Saša Zdjelar pred 162. meč sa Zvezdom: Savo nam je rekao morate da imate onu stvar u derbiju!

Mene taj adrenalin pokreće i mislim da sam neke utakmice možda bolje i odigrao na stadionu rivala, uz onaj jesenas u Humskoj, kada smo slavili, kaže vezista Partizana

  • 10
Marko marin, Saša Zdjelar, FK Crvena zvezda, FK Partizan 160. večiti derbi Foto: Marko Jovanović

Predstojeći derbi između Crvene zvezde i Partizana biće utoliko različit što navijači više neće moći da vide žestoku borbu Saše Zdjelara i Marka Marina, dva velika prijatelja, koji su u prethodnih nekoliko mečeva najvećih srpskih klubova zaboravljali dobre odnose van terena i bespoštedno se borili pobede svojih timova.

Ponekad do te mere, da danima posle utakmice nisu ni razgovarali, dok se strasti ne slegnu.

Marin je otišao iz srpskog fudbala, Zdjelar će, pak, u nedelju još jednom biti "na braniku" crno-belih, ovoga puta na vrućem gostujućem terenu, koji je, kako sam priznaje, za njega oduvek bio motiv više i poligon za dokazivanje.

IGRAO SAM ZA PARTIZAN I DEDU

Fudbaler otkriva i šta ga je sve pratilo pred prošli duel "večitih", šta je trener Savo Milošević poručio igračima pred derbi i koji to njegov zemljak trenutno brani boje Zvezde.

- Još jedan derbi, još jedno novo iskušenje i iskustvo je pred nama. Moramo da zaboravimo ono što je bilo u prošlosti, jer ovo je novi meč, kao što uostalom i svaka utakmica sa Crvenom zvezdom donosi neizvesnost. Nadam se da će Partizan, kao i u prethodnih nekoliko utakmica sa večitim rivalom, dati sto odsto svojih mogućnosti i odraditi sve što je potrebno na terenu za dobru utakmicu - rekao je Saša Zdjelar.

Na prethodnom derbiju u Humskoj Partizan je bio uspešniji (2:0), a kraj meča Zdjelar je dočekao u - suzama. Što zbog porodične tragedije, što zbog uspeha crno-belih, emocije su bile pomešane.

- Nije mi bilo lako da tada uopšte izađem na teren, ali sam posle razgovora sa treneom Savom Miloševićem, pre toga naravno i porodicom, odlučio da ipak igram derbi. Imali su želju da izađem na teren upravo zbog te tragedije i na kraju se sve dobro završilo. Taj meč će mi dugo ostati urezan u sećanju, što zbog pobede i načina na koji smo igrali i zbog svega što mi se pre toga desilo.

Saša Zdjelar Foto: Marko Jovanović

- Tih 90 minuta su mi pomogli da potisnem te neke stvari iz privatnog života i dam sve od sebe za Partizan. Upseh je došao kao nagrada i olakšanje za sve nas igrače - kaže Zdjelar.

Prethodnih nekoliko derbija su obeležili dueli Saše Zdjelara i Marka Marina, koji su van terena odlični prijatelji, ali se na utakmicama dva najveća rivala nisu štedeli.

Umesto Marina na terenu će biti mladi Veljko Nikolić, baš kao i Zdjelar član škole OFK Beograda, ali i zemljak igrača Partizana.

- Istina, prethodni derbiji su donekle protekli našim okršajima na terenu i mislim da je to utakmice činilo i boljim. Što se Nikoilića tiče, rođeni smo čak u istom mestu - otkriva Zdjelar.

- Biće mu to svakako veliko iskustvo, jer je pred njim prvi derbi, za mene, pak, jedna utakmica više u kojoj ću pokušati da slavim sa svojom ekipom.

KAD POBEDIŠ – SREĆA, KAD IZGUBIŠ NE IZLAZIŠ IZ KUĆE

Konferencija za novinare FK Partizan Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Derbi je oduvek bio meč pun naboja, a kolika tenzija vlada pre i posle utakmice najvećih rivala najbolje svedoče reči veziste Partizana.

- Traje taj naboj danima i pre i posle utakmice. Naravno, ukoliko pobedite, mnogo se "lakše diše", mir je u kući i drugačije se osećate, raste samopouzdanje. Bilo je, naravno, i onih neslavnih dana, gde ne izlazis posle utakmice iz kuće, nego čekaš novu priliku da se dokažeš i da ono što je bilo naprosto prođe. To i jeste draž fudbala, s tim što je lakše kada se mečevi igraju na tri dana, jer brzo imaš novu priliku da se ispraviš, vratiš u kolosek.

Vezisti crno-belih nije bitno ko će biti čovek odluke u derbiju, neko od starosedelaca ili, recimo, novajlija u timu Bojan Matić.

- U toj utakmici je najbitnije da kao tim izgledate dobro, zato mi nije bito ko će da "iskoči", već samo da odigramo i rešimo utakmicu na pravi način. Matić je, recimo, iskusan igrač i njega teško može da "pojede" atmosfera, iako je derbi nešto što moraš da doživiš.

JONATHAN RENATO BARBOSA CAFU Foto: MN Press

- Izađeš na teren, gde je pun stadion, vri na sve strane i trener Milošević nam je nekoliko puta rekao: "Moraš da imas onu stvar da biste igrali kako treba". Novajlijama neće biti lako, ali ima i ostalih igrača koji su već igrali taj meč i možda oni odluče.

Zdjelar, koji je praktično odrastao na "jugu", kaže da ga izuzetno motiviše atmosfera na stadionu večitog rivala.

- Mene taj adrenalin pokreće i mislim da sam neke derbije možda bolje i odigrao na stadionu Crvene zvezde, uz poslednji na našem terenu, kada smo slavili. Tako je od detinjstva, kada izađem u tunel znam da su svi oni iza mene – protiv mene i to je motiv više za moj karakter, način na koji igram fudbal i ophodim se prema životu da pokažem ko sam i šta sam. Želja i motiv su ogromni, ali s godinama i iskustvo se pomalo i to menja. Krv više nije tako vrela, već razmišljam i nema nikakve nervoze, već naprotiv, opušten sam i uživam u derbiju, što se i pokazalo na prethodnim derbijima. Zato, najiskrenije, jedva čekam da izađem na teren.

MIRKO IVANIC Foto: MN Press

Upitan da li je pratio igre Crvene zvezde po dolasku Dejana Stankovića na mesto trenera, Zdjelar je rekao:

- Pogledao sam dva minula meča Zvezde. Stanković, za koga znamo ko je i šta je bio u fudbalu, doneo je novu energiju, mlade momke, koji su željni dokazivanja i to im je donelo neko poboljšanje. Partizan ipak sve to ne treba da zanima, niti nas igrače, moramo da gledamo sebe i pripremimo utakmicu na najbolji mogući način. Sve ostalo je po strani.

Nije Zdjelar imao dilemu koji mu je najdraži derbi do sada.

- Minuli derbi mi je možda i najdraži zbog načina na koji smo igrali i slavili, ali celokupne situacije u kojoj sam se našao. Imao sam samo jednu misao, da pobedimo zbog Partizana i zbog njega – zaključio je Saša Zdlejar, koji je pred jesenji derbi ostao bez dede, za koga je bio izuzetno vezan.

Video: Zdjelar u suzama na kraju 161. večitog derbija

(Z. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seoul

    28. februar 2020 | 15:16

    Namirisali smo veliki strah kod komšinice, za klasu smo bolji i ocekujem top derbi 1:3 za Partizan

  • Ops

    28. februar 2020 | 13:19

    Treba ali vi to nemate.

  • dizi suknju malenoj

    28. februar 2020 | 14:26

    ovu dobijate kao od sale sa 4-0.strah kod malene je velik.matic suma i i sadiq ce raznijeti malu dok ce natho pakovati i jedan zabiti...samo gazi do neprepoznativosti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA