

Prethodna interesovanja Premijerligaša?

Pre nego što je u julu 2019. prešao u Benfiku iz Napolija, brojni evropski klubovi želeli su da dovedu Brazilca. Osim klubova iz La Lige, Serije A i Bundeslige, Vulverhempton je bio zainteresovan da potpiše Vinisijusa tokom leta. Ponudu od 18 miliona evra Napoli je prihvatio, ali Vinisijus nije uspeo da dobije radnu dozvolu i transfer je propao.

Notingem Forest je takođe bio zainteresovan, ali nikada nije poslao zvaničnu ponudu. Na kraju je Benfika poslala ponudu visoku 17 miliona evra i njegov prelazak u Lisabon brzo je dogovoren i realizovan.

Da li bi klubovi trebalo da reaguju?

Iako je otkupna klauzula za napadača Benfike ogromna, oko njega bi se u narednom periodu mogli ozbiljno sukobiti Liverpul i Čelsi. Njegova brzina i dribling čini se da savršeno odgovaraju sistemu igre sa visokim presingom, upravo onim koji u Liverpulu forsira Jirgen Klop.

Imajući u vidu da se „Redsima“ i te kako isplatilo dovođenje Roberta Firminja koji je bio jedan od ključnih igrača u njihovom pohodu na evropsku titulu 2019. godine, možda će na Vinisijusa gledati kao na zamenu koja vredi uloženog novca, kako bi klub postigao još veće uspehe u budućnosti.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA