≫ 

Igrači ga smenili posle 44 dana, on postao prvak Evrope: Film koji morate da pogledate u karantinu

Ovo je priča o legendarnom menadžeru engleskog fudbala koja je ekranizovana kroz film "The Damned United"

  • 3
Brajan Klaf Printskrin: Youtube/Alex Fletcher

U moru sportskih filmova koji se ovih dana, širom sveta, preporučuju za gledanje tokom karantina izazvanog pandemijom korona virusa, mnogi su zaboravili da na svoj spisak uvrste onaj koji oslikava jednu epohu engleskog fudbala - Prokleti Junajted!

Ne, nije u pitanju ništa vezano za Mančester junajted nego 44 paklena dana koja je legendarni Brajan Klaf proveo u Lidsu, zatim oteran od strane igrača, da bi sa Notingem Forestom napravio čudo i postao prvak Evrope.

Zanimljivo, film "Prokleti Junajted" je često znao da se prikazuje na malim ekranima tokom 2018. i 2019. godine, ali trenutno nije u ponudama televizijskih kanala tokom karantina.

A dok ne pronađete način da ga pogledate, upoznajte se sa jednim od najvećih menadžera svih vremena.

Nakon što je fudbalsku karijeru zbog povrede završio u Sanderlendu 1964. godine, Klaf je kratko radio u mlađim kategorijama tog tima. Preuzeo je Hartlepuls Junajted (današnji Hartlepul) i u tom trenutku, i ne znajući, napravio je najvažniji potez u svojoj trenerskoj karijeri - uzeo je Pitera Tejlora za asistenta!

Njih dvojica su zajedno radili skoro ceo svoj trenerski život, uz uspone i padove koje ćemo pomenuti, a mnogi su tada bili mišljenja da Klaf ne bi bio veliki da pored sebe nije imao Tejlora.

To se najviše manifestovalo u Klafovom vremenu provedenom u Lidsu, gde su ga igrači tada bojkotovali i praktično oterali posle 44 dana. Iako je u Lids stigao psole neverovatnih uspeha sa Derbi Kauntijem.

Klaf je Derbi preuzeo 1967. godine u tadašnjoj Trećoj diviziji (Liga 1) i za pet godina je postao šampion Engleske. U tim sezonama stvorio se veliki rivalitet između Derbija i Lidsa, odnosno Klafa i Dona Rivija.

Menadžer tima sa Eland Rouda, tada najboljeg tima Engleske, postao je smrtni neprijatelj Klafu kada mu nije pružio ruku pre utakmice u okviru FA Kupa. Derbi je tada bio u ligi ispod, a Klaf se zakleo da će mu se na terenu osvetiti. I jeste - ušao je u Prvu ligu, a potom je postao i šampion 1972. godine.

Ipak, sledeće sezone se sukobio sa prvim čovekom Derbija, Semom Longsonom. Najviše zbog toga što ga nije poslušao i odmorio bitne igrače za polufinale KEŠ protiv Juventusa. A nije hteo da ih odmori samo zato što je bila u pitanju utakmica protiv Lidsa i pomenutog Rivija.

Lids je igrao grubo, a Derbi je ostao bez nekolicine igrača koji su se povredili pred put u Italiju. Tu su bili i sukobi zbog novca koji je Klaf trošio, a poznato je da su on i Tejlor kratko dali ostavku još 1972. godine, pa su ekspresno vraćeni. Međutim, odbor Derbija ih nije vratio godinu dana kasnije. Longsonu je, jednostavno, prekipelo.

Vodili su Brajton godinu dana, iako Klafu nije bilo pravo, da bi usledio neverovatan potez na leto 1974. godine. Don Rivi je postao selektor Engleske, a Klaf je imenovan za prvog trenera Lidsa. Ali bez Tejlora koji je ostao u Brajtonu.

Klafu je bilo teško da izađe iz Rivijeve senke, jer su ga igrači Lidsa pominjali na svakom ćošku. Ostaće upamćena i Klafova rećenica na prvom treningu novog kluba kojim je odmah stekao ''neprijatelje.''

- Zaboravite na sve trofeje koje ste do sada osvojili, došli ste do njih na prljav i nepošten način!

Klaf je mrzeo Lidsov način igre i iz korena je želeo to da promeni. Da više ne budu grubijani, nego da igraju ''od noge do noge.''

Loše je krenuo. Izgubio je Komjuniti Šild dok ga je Rivi gledao sa tribina kao selektor. Očajan start u Prvoj ligi, igrači kao da su ga bojkotovali, a neki od njih su posle 44 dana tražili da razgovaraju sa upravom bez Klafovog prisustva sastanku. Posle toga, Klaf je dobio otkaz.

Nije se čak ni pozdravio sa igračima, što je opisano u filmu ''The damned United'', a sa stadiona je otišao na TV duel sa Rivijem. Upravo u tom duelu Klaf je optužio Rivija da je stajao iza ''puča'' fudbalera Lidsa, podsetio ga da mu onomad nije pružio ruku, a taj TV duel će zauvek ostati upamćen u istoriji engleskog fudbala.

I, onda! Klaf u januaru 1975. godine preuzima Notingem Forest nakon što se u međuvremenu pomirio sa Tejlorom.

U Forestu je ostao do 1993. godine i za to vreme je dva puta bio prvak Evrope (1979. i 1980.), jednom šampion Engleske, a na svom ''kontu'' ima i nekoliko kupova.

Ostaće upamćen i po tome što je svojevremeno Martina O'Nila, tadašnjeg najboljeg igrača Foresta, prebacio u drugi tim zbog pada forme. Prošlo je nekoliko nedelja, i Martinu je bilo dosta. Otišao je kod menadžera u kancelariju i pitao ga zašto je prebačen u drugi tim, a Klaf je odgovorio - Zato što si isuviše dobar za treći!

Umro je 20. septembra 2004. godine, a svakako jedna od njegovih najboljih izjava, iz vremena kada je bio u Derbiju, glasi - Nikada za sebe ne bih rekao da sam najbolji trener, ali sigurno sam u TOP 1!

I dan-danas Klafa javnost u Britaniji pamti kao ''najboljeg menadžera koji nikada nije postao selektor.''

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA