≫ 

Loše poslovanje ih zavilo u crno: Šest fudbalskih velikana koji su ispadali iz prve lige

Mančester siti skupo plaća kršenje finansijskog fer-pleja, ali nije jedini klub koji se suočio sa suspenzijom

  • 11

Godine uspeha i konstantnog napretka pod upravom Šeika Mensura i korporacije iz Abu Dabija prekinute su jednom odlukom UEFA. Aktuelni šampion Engleske Mančester Siti neće predstavljati Premijer ligu u Evropi naredne dve godine zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Uz pomenutu kaznu, ekipi preti i oduzimanje bodova u Premijer ligi. Uprava je najavila žalbu na odluku UEFA, ali postoji verovatnoća da će tim potezom dodatno zakomplikovati velike probleme.

U fudbalski kuloarima sve više se šapuće o automatskom ispadanju iz Premijer lige, ali to bi verovatno bio najgori scenario za "Građane". Ipak, nije retkost da su najveći fudbalski klubovi na svetu ispaštali zbog malverzacija sa novcem ili kršenja pravila takmičenja. Portal 90min izdvojio je 6 teških suspenzija koje su potresle fudbalski svet.

1. Juventus

Ekipa pod vođstvom Fabija Kapela je od 2004. do 2006. godine vezala dve titule i podigla ukupni broj trofeja namenjenih šampionu Italije na 29. Na kraju sezone 2005/06 "Stara dama" je ostala bez oba Skudeta. Pod policijskom istragom našla se kompletna uprava, igrači i sudije. Funkcioneri kluba uhvaćeni su kako vrše pritisak na sudije, odnosno biraju arbitre koji će suditi klubu iz Torina.

Italy Soccer Italian Cup Foto: Tanjug/AP

Juventus je posle svega izbačen u Seriju B, a narednu sezonu počeo je sa minusom od 9 bodova. Ipak, slavni klub iz Torina se vratio već posle prve godine, a veliku pomoć imao je u legendama kluba koje su odbile da napuste Staru damu. Četiri velike zvezde nisu otišle iz kluba: Đanluiđi Bufon, Alesandro Del Pjero, Đorđo Kjelini i Pavel Nedved.

2. Glazgov Rendžers

U svojoj bogatoj istoriji tim sa Ajbroksa osvojio je 54 titule prvaka Škotske, 60 nacionalnih kupova i trofej namenjen pobedniku Kupa kupova. Slavna istorija pala je u zaborav zbog lošeg upravljanja klubom tokom prve decenije 21. veka. Godine 2012. klub je dobio prinudnu upravu, a četiri meseca kasnije proglašen je bankrot.

Seltik - Glazgov Rendžers Foto: AP/Tanjug

Podrška navijača nije izostala, čak i kada je Rendžers zbog finansijskog kraha bio prinuđen da posluje kao novo pravno lice. Ipak, igrački kadar doživeo je brojne promene i škotski velikan se našao u ozbiljnim problemima.

Preselili su se u četvrti rang takmičenja, a u Premijer ligu vraćaju su se posle četiri sezone. Godine krize na Ajbroksu donele su Seltiku apsolutnu dominaciju, a Rendžers i danas pokušava da ugrozi poziciju najvećeg rivala.

3. Marselj

Uprava slavnog kluba je tokom sezone 1992/93 pokušala da nedozvoljenim radnjama poštedi igrače napora. Šest dana pre finala Lige šampiona klub je trebalo da igra meč domaćeg prvenstva protiv Valensijena.

Članovi uprave Bernard Tapi i Žan-Pjer Bern pokušali su da podmite pojedine protivničke fudbalere, kako bi pustili da Marsej da stigne do lakih bodova.

Ekipi sa Velodroma su bodovi bili neophodni kako bi održala prednost nad PSŽ i Monakom, a bližilo se veliko finale za titulu prvaka Evrope protv Milana.

Dragan Stojković Piksi, FK Olimpik Marselj, Bari 1991, FK Crvena zvezda Dragan Stojković Piksi igrao je za Olimpik iz Marselja Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

Javnost je saznala za pakleni plan kada su pojedini igrači Valensijena progovorili. Epilog je suspenzija kluba koji je tokom sezone 1994/95 izbačen u Drugu ligu. Skandal je uništio ugled Marseja, iako su samo godinu dana ranije osvojili Ligu šampiona. Oduzeta im je titula šampiona Francuske. Od povratka u Prvu ligu 1995. godine još samo jednom su postali prvaci svoje zemlje.

Atalanta je u Seriji A postigla 17 golova više od Juventusa, a Valensija ima ozbiljnih problema zbog odsustva defanzivaca Gabrijela Pauliste, Ezekijela Garaja i Kristijana Pičinija. Stoga bi mogla da se isplati kombinacija 1&3+ sa kvotom 2,35. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica za meč Atalanta – Valensija.

4. Parma

Novi milenijum je krenuo loše iako su osvojili Nacionalni kup 2002. godine. Zbog nedostatka novca ekipu su napustili Đanluiđi Bufon, Fabio Kanavaro, i Lilijan Tiram. Problem se multiplikovao zbog loših igara i klub je nezadrživo tonuo na tabeli.

Parma se suočila sa velikim dugovima, dok 2015. godine nije proglašen bankrot. Klub se preselio u četvrti rang takmičenja. Ipak, klub je iz sezone u sezonu išao kroz više rangove takmičenja u Italiji, da bi 2018. godine ponovo postalo član Serije A.

FK Parma Foto: Guliver/Alessandro Sabattini/Getty Images

5. Boavista

Sedam godina posle osvajanja jedine titule prvaka Portugalije (2000/01), klub se suočio sa teškim optužbama da je učestvovao u podmićivanju sudija i vršio pritisak na arbitre. Izbačen je u Drugu ligu.

Crno-beli su još jednom automatski ispali iz Prve lige u leto 2009. godine, iako su bili na poziciji koja garantuje prvoligaški status. Nekoliko sezona proveli su u drugom i trećem rangu, da bi se vratili u elitu portugalskog fudbala posle usvojene žalbe 2014. godine.

Nisu izgubili reputaciju velikog kluba u Portugaliji, iako su godinama daleko od trofeja.

6. Steaua

Klub CSA Steaua osnovan je 1947. godine kao sportska sekcija vojske u vreme vladavine Komunističke partije. Godine 1998. fudbalski klub se odvojio od sportskog društva i započeo samostalno poslovanje. Sve bi bilo u redu da vojska 2014. godine nije podnela tužbu, jer polaže pravo na originalno ime fudbalskog kluba. CSA je postao FK Steaua Bukurešt, a originalno ime je vraćeno vojsci.

Posle povratka pod okrilje vojske, pravi CSA je počeo takmičenje u Rumuniji 2017. godine. Nastupili su u četvrtoj diviziji, gde igraju i danas.

Uprave oba kluba tvrde da su vlasnici titule prvaka Evrope iz 1986. godine i svih osvojenih titula pre 1998. godine.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xyz

    19. februar 2020 | 09:10

    Sledeci velikan je sigurno Crvena Zvezda

  • Bora

    19. februar 2020 | 09:16

    Sledeći je Partizan. Samo on nije velikan

  • Luka...

    19. februar 2020 | 13:27

    7.Crvena Zvezda ,sezona 2020/2021 Izbacena u najnizi rang zbog duga od 70 000 000 eura,..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA