≫ 

Najskuplji igrač 500.000, stadion 6.000 mesta, dogurali do 1/8 finala: LASK je najjača priča LE!

Mali klub, velikih boraca

  • 7
Austria Soccer Europa League Foto: Tanjug/AP

Austrijski LASK iz Linca je u četvrtak prošao u osminu finala Lige Evrope tako što je sa 2:0 pobedio Partizanovog "dželata", tim AZ Alkmara i već  u petak dobio još jednog rivala iz iste grupe LE - Mančester junajted.

Ovaj tim je posle pobeda nad PSV-om, Rozenborgom i Sportingom iz Lisabona ove sezone pokazao veliku hemiju, posebno kada se zna nekoliko činjenica o njemu.

"Lincer atletik sports klub", poznatiji kao LASK deli klupske boje, crno-bele sa Partizanom i ima dugu tradiciju.

Osnovan je 1908. godine i 1965. godine je postao prvi klub van Beča koji je osvojio austrijsko prvenstvo. Međutim, to je i jedina titula ovog kluba do sada, kada ima priliku da ponovi istorijski uspeh.

Na društvenim mrežama se posle žreba za osminu finala Lige Evrope već mogu videti reakcije zapanjenih Engleza koji se čude kako je moguće da jedan tim koji je sa 48 bodova prvi u Austriji, ima stadion od samo šest hiljada mesta.

Austria Soccer Europa League Foto: Tanjug/AP

Za potrebe evropskih utakmica, LASK je koristio objekat Lincer stadiona, dok za domaće prvenstvo igra na Valdstadionu sa spomenutim kapacitetom. Lincer je sa 14.000 mesta veći ali i dalje u poređenju sa recimo Old Trafordom (74.879 mesta) neznatan.

Primera radi, engleski petoligaš Stokport Kaunti, koji je trenutno deseti u svom rangu takmičenja, igra na Edžli stadionu kapaciteta 11.000 mesta! Ali, kao što "boj ne bije svijetlo oružje", tako ni pobede LASK-a ne donosi Valdstadion, nego igrači i trener Valerijen Ismael.

Austria Soccer Europa League Foto: Tanjug/AP

A najskuplji od igrača je koštao samo pola miliona evra. Marvin Pocman je na mesto levog beka došao za tu sumu i svoj rekord drži zajedno sa Reneom Renerom, vezistom. Prvi je stigao iz Rapida, drugi iz Matersburga.

Treći najskuplji je Petar Filipović iz Konjaspora (450.000), a četvrti Husein Balić (300.000), koliko je koštao i transfer Srbina Filipa Dmitrovića koji je pre tri godine plaćen Klagenfurtu 300.000 evra.

Austria Soccer Europa League Foto: Tanjug/AP

Bez obzira na to što tri najskuplja pojačanja u istoriji kluba koštaju manje od jednog Matea Garsije ili tek nešto više od Radživa Van la Pare. Među skupljima je i Petar Škuletić koga je LASK platio 200.000 evra.

Što se tiče odlazaka, tu je priča drugačija. Žoao Viktor je prodat Volfsburgu za tri i po miliona, Vidar Riset je otišao u Seltik za dva i po, a Žeir Frigar u Tebe iz Berlina za milion i po. Još dvojica igrača su otišla za više od milion - Paulo Otavio (Inglštad, 1.35 miliona) i Roman Valner (Salcburg, 1.2 miliona).

Austria Soccer Europa League Foto: Tanjug/AP

Vrednost celog tima je tek nešto preko 31.2 miliona evra i LASK je stoga jedno od najvećih i najprijatnijih iznenađenja. To za Sporting (3:0), Rozenborg (2:1), PSV (4:1) i Bazel (3:1 i 2:1) više nije novost, pa će ovaj mali austrijski tim biti veoma opasno potceniti u osmini finala Lige Evrope.

Mečevi sa Mančester junajtedom se igraju 12. marta i 19. marta, odlučeno je žrebom za osminu finala u petak od 13 časova.

Video: Degenek o statusu džokera, Liverpulu, Bajernu i atinskoj tragediji sa Olimpijakosom

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bat

    28. februar 2020 | 14:36

    Ovo što najskuplji igrač prima 500.000 e, nije nikakvo mjerilo, jer je njihova liga dobra ( i država, i stadioni i sve živo) i tu je igračima dobra odskočna daska da bolje klubove, i oni pristaju da igraju tu ligu i za mnogo manje para jer će se naplatiti kasnije, a kod nas je mnogo teško ubjediti dobrog igrača da dodje i da igra u Surdulici ili po ostalim zabitima u oranicama!

  • Krivi Stojko

    28. februar 2020 | 16:16

    Svaka cast za tekst, mozda ce nesto nauciti i nasi "strucnjaci".

  • Cc

    28. februar 2020 | 16:15

    A Zvezdi se smejali kada smo ih dobili 5 0

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA