≫ 

Ovo je 10 najboljih fudbalera u istoriji Real Madrida, a među njima je i Luka Modrić!

Kada se uzme u obzir koliko velikih fudbalskih imena nije uspelo da se nađe među 10 najboljih, čast je još i veća

  • 30

Dres Real Madrida nosili su neki od najvećih fudbalera na svetu u svoje vreme, i izabrati 10 najboljih svakako nije lak zadatak. Međutim, upravo to je učinio sajt 90min.com. Kraljevski klub je čak 13 puta osvojio evropsku krunu, jedan je od najtrofejnijih klubova na planeti i čak je proglašen za klub veka od strane FIFA.

Možete onda samo zamisliti koliko je fudbalskih veličina prošlo kroz ovaj klub. Pre nego što pređemo na listu od 10 najboljih, spomenućemo samo neke koji se nisu uspeli da uđu u TOP 10: Iker Kasiljas, Zinedin Zidan, Roberto Karlos, Luis Figo, Emilio Butragenjo, Ronaldo Nazario, Kaka, Guti, Dejvid Bekam, Ćavi Alonso, Fabio Kanavaro, Geret Bejl, Karim Benzema, Marselo, Peđa Mijatović, Manuel Sančiz, Ivan Zamorano, Fransisko Bujo, Fernando Redondo, Piri...

Fernando Jero

Legendarni štoper koji je više od 10 godina gospodario zadnjom linijom Kraljevskog kluba i koji je odigrao preko 600 utakmica za klub. Najblistaviji momenat verovatno se dogodio 1998. godine kada je u finalu Lige šampiona u potpunosti zaustavio Alesandra Del Pjera, zvezdu Juventusa kojeg je Real na kraju savladao minimalnim rezultatom.

Impresivan podatak je i da je postigao 147 golova kao igrač odbrane!

Ove sezone su u Atini padali i Plzenj (4:0), Krasnodar (4:0), Crvena zvezda (1:0) provukao se Totenhem (2:2), a samo je Bajern slavio od gostiju 3:2. Možda vredi rizikovati sa dvojkom za kvotu 2,85. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Olimpijakos – Arsenal.

Fernando Jero, Rusija 2018, žreb Printskrin: Youtube/Fifatv

Fransisko Gento

Gento, poznat i po simpatičnom nadimku Pako, bio je uzastopni osvajač trofeja, legendara „jedanaestica“ koja je postala jedan od najtrofejnijih igrača ovog kluba. Bio je učesnik osam evropskih finala tokom tri decenije i bio je na pobedničkoj strani u šest navrata. Još uvek je jedini igrač koji je ikada osvojio šest evropskih titula.

Ali Pakova dostignuća se tu ne završavaju. Njegova vitrina za trofeje morala je više puta da se proširuje, jer je osvojio ni manje ni više nego 12 titula u La Ligi!

Rajmond Kopa

Kopa je postao prvi Francuz koji se okitio titulom evropskog prvaka kada je Real u finalu 1957. godine savladao Fiorentinu 2:0 - nedugo pošto je dobio Zlatnu loptu. Trijumf nad Italijanima bio je prvi od tri uzastopna u finalima koja će Kopa osvojiti tokom svog kratkog, ali uspešnog trogodišnjeg putovanja sa Realom.

„Mali Napoleon“, kako ga je prozvala „Marka“, odlično je sarađivao sa Ferencom Puškašom u napadu i postigao je 24 gola u 79 utakmica kao Realova „desetka“.

Luka Modrić

Još jedan osvajač Zlatne lopte Luka Modrić ovo priznanje je dobio 2018. godine, iste godine kada je sa Realom osvojio treći uzastopni pehar namenjem šampionu Evrope.

Omaleni Hrvat je bio kreator Realove igre još od sredine 2012. godine i od tada se deklarisao kao majstor svog zanata na svetskom nivou.

Možda je iznenađujuće to da on ima samo jednu titulu u La Ligi, ali njegova četiri trijumfa u Ligi šampiona to nadoknađuju - zbog čega će u španskoj prestonici i ostati upamćen kao savremeni genije.

FK Real Madrid Foto: AP/Tanjug

Serhio Ramos

Ramos je od dolaska na „Bernabeu“ iz Sevilje 2005. naterao sve stručnjake da pocepaju svoje fudbalske priručnike i poziciji centralnog beka dao potpuno novu definiciju.

Realov harizmatični lider je uspeo da postigne makar jedan gol u svakoj od svojih 15 sezonaa u klub, a njegovih 90 golova za Real poklopilo se sa četiri trijumfa u La Ligi i četiri trofeja namenjenim za osvajača Lige šampiona.

Rođeni je pobednik i neko ko uvek igra srcem, o čemu možda najbolje svedoči i njegov rekord fudbalera koji je dobio najviše žutih i crvenih kartona u istoriji španske lige.

Serhio Ramos Foto: Profimedia/Alamy

Raul

Raul je nesumnjivo bio najbolji golgeter koji je ikada nosio beli dres, sve do pojave izvesnog Kristijana Ronalda (više o njemu kasnije).

Ali i pored toga, Španac je i dalje cenjen kao jedan od najvećih koji je ikada igrao za Los Bjankose, a njegov zaštitni znak prilikom proslave golova - ljubljenje prstiju, viđen je 323 puta.

Ikona kluba, kapiten, uzor svima - za svoje golove nagrađen je sa šest titula u La Ligi i tri evropska kupa. Takođe, Raul ima rekordan broj nastupa za klub za koji je odigrao 741 utakmicu.

Raul, Real Madrid Foto: Profimedia/AFP

Hugo Sančez

Meksički napadač nadaleko poznat kao šoumen, igrač sklon spektakularnosti - Hugo Sančez, bio je nešto posebno.

Njegova afro frizura sama po sebi je privlačila poglede, ali je zahvaljujući svojim akrobatskim volejima i srčanim proslavama golova ušao u srca navijača. Jedan je od najučinkovitijih napadača koji je ikada trčao travnjakom „Bernabeua“ i postigao je 208 golova na 282 meča u eri u kojoj je osvojio pet titula u španskoj ligi.

Zapanjujuće, ali neki ga smatraju potcenjenim - što je suludo ako pogledate neke od njegovih istaknutih rola.

Alfredo di Stefano

„Ljudi se svađaju da li je bolji bio Pele ili Maradona. Di Stefano je bio najbolji, mnogo kompletniji igrač od obojice" - Pele.

„Najkompletniji fudbaler od nastanka ove igre" - Euzebio.

Velike pohvale! Di Stefano se zaista smatra jednim od najvećih fudbalera ikada i jedini je dobitnik Super Zlatne lopte, koja mu je dodeljena 1989. godine. „Plava strela“ je sa Realom osvojila pet uzastopnih evropskih titula tokom 50-ih, postigavši gol u svakoj sezoni. Dobitnik je i dve Zlatne lopte.

Alfredo Di Stefano, Fudbal, Kup evropskih šampiona, Kup šampiona, Real Madrid, Ajntraht Frankfurt Alfredo Di Stefano u dresu madridskog Reala postiže jedan od svoja tri gola tokom finala Kupa šampiona 1960. godine na glazgovskom Hampden-Parku protiv Ajntrahta iz Frankfurta. Real je pobedio 7-3. Foto: Tanjug/AP

Zajedno sa Kristijanom Ronaldom, nalazi se na vrhu liste strelaca u El Klasiku. Protiv Barselone je bio strelac 17 puta, a tokom svojih 11 godina u Realu, osam puta je osvojio prvenstvo Španije.

Ferenc Puškaš

„Pančo“ je proglašen za najboljeg levonogog fudbalera koji je ikada igrao u belom dresu (izvini, Gerete Bejle).

Neverovatno je to da je u Španiju Mađar stigao kada je imao 31 godinu, ali pokazao je da su godine samo broj jer je u 262 utakmice postigao imponzantan broj golova - 242!

Njegov izvanredan osećaj za gol pomogao je Madriđanima da dođu do tri evropske krune i pet titula u La ligi. Imao je toliko dobar „njuh“ za postizanje golova, da mu je FIFA 2017. godine posthumno dodelila veliko priznanje, i po njemu imenovala nagradu za gol sezone.

Ferenc Puškaš, Istorija fudbala Ferenc Puškaš u dresu madridskog Reala. Jedini je čovek u istoriji koji je postigao četiri gola u finalu Kupa evropskih šampiona. Foto: Guliver/Robert Stiggins/Express/Hulton Archive/Getty Images

Kristijano Ronaldo

A sa kim drugim, nego sa Kristijanom Ronaldom, završiti ovu listu?

Uprkos mnogim istinskim velikanima koji su predstavljali Real Madrid, CR7 stoji iznad svih njih sa osvojenih pet  Zlatnih lopti.

Čovek jednostavno nije sa ove planete. Postigao je više golova nego što je zabeležio nastupa za Real - zaprepašujućih 451 golova u 438 utakmica.

Srušio je sve golgeterske rekorde i iako će rasprava „Ronaldo ili Mesi“ biti zauvek prisutna, nema sumnje da je on najbolji fudbaler u istoriji Reala koji je igrao za ovaj klub.

FK Real Madrid, Kristijano Ronaldo Foto: Tanjug/AP

Video: Ronaldo od devojke za rodjendan dobio poklon od najmanje 100.000 evra

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panco

    20. februar 2020 | 08:36

    Modric najbolji igrac svih vremena sa ovih prostora. Koliko je samo trofeja taj covek doneo Realu.

  • panco

    20. februar 2020 | 10:02

    Dajte mi jednog igraca sa prostora bivse yugoslavie koji je vise postigao od Modrica? Neemaaa

  • Kl

    20. februar 2020 | 08:39

    Modric ispred Zidana? Hahaha, strasno zaista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA