≫ 

Gde su klubovi koju su odbili Red Bul pre Lajpciga? Umesto da budu giganti, neki su se ugasili!

Četiri nemačka kluba odbila su austrijsku kompaniju pre nego što je konačno iz drugog pokušaja uspela da osnuje klub u Lajpcigu

  • 17
Redbul, Red Bull, Lajpcig Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Red Bul Lajpcig igra strašan fudbal ove sezone, a poslednja potvrda toga bio je prvi meč osmine finala Lige šampiona protiv Totenhema, gde su izabranici Julijana Nagelsmana razbili ekipu Žozea Murinja.

Totenhem jeste oslabljen neigranjem dvojice ključnih igrača, Harija Kejna i Hjon Min Sona, ali to nije umanjilo neverovatnu partiju Lajpciga, koji je Murinju podelio lekciju iz modernog fudbala.

Neverovatan je uspon Lajpciga, koji je osnovan pre tek 10 godina. Sudbina Lajpciga lako je mogla da bude i drugačija, jer je pre ovog tima, nekoliko timova dobilo ponudu Red Bula i austrijskog multimilionera Ditriha Matešica, koji je "težak" 19.5 milijardi dolara, i koji je na vlasnik ove kompanije.

Posle uspešnog projekta sa Salcburgom, Red Bul Njujorkom i Red Bul Brazilom, Matešic je želeo da proširi svoju fudbalsku imperiju i na tržište Nemačke. Međutim, to nije bio lak posao. Red Bul je bezuspešno ulazio u pregovore sa nekoliko nemačkih timova, sa kojma je bio na pragu dogovora, ali su navijači žestoko protestovali i sprečili dogovor u poslednji čas.

Matešic je dobio predlog svog prijatelja Franca Bekenbauera, da investira u Lajpcig. Izbor je pao na Saksoniju Lajpcig, klub koji je reosnovan 1990. godine, i koji je naslednik slavnog Čemi Lajpciga i Lokomotive Lajpcig, bivšeg šampiona DDR-a.

Ditrih Matešic Ditrih Matešic, vlasnik kompanije Red Bul; Foto: Guliver/Mark Thompson/Getty Images

Lajpcig je bio odličan izbor, jer je u gradu postojao veliki i moderan stadion koji je izgrađen za potrebe Svetskog prvenstva 2006. godine, međutim, nije bilo ni na vidiku ozbiljnog bundesligaša.

Prvi pokušaj - Saksonija Lajpcig, klub koji se ugasio

Saksonija Lajpcig je u to vreme bio u četvrtom rangu nemačkog fudbala, bio je u ozbiljnim finansijskim dugovima, a Red Bul je nudio novac od 50 miliona evra investicija u klub u zamenu za preuzimanje tima, promenu boja i imena kluba, koji je ubuduće trebalo da se zove FK Red Bul Saksonija Lajpcig". Posle mesec dana, navijači su žestoko i nasilno protestovali protiv Red Bula i sprečili dogovor.

Umesto da sada Saksonija Lajpcig pod Red Bulom bude jedan od giganata Evrope, izabrao je tužnu sudbinu i klub je usled finansijske krize bio primoran da se ugasi. Bankrot je proglašen u maju 2009. godine. Ironija je da je baš tada počeo život Red Bul Lajpciga, koji je osnovan 19. maja 2009. godine.

Šaksonija Lajpcig je zvanično ugašen 2011. godine. Kasnije je stvoreno nekoliko nezvaničnih naslednika kluba, koji su osnovali navijači, koji sada tavori u najnižim rangovima na lokalnom nivou, trenutno je to 9. rang nemačkog fudbala.

Drugi pokušaj - Sankt Pauli, koji je propao zbog levičarski nastrojenih navijača

Sankt Pauli Navijači Sankt Paulija; Foto: Guliver/Franklin/Bongarts/Getty Images

Posle neuspešnog pokušaja u istočnoj Nemačkoj, Red Bul se okrenuo klubovima veće tradicije na zapadu, koji su takođe bili u senci velikih klubova iz njihovih gradova. Najpre je to pokušano u Hamburgu sa Sankt Paulijem, koji je u tom periodu bio u trećem rangu.

I tu je propalo zbog protesta navijača, koji su levičarski orijentisani i koji su u više navrata nasilno protestovali zbog potencijalno sponzorstva sa Red Bulom.

Sankt Pauli je trenutno u Cvajti (druga liga Nemačke) i bori se za opstanak.

Treća "nesreća" - Minhen 1860

FK Minhen 1860 Foto: Guliver/Thomas Eisenhuth/Bongarts/Getty Images

Red Bul je posle neuspeha u Hamburgu, pokušao u još jednom velikom gradu - Minhenu, da "oživi" posrnulog giganta koji je godinama u senci Bajerna - Minhen 1860.

Pregovori su vođeni "iza zatvorenih vrata" i čelnici kluba su odmah stavili do znanja da nisu zainteresovani i prekinuli su svaki kontakt.

Minhen 1860 je trenutno u trećoj ligi Nemačke i nalazi se na 9. mestu.

Čevrti neuspeh - Fortuna iz Dizeldorfa

FK Manhengladbah Bundesliga navijači FK Dizeldorf navijači Navijači Fortune iz Dizeldorfa; Foto: Tanjug/AP

Novi pokušaj na "Zapadu" nemačke bio je slavni klub iz Dizeldorfa, koji ima tradiciju dugu 125 godina. U vreme pregovora bili su u četvrtom rangu nemačkog fudbala. Čim se plan pročuo u javnosti, izbili su masovni protesti navijača, a plan je glasno odbijen od strane članova kluba.

Ovo je i jedini klub koji za koji može da se kaže da nije doživeo tragičnu sudbinu nakon odbijanja Red Bula, jer je Fortuna uspela najpre da se plasira u treću, zatim u drugu i sada je u Bundesligi, ali se grčevito bori za opstanak i trenutno je 5 bodova udaljena od sigurne zone, tako da postoji realnost da ponovo ispadne u niži rang.

Osnivanje novog Lajpciga - od seoskog kluba do evropskog giganta

FC Tottenham leipzig, FK Totenhem Lajpcig, Lajpcig je nadomak četvrtfinala Lige šampiona; Foto: Tanjug/AP

Kada su propali svi pokušaji preuzimanja nekog kluba sa bogatom tradicijom i navijačima, Red Bul se vratio u Lajpcig i tamo preuzeo lokalni klub iz gradića nadomak Lajpciga - Markranštad, sa kojim je počeo saradnju.

Prvu sezonu od osnivanja 19. maja 2009. godine, Lajpcig je igrao u Makranštadu, na stadionu od 5.000 mesta, ali plan je svakako bio da se klub premesti na Centralni stadion u Lajpcigu. Posle pregovora, Lajpcig je uspeo da se preseli na Centralni stadion i da počne fudbalsku bajku od najnižih liga, koje su prolazili iz godine u godinu.

Posle 10 godina od osnivanja, Lajpcig se bori za titulu sa Bajernom, i nadomak je četvrtfinala Lige šampiona.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    20. februar 2020 | 17:23

    Samo pare, sve se moze

  • Milan

    20. februar 2020 | 18:06

    Propustili ste da napisete poentu price a to je zasto svi ti navijaci protestvuju... pravilo 50%+1 u nemackom fudbalu, vlasnici svih klubova su navijaci i lokalne zajednice, nikako firme i multimilijarderi koji nemaju veze s fudbalom.

  • Фамилија

    20. februar 2020 | 17:50

    Шта је следеће, фк Пепси?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA