Posle Sitija pada PSŽ? Al Kelafi u centru skandala, optužen za kriminal i podmićivanje genseka FIFA

Protiv predsednika Parižana i bivšeg genseka FIFA Žeroma Valkea vodi se ozbiljna krivična istraga

  • 7

Novi fudbalski skandal potresa Evropu! Nakon što je Mančester Siti izbačen iz Lige šampiona za naredne dve godine, u problemu bi mogao da bude i drugi klub u kojem je ogroman upliv arapskog novca - Pari Sen Žermen, pošto je protiv njihovog predsednika Nasera Al Kelafija podignuta istraga o krivičnim delima i podmićivanju bivšeg generalnog sekretara FIFA Žeroma Valkea.

Al Kelafi je kao prvi čovek televizijske korporacije BeIN, za umešanost u podmićivanje oko dodele prava na prenos Svetskog prvenstva u fudbalu.

Istraga je pokazala da je najpre Valke primio oko 500.000 evra, koje je dobio od trećeg lica koje je optuženo, a čiji identitet nije otkriven. Sve se desilo na vili na Kelafija na Sardiniji. Takođe, navodi se da je Valke dobio ekskluzuivna prava na korišćenje vile na 18 meseci, do perioda kada je suspendovan od strane FIFA.

Procenjuje se da je rentiranje ovakve vile na 18 meseci koštalo između 900.000 i 1.8 miliona evra.

Navodi se i da je Valke dobioukupno oko 1.25 miliona evra preko svoje kompanije Sportunited LLC i to tako što je dobio tri isplate od trećeg optuženog u razmaku od 2013. i 2014. godine, a uplatnice su okarakterisane kao pozajmice.

Navodi se da je Valke zloupotrebio svoj položaj kao generalni sekretar FIFA i uticao na dodelu prava za Italiju i Grčku za Svetsko prvenstvo i FIFA Kup konfederacija za period od 2018. i 2030. onim medijima koje je on favorizovao, a da je zauzvrat dobio tri isplate čija je totalna vrednost bila 1.25 miliona evra.

Nema sumnje, ovaj skandal u kojem se našao predsednik PSŽ-a, mogao bi značajno da uzdrma Svece, koji su godinama pod sumnjom FIFA i UEFA zbog kršenja finansijskog fer pleja, zbog čega je nedavno Mančester Siti izbačen iz Evrope.

Video: Koreografija Delija s Arapima koja je iznervirala predsednika PSŽ-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ⚽️⚽️⚽️

    20. februar 2020 | 12:00

    Kako dođoše ovi Arapi, upropastise nam fudbal. 👎

  • Milos

    20. februar 2020 | 12:15

    Sve sto je vjestacko i sto odjednom napravi rezultate mora biti sumnjivo. Sigurica je danas oprati pare preko fudbala. Neka se Celsi i Roman pripaze.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽🏀🏀🏀

    20. februar 2020 | 12:00

    Нас не треба много да интересују страни клубови. У складу с тим није много битно ни што један страни клуб, који има друштво у нашој Србији, годинама тавори у фудбалу, показује папириће без печата, потписа...а шта да кажемо за њихов кк који заборавио како је играти ЕЛ, а има буџет већи него наша Звезда, да не причам о најскупљем тренеру који их циркуским форама још одржава..али и то неће још задуго...претпостављам да њихову економску ситуацију и статус зато и не истражујете толико, јер је у питању увоз из друге земље...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA