≫ 

Neverovatne brojke norveškog čuda: Na 7 utakmica 11 golova, šest het trikova, Zlatanova filozofija

Erling Haland je trenutno najveća fudbalska zvezda Evrope

  • 18
Fudbal Borusija - Pari Sen Žermen Foto: Tanjug/AP

Erlin Haland je trenutno najveća fudbalska zvezda Evrope, pa može se reći i sveta. Ima samo 19 godina, a već je zasenio slavu Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, a da ne pričamo da je mnogo bolji nego što su oni bili u tim godinama.

Njegove brojke su neverovatne ove sezone. Dao je 39 golova na 28 utakmica, imao je čak šest utakmica sa het trikom od avgusta.

Na 7 utakmica Lige šampiona dao je 10 golova, što je više nego ceo tim Barselone.

U utorak je srušio PSŽ sa dva gola u osmini finala Lige šampiona, a to mu je prvi meč u ovom takmičenju za Borusiju.

Osim toga pre dve godine je na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina dao čak devet golova Hondurasu u pobedi Norveške od 12:0.

Nije zgoreg podsetiti da će Haland predvoditi Norvešku u baraž meču za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Srbije...

Momku je tek 19-godina, ali nemilice trese mreže bez obzira na ime rivala, redovno kao što je to činio i u dresu Red Bula koji je nedavno napustio i za 40 miliona pojačao nemački tim.

Ovo što mu je uspelo u samo 57 minuta u Bundesligi je rekord. Niko pre njega nije u prve dve utakmice u nemačkom prvenstvu uspeo da postigne pet golova.

Fudbal Borusija - Pari Sen Žermen Foto: Tanjug/AP

Haland je sin bivšeg reprezentativca Norveške Alf Inge Halanda koji je igrao kao vezni igrač u Premijer ligi za Notingem Forest i Mančester Siti, a nastupao je i za nacionalni tim 1994 na Mundijalu u SAD.

Erling je još od malena pokazivao neverovatan talenat jer je dao 18 golova na 14 mečeva ua norveški klub Brujne i to sa 15 godina u drugoj ligi te zemlje.

Nakon toga je prešao u Molde, gde ga je trenirao Ole Gunar Solskjer, sadašnji trener Mančester Junajteda. Sezonu je završio sa 16 golova i bio je najbolji strelac tima, a nakon toga je potpisao za Red Bul Salcburg.

Zanimljivo je da on deli filozofiju Zlatana Ibrahimovića i njegov mentalni stav prema igri i klubovima.

Fudbal Borusija - Pari Sen Žermen Foto: Tanjug/AP

- Možete uzeti dosta od Zlatana, naročito njegov mentalni stav. On pokazuje svakom klubu da je najbolji, to me impresionira. To je isto moja filozofija - rekao je za veb sajt Red Bula, Haland.

Da poseduje Zlatanovo samopouzdanje i neku vrstu ega, Haland je pokazao sa 16 godina, kada je mogao da zaigra u Bundesligi i to za Hofenhajm. Nemački klub mu je ponudio da dođe na probu i da dobije mesto u fudbalskoj akademiji, ali je Erling želeo da odmah igra za prvi tim, pa je odbio ponudu i otišao u Molde.

Slično je uradio i Ibrahimović kada je odbio da ode u Arsenal jer je Arsen Venger  tražio da prvo prođe probu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    19. februar 2020 | 08:06

    Otkazite utakmicu sa Norveskom. Ovaj momak ima da napuni mrezu Srbije. Nadam se da ce posle prve utakmice leteti otkazi u FSS.

  • Nasi

    19. februar 2020 | 09:17

    Neka legnu i nek se prave mrtvi.

  • vaske

    19. februar 2020 | 10:09

    Samo polako, tek je poceo. Za 10 godina ce se tek videti koliko je konstantan. Jednu dobru sezonu su imali mnogi fudbaleri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA