Genije koji smišlja taktiku na WC šolji: 11 stvari o treneru Lajpciga, koji menja filozofiju fudbala

Mladi stručnjak je posle uspešnog perioda u Hofenhajmu nastavio da skreće pažnju na sebe

  • 8
Julijan Nagelsman, Fk Lajpcig Foto: Guliver/Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Trener Red Bul Lajpciga Julijan Nagelsman je posle spektakularnog trijumfa njegove ekipe u Londonu protiv Totenhema u prvom meču osmine finala Lige šampiona jedno od najinteresantnijih imena u svetu fudbala.

"Šamar" koji je opalio Žozeu Murinju, nekoliko će dana da bridi na obrazima Portugalca, koji je dobio lekciju iz modernog fudbala i možda i dokaz da je njegova filosofija igre zastarela.

Iako je još na početku trenerske karijere stekao nadimak „Mali Murinjo", Nagelsman je pokazao posebnost još u periodu dok je vodio Hofenhajm, a to nastavlja da čini i na klupi trenutno drugoplasirane ekipe u Bundesligi.

Na zvaničnom sajtu ovog takmičenja bundesliga.com objavljeno je 10 činjenica o treneru RB Lajpciga, a mi dodajemo i jednu koja je protekla posle njegovog intervjua nakon što je pobedio Bajern iz Minhena svojevremeno.

1. Taktiku smišlja na WC šolji

- Najbolje ideje dobijam u kupatilu. Posle toga svoje ideje crtam na papiru s lenjirom i olovkom. Radim kao pekar. Mešam stvari, gurnem ih u rernu i vidim da li onda ima dobar ukus - opisao je Nagelsman u jednom intervjuu koji je svojevremeno dao Bildu posle pobede nad Bajernom.

Tom prilikom je opisao da je na pobede "navučen" kao narkoman na drogu.

- Pobeda je kao droga. Nikada nisam probao drogu, ali zamišljam da je osećaj posle uzimanja droge upravo takav - rekao je Nagelsman.

2. Rekorder kao najmlađi stalni trener jednog tima Bundeslige

Julijan Nagelsman, FK Hofenhajm Nagelsman na klupi Hofenhajma; Foto: Guliver/Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Nagelsman je imao samo 28 godina kada je u februaru 2016. postavljen za šefa struke Hofenhajma. On je tada nasledio veterana Huba Stivensa koji je zbog zdravstvenih problema morao da se povuče. Nagelsman je već bio projektovan kao trener koji će na leto preuzeti ekipu, ali usled nepredviđenih okolnosti na posao je stupio ranije, kako bi popunio upražnjeno mesto na klupi. Hofenhajm se tada nalazio na 17. mestu na tabeli i predviđalo mu se ispadanje u niži rang, ali novi trener je uspeo da podigne ekipu i obezbedi opstanak.

Iako je Nagelsman najmlađi stalni glavni trener u istoriji Bundeslige, on nije najmlađi trener koji je ikada vodio jedan meč Bundeslige. Dana 23. oktobra 1976. Bernd Stuber koji je imao 24 godine, preuzeo je dužnost trenera Sarbrukena - kao privremeno rešenje, na gostovanju u Kelnu. Poražen je rezultatom 5:1.

 3. Slom nakon teške povrede

Julijan Nagelsman, FK Hofenhajm Foto: Guliver/Sascha Steinbach/Bongarts/Getty Images

Rođen u bavarskom gradu Landsberg am Lehu, Nagelsman je igrao za omladinske ekipe Minhena 1860. Dok su njegovi nekadašnji saigrači Kristijan Treš i Fabian Džonson nastavili dalje i pronašli svoju sreću u Bundesligi, Julianu je povreda kolena zadobijena ubrzo nakon što se pridružio Augsburgu, okrutno okončala ambicije da će im se pridružiti, iako je imao samo 20 godina.

- U početku nisam ništa više želeo da imam sa fudbalom - rekao je Nagelsman, igrač odbrane u svojim igračkim danima. - Bio sam veoma tužan i razočaran što sam karijeru morao da završim tako mlad.

4. Trening inovator

Julijan Nagelsman, Fk Lajpcig Julijan Nagelsman na treningu Lajpciga; Foto: Guliver/Justin Setterfield/Getty Images

Hofenhajm je jedan od retkih klubova na svetu koji koristi „Footbonaut“ tehnologiju za treniranje prijema i kontrole lopte svojih igrača. Nagelsman je, međutim, još i povećao upotrebu tehnologije na treninzima. Pored dronova koje je koristio kako bi iz vazduha snimao kretnje svojih igrača, imao je i džinovski videobim postavljen na sredini glavnog terena za treninge.

Sistem radi sa četiri kamere, dve montirane na visoke kule koje se nalaze pored aut linija na sredini terena, i po jednu iza svakog gola. Video prenos bilo koje od kamera može se u bilo kom trenutku prikazati na videobimu. Kamere kontrolišu treneri koji imaju mogućnost da zaustave, premotaju ili vrate snimke kako bi se igračima objasnile konkretne situacije. Nagelsman je mogao svaku situaciju da analizira iz četiri različita ugla.

5. Poznati uzori

FK Bajern Minhen - Borusija Dortmund, Pep Gvardiola Gvardiola i Tuhel su uzori Nagelsmana; Foto: Tanjug/AP

Iako Nagelsman navodi bivšeg trenera Bajerna iz Minhena Pepa Gvardiolu kao izvora inspiracije, takođe priznaje da je nekadašnji šef Borusije iz Dortmunda Tomas Tuhel imao najveći uticaj na njega. Dok je bio trener B tima Augsburga u sezoni 2007/08, Tuhel je dao Nagelsmanu zadatak da skautira buduće protivnike.

- To su bila moja vrata ka trenerskom pozivu - objasnio je Nagelsman.

- Mnogo sam naučio od njega.

Tuhel je imao jednake reči hvale za svog štićenika.

- On je veoma radoznao i veoma marljiv mladi trener - rekao je nakon imenovanja Nagelsmana za trenera.

- Imao je izuzetne uspehe u omladinskom fudbalu. Veoma sam srećan zbog njega i verujem u njega.

6. Apstinencija na društvenim mrežama

Julijan Nagelsman Julijan Nagelsman nije čovek koji izbacuje selfije na društvene mreže; Foto: Guliver/Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Za razliku od većine ljudi iz svoje generacije, Nagelsman nije prisutan na društvenim mrežama. To, međutim, ne znači da nije pravio naloge na pojedinim platformama. Ubrzo nakon što je imenovan za šefa Hofenhajma, otvorio je profile na „Instagram-u“ i „Facebook-u“, skupio je za tili-čas preko 42.000 pratilaca, a onda ih je ugasio.

- Mislim da treneri ne treba da se bave društvenim mrežama - rekao je Nagelsmanov agent Mark Kosicke, ujedno i savetnik Jirgena Klopa. - Julian je pokušao jer je želeo da vidi kakva je interakcija. Nisam smatrao da je to nešto loše jer on pripada generaciji koja koristi društvene mreže. Nije, međutim, video poentu u tome.

7. Mislilac

Julijan Nagelsman, Fk Lajpcig Foto: Guliver/Justin Setterfield/Getty Images

Nije iznenađujuće da se u Nagelsmanovoj trenerskoj filozofiji vide obrisi Tuhelovog uticaja.

- Volim da napadam protivnike u blizini njihovog sopstvenog gola, jer vaš put do gola nije toliko dug ako se lopte domognete na protivničkoj polovini. Sviđa mi se način na koji Viljareal igra. Oni imaju sjajan način treniranja mladih igrača. Sviđaju mi se i Barselona i Arsenal, kao i rad Arsena Vengera - govorio je.

Nagelsman je dugo bio mislilac. Počeo je da studira poslovnu školu, ali je odustao pre nego što je umesto toga stekao diplomu više sportske škole. Kao da to nije dovoljno, dobio je ocenu „A“ za profesionalnu trenersku licencu, zauzevši drugo mesto u svojoj klasi iza bivšeg trenera Šalkea, Domenika Tedeska.

Nadalje, Nagelsmanovo znanje koje je demonstrirao u Hofenhajmu impresioniralo je nemačku fudbalsku javnost u tolikoj meri da je izabran za trenera godine 2016. To je doprinelo i da ga bivši šef Lajpciga Ralf Rangnik angažuje na vreme za novu sezonu 2019/20.

8. „Du“ ili „Sie“?

FK Liverpul, FK Hofenhajm Foto: Tanjug/AP

Pronalaženje ispravnog oblika za reč „ti“ uvek je pomalo problematično na nemačkom jeziku, imajući u vidu društveno „minsko polje“ prilikom izbora između neformalnog „Du“ i izraza poštovanja „Sie“. Želeći da podstakne dobar timski duh, svestan i da je istog godišta kao i neki njegovi igrači, Nagelsman je naredio svom timu da mu se obraćaju sa „Ti" umesto sa „Vi". Takođe, podstakao je ekipu da preuzme veću odgovornost, i da igrači sami odaberu kapitena kluba i postave ciljeve.

Bivši trener Bajerna Jup Hajnkes dao je Nagelsmanu dozvolu da mu se obraća sa „Ti“, u januaru 2018. godine nakon pobede Bajerna rezultatom 5:2 nad Hofenhajmom. To je velika čast, od obično rezervisanog trenera-veterana koji se već 43 godine bavi ovim poslom.

9. Porodičan čovek

Ono malo slobodnog vremena koje mu posao dozvoljava, Nagelsman voli da iskoristi da se kod kuće odmara sa porodicom: suprugom Verenom, sa kojom ima malog sina Maksimilijana.

- Mnogo pomaže kada se vratite kući uveče i zateknete partnerku i svoje dete. Verena me mnogo podržava i mogu se u potpunosti fokusirati na svoj posao - rekao je Nagelsman za „Bild“.

10. Nagelsmanova tabela

Julijan Nagelsman, Fk Lajpcig Foto: AP/Tanjug

Fascinacija novim, „ruki“ trenerom bila je tolika, da su nemački mediji počeli da objavljuju „Nagelsmanovu tabelu“, u kojoj su se poredili njegovi uspesi sa uspesima drugih klubova. Tokom 116 utakmica između njegovog debija u 21. kolu u februaru 2016. i njegove poslednje utakmice u Hofenhajmu na kraju sezone 2018/19, klub je osvojio ukupno 191 bod. Da to postavimo u sledeći kontekst: samo su Bajern (279) i Dortmund (228) osvojili više bodova u ovom periodu, a Hofenhajm je uspešniji i od mnogih velikih klubova poput Bajer Leverkuzena (182), Borusije Menhengladbah (170) i Šalkea (158).

11. Inicijativa „Common Goal“

Nagelsmanov uspeh nije mu udario u glavu. Baš naprotiv. U oktobru 2017. postao je prvi i trener u svetskom fudbalu koji je potpisao „Common Goal“ inicijativu. To je projekat u kojem fudbaleri zalažu najmanje jedan procenat svojih zarada u kolektivni fond kojim upravlja berlinska nevladina organizacija „Streetfootballworld“.

On se tako pridružio igračima Bundeslige - Metu Humelsu, Seržu Gnabriju i Šindžiju Kagavi, između ostalih, koji su takođe potpisnici ove inicijative.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BGD

    20. februar 2020 | 16:18

    On je rekao u kupatilu, na na WC solji...

  • Илија

    20. februar 2020 | 15:55

    Шта га преувеличавање. Нека узме Келн па нека иде на wc шољу па нека после меша и ставља у рерну. Мислите да екипи која има 10 играча који знају фудбал и играју заједно година треба геније на клупи. Тотенхем без Сона Ериксена и Кејна и није Тотенхем и опет га нису лако добили. Чекајте неке јаче екипе па да видимо стручњака.

  • Pfcbgd

    20. februar 2020 | 15:28

    Najbolji trener na svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA