≫ 

Kako je stvoren najopasniji napadač sveta, "ubica" dečijeg lica: Životna priča Erlinga Halanda

Gledamo li u najboljeg fudbalera planete u narednih 10 godina?

  • 10
Erling Haland Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: AP/Tanjug/Instagram/erling.haaland

Erling Haland je momak o kojem brui planeta posle nove neverovatne utakmice, gde je sa dva gola za Dortmund srušio PSŽ u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

Norvežanin će 26. marta u baražu za EURO 2020, biti najveća opasnost fudbalerima Srbije, a ovo je priča o njemu, po kojoj se već od malih nogu videlo da će biti jedinstven.

Haland je rođen u Lidsu 2000. godine u vreme dok je njegov otac Alf-Inge nosio dres Lids Junajteda. Alf-Inge Haland preselio se u Englesku sedam godina ranije nakon što je prošao kroz redove lokalnog kluba Brinea.

Samo tri godine nakon što se Erling rodio, Alf-Inge je bio prinuđen da okonča karijeru u 30. godini života zbog problema sa povredama. Poznato je na koji način je povredio desno koleno - posle brutalnog starta Roja Kina u utakmici sa Mančester Junajtedom.

Haland je, međutim, imao problema i sa levim kolenom, problema koji nisu povezani sa crvenim kartonom „veznjaka“ Mančestera. Nakon veoma uspešne karijere, Alf-Inge je odlučio da se zajedno sa porodicom vrati kući u Norvešku.

Haland je tada hrabrio svog sina Erlinga da krene njegovim stopama, da se bavi sportom i da se pridruži Brineovoj omladinskoj školi. Trener mlađih generacija u Brineu Alf Ingve Berntsen bio je impresioniran mladim Erlingom koji je odmah počeo na poziciji napadača, za razliku od oca koji je u dresovima Notingem Foresta, Lidsa i Mančester Sitija igrao u odbrani, ili sredini terena.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

- Prvi put sam video Erlinga kada je imao pet godina i kada se pridružio treningu u zatvorenom, sa godinu dana starijom generacijom. Njegova prva dva kontakta sa loptom završena su golovima. Od prvog trenutka je bio veoma, veoma dobar, iako nikada ranije nije igrao u klubu - kaže Berntsen za goal.com.

- Počeo je da igra u svojoj generaciji, ali pošto je bio toliko bolji od ostalih, odmah smo ga ubacili među godinu dana starije dečake. Tada, 2005. godine, klub je izgradio zatvoren teren sa travom koji je uvek bio otvoren tokom vikenda. Erling i još 20-tak dečaka uvek su se vikendom sastajali na terenu i igrali fudbal satima. Bio je malo niži od ostalih jer je bio godinu dana mlađi. Ali, to mu nije smetalo da postiže golove. Nakon nekoliko godina, znali smo da ima sve što je potrebno da napravi veliku karijeru.

Halandov prvi susret sa internacionalnim fudbalom dogodio se sa reprezentacijom Norveške do 15 godina starosti, i to tokom sezone 2015/16 u kojoj je ostavio impresivan utisak u rezervnom sastavu Brinea za koji je postigao 18 golova u 14 utakmica. Igrajući za Norvešku, njegov put se ukrsio sa Gunarom Haleom koji je bio klupski saigrač njegovog oca u Lidsu krajem 90-tih.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

Haleu se svidelo ono što mladi Haland može da ponudi u napadu, ali osećao je da mu njegova građa može znatno otežati put do samog vrha.

- Prvi put sam video Halanda kako igra fudbal sa 15 godina. U to vreme bio je prilično nizak i mršav, ali je izrastao i postao nezgrapan. Bio je dobar igrač koji je postizao mnogo golova, ali ne može se reći da je bio izvanredan. Njegovo telo i koordinacija još uvek su morali da se razviju, i nije bio ni blizu toga da postane superzvezda - kaže Hale.

- Niko nije mogao ni da zamisli za šta će jednog dana biti sposoban. Danas mu koristi činjenica da je tada morao da nauči da čita igru jer nije imao toliko samopouzdanja koliko ima danas.

Ole Gunar Solskjer ga je dočekao u Moldeu

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

U maju 2016. Gaut Larsen, trener Brinea, dobio je otkaz, a Berntsen je unapređen u privremenog šefa stručnog štaba. Nakon što je blisko sarađivao sa Erlingom u mlađim kategorijama, Berntsen mu je pružio priliku da započne utakmicu u seniorskom timu iako je imao svega 15 godina. Iako nije postigao gol u prvoj sezoni u ekipi Brinea, na kraju je, ipak, prešao u Molde koji je predvodio legenda norveškog fudbala Ole Gunar Solsker.

Berntsen nije bio iznenađen transferom jer je Haland dospeo na radar mnogih klubova čim je kao 15-godišnjak zaigrao seniorski fudbal. Molde je bio klub u kojem bi Haland brzo mogao da se probije do prvog tima i nastavi da napreduje.

- Interesovanje skauta iz inostranstva počelo je čim je Haland odigrao prve utakmice za norvešku reprezentaciju do 15 godina za koju je postigao i gol - prisetio se Berntsen.

Erlinga Brojta Holanda, Norveška Haland u reprezentaciji Norveške; Foto: Guliver/Adam Pretty/Getty Images

- Nije ga bilo briga ko gleda. Nije ga zanimalo igra li protiv svojih prijatelja samo radi zabave ili, pak, igra za reprezentaciju. Nikad se nije bojao. Imao je uvek poštovanja prema protivnicima, ali ga nije mnogo zanimalo ko su oni. Postao je previše dobar za ovaj klub, i prelazak u Molde bio je logičan sled događaja.

Haland je svoju prvu sezonu u Moldeu završio sa četiri postignuta gola u svim takmičenjima, ali taj učinak je nadmašio sledeće sezone - sa četiri gola u jednoj utakmici i to protiv lidera lige Brana.

- Tada je i šira publika prvi put shvatila da je on poseban dečak - priseća se Berntsen. - Haland je postigao sve golove u impresivnoj pobedi od 4:0, iako je imao svega 17 godina. Pola godine kasnije prešao je u Salcburg.

Vrtoglavi uspon u Austriji

Erling Braut Haland Haland proslavlja gol za Salcburg; Foto: Tanjug/AP

Sezonu 2017/18 završio je sa 12 golova u 25 utakmica, što je privuklo pažnju još više klubova. Lids je poslao ponudu za napadača koji je imao tek 18 godina, ali on je bio impresioniran projektom u Red-Bul Salcburgu i prešao je u austrijsku Bundesligu u januaru 2019. godine.

Salcburg je godinama pažljivo pratio napredak Halanda, pre nego što se odlučio da ga dovede. Sportski direktor Kristof Frojnd otkrio je da su ga mnogo puta gledali uživo kako bi saznali više o njemu.

- Pratili smo Erlinga od 2016. godine, otkad je igrao u norveškoj reprezentaciji do 16 godina - rekao je Frojnd.

- Gledali smo ga uživo i analizirali bezbroj video snimaka o njemu. U to vreme je bio u fazi razvoja i zbog toga je jednostavno privukao pažnju svojim prisustvom na terenu. Njegova pozitivna energija i harizma, kao i bezuslovna želja da postiže golove u svakoj utakmici bili su najupečatljiviji. Takođe, poseduje puno energije na terenu i gotovo uvek ima osmeh na licu. Kao saigrač, jednostavno volite da provodite vreme sa njim. Njegova pozitivna harizma je zarazna i zaista je dobra za svaku ekipu.

Erling Haland, fudbaler Red Bula Erling Haland slavi pred navijačima Salcburga; Foto: Tanjug/Ap

Bilo je potrebno određeno vreme da se Haland izbori za mesto u timu Salcburga. Munas Dabur je bio njihova prva zvezda u napadu u sezoni 2018/19. Neverovatan učinak Izraelca od 37 golova u 48 utakmica značio je da ga je nemoguće istisnuti iz ekipe, ali je ujedno značio i da će ga Sevilja pozvati u svoje redove 2019. godine. Haland je odigrao samo pet utakmica od januara do maja za klub, pre nego što je otputovao u Poljsku na Svetsko prvenstvo za igrače ispod 20 godina. Tamo je ispisao istoriju postigavši devet golova u pobedi Norveške od 12:0 nad Hondurasom, završivši kao najbolji strelac turnira.

Kada se vratio u Salzburg, trener Marko Roze prešao je u Borusiju iz Menhengladbaha, a američki menadžer Džesi Marš seo je na klupu Red-Bula. Odmah je postavio Halanda kao svog prvog napadača nakon odlaska Dabura, i za to ga je Haland nagradio postigavši šest golova u prve četiri utakmice.

- Prva stvar koja pada na pamet o Erlingu Halandu: On je profesionalac! Zabavno je raditi s njim. On svakodnevno dolazi na treninge sa puno energije. Sviđaju mi se takvi momci. Pozitivan uticaj koji je imao na celu ekipu bio je ogroman - kaže Marš.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

Odličan početak sezone u Salcburgu nije prošao nezapaženo u njegovoj domovini, i Haland je prebačen u seniorski sastav Norveške. Debitovao je u septembru 2019. godine. Deset dana kasnije debitovao je u Ligi šampiona, a njegovom pojavom ispisani su novi redovi istorije. Nakon što je postigao het-trik protiv Genka, Haland je postigao pogodak i u sledeće četiri utakmice grupne faze i tako  je postao prvi tinejdžer i tek peti igrač ikada koji je postigao gol u pet uzastopnih mečeva Lige šampiona.

Putovanja sa Salcburgom su dodatno ojačala njegov međunarodni ugled, ali su mu i dala više vremena za lični i profesionalni razvoj. Saigrač iz Red-Bul Salcburga Makmilijan Vober priseća se kako je Haland tokom putovanja učio umesto da se zabavlja.

- Apsolutni je profesionalac. Dok igramo karte na putovanjima ili se zabavljamo, njega možete videti kako čita neke naučne članke o tome kako može da poboljša san ili ishranu. Uvek traži najmanje detalje koje može unaprediti kako bi napravio još jedan korak napred. Isti je onaj momak kojeg sam upoznao i pre nego što je postigao osam golova u Ligi šampiona. Potpuno je lud, ali to je ono što ga čini tako dobrim - govori Vober.

Erling Haland, FK Red Bul Salcburg, fudbalska reprezentacija Norveške Od njega drhte golmani širom Evrope; Foto: Guliver/Andreas Schaad/Bongarts/Getty Images

Ako najbolji timovi u Evropi nisu uspeli da zaustave Halanda, jasno je da to nisu mogle ni ekipe u Austriji. Do zimske pauze, 19-godišnjak je postigao 28 golova na 22 utakmice u svim takmičenjima za Red-Bul, usput zabeleživši pet het-trikova. Zadržati ga u Salcburgu pokazalo se kao nemoguća misija, imajući u vidu da su se za njega zainteresovali Mančester Junajted, RB Lajpcig i Borusija Dortmund.

- Niti je bio naš plan, niti naša želja da već na zimu izgubimo Erlinga. Međutim, njegov razvoj između jula i decembra 2019. godine bio je toliko izvanredan i spektakularan da ga nije bilo moguće predvideti - priznao je Frojnd.

Borusija Dortmund i svetska slava

Erling Haland Rešeta mreže u Dortmundu; Foto: AP Tanjug

Borusija iz Dortmunda je aktivirala klauzulu u ugovoru od 20 miliona evra, pobedivši Junajted i Lajpcig nakon što su se predstavnici sva tri kluba susreli sa Halandovim ocem i agentom Minom Raiolom. Dortmund je obećao napadaču da će biti prva opcija u napadu, i to je nešto za šta i Alf-Inge Haland priznaje da je presudno za njegov razvoj.

- Erling je imao puno sreće sa dobrim trenerima i saigračima. Još uvek uči. Voli da postiže golove, ali je takođe dosta poboljšao igru u polju. Uspeh nije došao odjednom, već je plod napornog rada i stvaranja plana za njegovu karijeru, kroz klubove koji imaju strategiju pružanja prilike mladim igračima. Za njega je prilika da igra najvažnija u ovom trenutku - kaže Alf-Inge Haland.

Borusija je već bila spremna da dovede Paka Alkasera, ali impresionirani Halandovim talentom, pokazali su spremnost da se odreknu španskog internacionalca kako bi norveškom tinejdžeru dali još više prostora.

- Uvek smo želeli da imamo napadača koji fudbal igra na drugačiji način, ali morali smo da sačekamo da se takav igrač pojavi na tržištu. Nema mnogo fudbalera koji su toliko brzi, a ujedno i visoki 194 centimetara. U stvari, niko drugi mi ne pada na pamet. Bila je to prilika koja se ne ukazuje veoma često - rekao je Hans Joakim Vacke, direktor kluba.

Murinjo, Vacke Joakim Vacke pored Žozea Murinja; Foto: AP/Tanjug

- Pratim njegov put već duže vreme. Prvi put sam ga lično upoznao u decembru. Mislim da smo obojica brzo osetili da bi to moglo biti to. Još je vrlo mlad, ali veoma je odlučan. Ima odlične fizičke predispozicije i izuzetno je fokusiran. Nema sumnje da je dobar za nas. U osnovi, skandinavski igrači su veoma motivisani, veoma gladni uspeha i vrlo pristojni momci. Erling je oličenje svega ovoga.

Halandova priča u Dortmundu počela je najneverovatnijim debijem protiv Augsburga. Borusija je gubila 3:1, a trener Lisjen Favr u igru je poslao tinejdžera sa klupe. Zbog toga je nagrađen 22-minutnim het-trikom koji mu je na kraju obezbedio pobedu od 5:3.

Nedelju dana kasnije Haland je ponovo utakmicu započeo na klupi, zbog još uvek nedovoljne fizičke pripremljenosti, ali ni to nije zaustavilo talas golova jer je Haland i protiv Kelna, ušavši sa klupe, dva puta zatresao mrežu.

Od dolaska u Nemačku, Haland je postigao devet golova u šest utakmica za Dortmund i sada je redovni starter u srcu napada. Početni nastupi Halanda su privukli još više pažnje medija, ali njegov timski kolega Roman Burki ne misli da to mnogo utiče na Halanda.

Erling Haland Haland dobija čestitke saigrača iz Borusije; Foto: AP Tanjug

- Kada mladi igrač dobije toliko pažnje, i u 19. godini postane svetski poznat, to može biti problem. Ali, on je kul tip koji zna o čemu se radi. Erling je veoma profesionalan. Ja sam neko ko uvek među prvima dolazi u trening centar, ali Haland je tamo i pre mene. On tamo dolazi i slobodnim danima. Zaista zna šta je za njega dobro - kaže Burki.

Haland nikada ne prestaje da traži načine kako poboljša svoju igru. Već je uspeo da se dokaže prilikom svakog izazova koji je pred njega postavljen.

To je dokazao i u do sada možda najvećem ispitu, protiv Pari Sen Žermena. Borusija je pobedila 2:1, a Haland je bio strelac oba pogotka.

Da li je zaista samo nebo granica za mladog Norvežanina?

Video: Ronaldo od devojke za rodjendan dobio poklon od najmanje 100.000 evra

(G. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    19. februar 2020 | 17:40

    Dečko je pre svega zdrav u glavi, bira pametno klubove gde zna da će biti u prvih 11 i gde će igrati Ligu Šampiona...Znam da je Jović imao ponudu Dortmunda i Lajpciga pre sezone,ali hoće čovek preko reda do slave...

  • Bufluš

    19. februar 2020 | 15:42

    Da da kako da ne.

  • Maestro

    19. februar 2020 | 18:16

    Decko za sada dobro razvija potencijal, u glavi je dobar i ima dobar izbor klubova, pritom ga i povrede zaobilaze.. Sad pitanke je kako ce se dalje razvijati situacija.. Kako ce mu se i da li ce se poklopiti kockice. I za Jovica su pre godinu dana mislili da ce biti ubrzo top klasa pa mu se desilo sad da ima problem u Realu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA