Šta se dešava između Luke Jovića i Real Madrida?

Pritisak je učinio svoje, ali možda je recept Martina Odegarda onaj koji bi i Jović trebalo da primeni

  • 13
Luka Jović, Real Madrid Foto: youtube/Sport Klub

U ovo vreme prethodne godine, Luka Jović je imao svet pod nogama.

Nakon pobede u Kupu Nemačke prethodne sezone, Jović je postigao 27 golova u svim takmičenjima za Ajntraht iz Frankfurta, podseća 90min.com. Bio je i nezaobilzno ime koje se pominjalo prilikom svake polemike o budućem najboljem napadaču Evrope.

Jedan od onih koji ga je tako video bio je i Florentino Perez. Nekoliko telefonskih poziva i 60 miliona evra kasnije, Jović je predstavljen u Real Madridu. Bio je to transfer za koji je Jović i sam priznao da je u početku mislio da je šala njegovog menadžera. Međutim, u stvarnosti, Jović nije imao razloga da misli da interesovanje Real Madrida nije stvarno. U to vreme bio je jedan od najvećih talenata u Evropi i pokazao je da može da trese mreže kako u domaćem prvenstvu, tako i u Evropi.

Dolazak u Real Madrid, naravno, sa sobom povlači i veliki pritisak. Jović je plaćen koliko i Luis Figo, a više od Brazilca Ronalda. Posle Perice Ognjenovića, postao je prvi srpski igrač u ovom klubu skoro 20 godina kasnije, i Jović je na svoja ramena natovario očekivanja cele zemlje. Taj pritisak se odrazio i na njegove nastupe. Jović nikada nije bio igrač koji je diktira utakmice ili konstantno učestvuje u građenju napada, ali izgleda da se 22-godišnjak ne oseća dobro u španskoj prestonici.

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto je to tako, ali sigurno je da nijedan od tih razloga nije Jovićev kvalitet.

Bio je direktno uključen u 45 golova na 75 utakmica tokom čitave karijere u Frankfurtu, završivši kao treći najbolji strelac u Bundesligi prošle sezone. Ovaj podatak je još impresivniji kada se zna da nije tresao mreže sve do šestog kola, kada je i postao najmlađi igrač koji je postigao pet golova na jednoj utakmici u Nemačkoj.

Luka Jović Luka Jović u dresu Ajntrahta; Foto: Tanjug/AP

Ali, nije se radilo samo o broju golova koje je Jović postigao, već i o mnogobrojnim načinima na koje je tresao mreže.

Jović je postigao 36 golova za Ajntraht, od kojih je samo jedan stigao sa penala. Tresao je mreže i glavom, šest puta - na isti način na koji je do sada postigao svoj jedini pogodak za Real Madrid; 16 golova postigao je desnom, a 13 levom nogom. Iako je Jović bio očigledno najbolji igrač Ajntrahta, njegova forma je varirala, a činilo se da uvek postoji formula koju srpski internacionalac pronađe kako bi se podigao.

Početak u Real Madridu nije bio lak, ali Jović se na sličan način u početku borio i u Ajntrahtu. Gotovo po pravilu, kada bi njegov bivši saigrač Sebastijan Haler odsustvovao sa terena, Jović bi ostao bez učinka. Francuz ima neverovatnu sposobnost da izvuče najbolje iz igrača oko sebe - osobina zbog koje i jeste nasledio Olivija Žirua u nacionalnom timu; to je bilo od presudnog značaja za uspeh Ajntrahta u Ligi Evrope prošle godine, kao i u Kupu Nemačke 2018.

Luka Jović Luka Jović; Foto: Guliver/Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

U Real Madridu, Jović je izolovan.

Navijači na stadionu „Santjago Bernabeu“ već duže od decenije gledaju kako Karim Benzema vodi napad njihovog tima, igrač koji je kombinacija Halerovog učešća u građenju igre i ubojitog golgeterskog instinkta Jovića, i to je deo problema bivše frankfurtske zvezde. Ne radi se o tome da Jović nije dobar igrač. Ali, on nije ono što navijači Real Madrida žele da on bude. A, to je recept za katastrofu, posebno pred najzahtevnijim i najnemilosrdnijim navijačima u evropskom fudbalu.

Spain Soccer La Liga Jović u neverici posle gola Gvardiole za 1:1, Foto: Tanjug/AP

Za Jovića su ove godine stvari već otišle predaleko. To ne znači da on dugoročno ne može da doživi uspeh u Real Madridu, ali srpski internacionalac mora da povrati samopouzdanje ukoliko želi da ponovi formu iz prethodne sezone. Budući da zahtevi Real Madrida ostavljaju vrlo malo prostora za razvoj igrača, 22-godišnjak će verovatno morati da formu potraži van španske prestonice.

To ne znači da Jovića treba prodati - iako bi Real Madrid mogao da uključi otkupnu klauzulu. Ali pozajmica u klub u kojem pritisak nije toliko veliki, mogla bi da donese mnogo benefita. Navijači Real Madrida samo treba da pogledaju Martina Odegarda i uveriće se koliko pozajmica može biti korisna za mladog fudbalera. Prethodne sezone, stvari se nisu najbolje odvijale po Odegarda, ali on je danas jedan od najboljih igrača u La Ligi u dresu Real Sosijedada, i izgleda da će biti deo prvog tima Zinedina Zidana sledeće godine.

To ne znači da će i Jović doživeti sličnu renesansu van španske prestonice, ali srpski internacionalac ne deluje kao igrač koji će odjednom početi da rešeta mreže protivnika, i možda će mu biti potrebno novo prebivalište kako bi  povratio staru magiju i konačno počeo da pokazuje svoj potencijal i u Madridu.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    24. februar 2020 | 18:21

    Sofija Milosevic

  • Cro

    24. februar 2020 | 16:54

    Nije ni nas Rebic valjao dok je dosao u Milan a sad svaku utakmicu zabije gol ,igrali su zajedno u proslom klubu ,samo treba vremena za aklimatizaciju

  • Real je Real

    24. februar 2020 | 17:31

    Real daje sve osim vremena...a momku sve najbolje naravno👌👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA