≫ 

Tumbaković za Telegraf: Ne plašim se Halanda, pa i Mitrović daje gol na svakoj utakmici!

Selektor u razgovoru za naš portal o norveškom čudu od deteta, protiv koga će naša reprezentacija igrati ključni meč za plasman na EURO 2020

  • 25
Tumbakovic, Mitrovic, Haland Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: AP/Tanjug/Profimedia/Marko Jovanović

Erlign Haland je momak o kojem priča Evropa posle neverovatne partije za Dortmund protiv PSŽ-a, a upravo je mladi Norvežanin potencijalno najveća pretnja za Srbiju na putu ka Evropskom prvenstvu.

Orlovi će 26. marta igrati polufinale baraža za EURO protiv Norvežana, koje će verovatno predvoditi špic Dortmunda, koji je za 7 mečeva u dresu Borusije postigao 11 golova.

Pisali smo već koliko je opasan Haland, kakvu brutalnu statistiku ima i kakav je njegov životni put koji je od malih nogu nagovestio da se stvara jedan od najopasnijih napadača sveta.

Tim povodom pozvali smo selektora reprezentacije Srbije, Ljubišu Tumbakovića i upitali ga koliko strahuje od fenomenalne forme Halanda pred baraž meč u kojem je ulog EURO 2020.

Selektor Orlova hvali napadača Borusije, ističe da je impresioniran onim što je pokazao ne samo u duelu protiv PSŽ-a, već i u prethodnim mečevima koje je igrao za Salcburg, ali da Haland nije jedina opasnost, već da Norveška ima i druge kvalitetne igrače.

- Bilo bi neprofesionalno kada bih pričao o tome da li sam ispratio utakmicu protiv PSŽ-a, ceo stručni štab u okviru FSS koji funkcioniše na čelu sa mnom, utakmicu protiv Norveške priprema vrlo temeljno i u okviru tih priprema pratimo sve igrače Norveške, koji su ovog momenta aktuelni za meč protiv Srbije, a ima ih oko 30. Između ostalog i Halanda.

- Pratimo ga, i naravno da je ostavio sjajan utisak, ne samo protiv Pari Sen Žermena, nego i pre nego što je došao u Borusiju iz Salcburga, on je skrenuo pažnju. Pokazivao je određeni kvalitet koji je bio za respekt, tako i sve ovo što se dešava u ovih 7 utakmica i 11 golova za Borusiju je nešto što je fantastično - rekao je Tumbaković.

On se ne zadržava samo na golovima, već ističe i hitrinu Halanda, koji je posebno zaprepastio svet time što je deonicu od 60 metara istrčao za 6.64 sekunde, u ravni najbržeg čoveka svih vremena, Juseina Bolta.

Hålands sprint from side to side against PSG from r/soccer

- Ali ti golovi su samo jedan deo priče kad je Haland u pitanju. Ti golovi, to njega čini posebnim na terenu, ali imponuje taj njegov način igre, svojom korpulencijom sa 1.93 m, on poseduje eksplozivnost, brzinu i hitrinu koja nije karakteristična za igrače koji imaju to, kako mi u fudbalu kažemo, visoko težište. On je dečko koji je mlad, ali igra toliko zrelo, da je to posebno interesantno, jer može da se svrsta u grupu igrača koji imaju ozbiljan seniorski staž. Mnogo lepa karijera mu predstoji sigurno. Ako se bude razvijao ovom dinamikom, daleko će dogurati - konstatuje Tumbaković.

Pitali smo selektora ima li plan kako da zaustavi Halanda, koga ne mogu da zaustave ni najbolji klubovi sveta.

Erling Haland Erling Haland; Foto: AP Tanjug

- Bilo bi dobro kada bi trebalo da zaustavimo samo Halanda, ali ekipa Norveške ima još jednu grupu igrača, tako da je pitanje kompleksnije. Mi ćemo naravno pokušati na osnovu svih naših kvaliteta da pokušamo da pronađemo nešto što je slabost u igri protivničke ekipe, ali i kad je sam Haland u pitanju.

Ima li Haland slabosti?

- Ima, ne postoji igrač na svetu koji nema neku svoju slabost. Mi jednostavno moramo da prilagodimo naš način igre, našim potencijalima koje imamo. Da se mi nametnemo i da sve te kvalitete koje ima prottivnik i pojedinačno i timski. To je pitanje o kojem možemo da pričamo dva sata, teško je to objasniti.

Zašto bih se plašio Halanda, i naš Mitrović daje golove na svakoj utakmici?

aleksandar mitrović Aleksandar Mitrović adut Tumbakovića; Foto: MN Press

Postoji li strah od Halanda pred baraž zbog ovakvih njegovih partija?

- Kada bih rekao da se bojim to bi značilo da se predajemo. Pošto se mi ne predajemo, imamo naš cilj, strategiju, našu ideju koja treba da nas dovede do cilja. Pa i naš Mitrović daje golove, na svakoj utakmici daje gol, jel tako? Mitrović je malo stariji, Haland ima 20, Mitrović 25. I Mitrović kada se pojavio bilo je isto. Ovo je fantastično što trenutno postiže, i u Salcburgu i u Borusiji, ali postoji utakmica gde kroz koncentraciju, mobilišeš se i pokušaš da napraviš nešto i da dođeš do cilja.

I Luka Jović je počeo da daje golove u Realu i to raduje Tumbakovića.

Luka Jović Luka Jović dobija čestitke u Realu; Foto: Tanjug/AP

- Svaka kvalitetna igra svakog od evidentiranih reprezentativaca raduje svakog u stručnom štabu, pa i mene. Luka Jović je profil igrača koji će nam trebati u predstojećim utakmicama. Sa druge strane, Luka Jović je mlad, da reprezentacija mora da ga eksploatiše u narednih 10 godina, tako da naravno da raduje da se Luka radom i igrama nametne u velikom klubu kao što je Real. Kada tamo bude dobio to potrebno samopouzdanje, golgetersko, i nama će u reprezentaciji biti daleko bolje i lakše - zaključio je Tumbaković za Telegraf.

Podsetimo, Srbija gostuje Norveškoj u polufinalu baraža za EURO 2020. i taj meč će biti odigran u Oslu. Igra se samo jedan meč i ukoliko naš tim trijumfuje u finalu baraža će na Marakani dočekati pobednika duela Škotska - Izrael, koji igraju drugo polufinale.

Video: Tumbaković zabrinut za podršku A timu: U Evropi i svetu su puni stadioni kada igra reprezentacija

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K

    20. februar 2020 | 13:12

    Nas Mitro je za mene bolji i od Suareza! Pobedicemo mi to!

  • Neki

    20. februar 2020 | 12:54

    Nije problem Haland problem su nasi igrači,ako ostavimo srce na terenu onda nema problema ali ako se vučemo kao pokisle mačke onda će im biti problem bilo ko....

  • Milan

    20. februar 2020 | 14:37

    Haland daje golove u ls amitrovic u drugoj ligi engleske...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA