Poništeni golovi, penali, ukraden aut: 12 grešaka sudija koje su promenile istoriju španskog fudbala

Neke greške su zaista za kategoriju „verovali ili ne“

  • 0
VAR, sudija Foto: youtube/FIFA TV

Delioci pravde napravili su nekoliko veoma značajnih grešaka u poslednjih nekoliko decenija, kako u Španiji, tako i širom Evrope, piše „Marca“.

Ovo je 12 najkrupnijih grešaka u istoriji La Lige.

1. Tenerife sprečava Real Madrid da osvoji dve titule

Real Madridu je dva puta izmakla titula u Španiji jer nije uspeo da savlada Tenerife u poslednjoj utakmici u sezoni. Sudije Selino Garsija i Raul Garsija de Loza priznali su posle utakmica da su pogrešili i uputili su izvinjenja.

Igranje rukom Cezara Gomesa u kaznenom prostoru koje nije sankcionisano, kao i dva prekršaja na Ivanu Zamoranu, odnosno poništen gol Fernanda Jera još uvek žive u sećanjima navijača Reala.

2. „Simuliranja“ Huanfrana na „Bernabeu“

Huanfranu su pokazana dva žuta kartona zbog „simuliranja“ dok je u dresu Osasune igrao protiv Real Madrida na stadionu „Santjago Bernabeu“. Umesto da bude nagrađen sa dva čista penala, Huanfran je isključen.

3. Poništen Mesijev gol pomaže Atletiku da osvoji La Ligu

Atletiko je osvojio titulu u sezoni 2013/14 nakon remija sa drugim pretendentom na tron - Barselonom.

U utakmici koja je igrana na stadionu „Kamp Nou“, gol Lea Mesija bio je greškom poništen zbog ofsajda iako nije njegov igrač bio taj koji mu je „poslao“ loptu.

4. Serđijeva golmanska intervencija koja nije sankcionisana

U „El Klasiku“ koji je igran u sezoni 1999/2000, Serđi je bez ikakve dileme rukom intervenisao na gol liniji i tako sprečio napadača Reala da zatrese mrežu. Sudije su, međutim, ostale neme. Nije dosuđen penal, niti je dodeljen crveni karton fudbaleru Barselone.

5. „Ukradeni“ aut

U 93. minutu utakmice u kojoj je Valensija dočekala Valjadolid, a pri rezultatu 1:1, Alehandro Ernandez je opravdano dosudio aut za goste.

Međutim, kao da su gosti bili nezainteresovani da uopšte i vrate loptu u igru. To je zato učinio fudbaler Valensije, a iznenađujuće - igra je nastavljena, i domaćini su desetak sekundi kasnije postigli pobedonosni gol.

6. Rivaldov poništeni gol u 90. minutu „El Klasika“

Pri rezultatu 2:2 u poslednjem minutu utakmice između Real Madrida i Barselone u sezoni 2000/01, Rivaldo je postigao pobedonosni gol koji je poništen od strane sudije Ksavijera Losantosa Omara.

7. Čuveni „penal“ Gurusete u Kupu Španije

I dalje se pamti kao jedan od najvećih skandala u istoriji španskog fudbala.

Barselona je 1970. godine dočekala Real Madrid u Kupu Španije i trudila se da nadoknadi deficit od dva gola iz prve utakmice.

Međutim, sudija Hose Emilio Guruseta nagradio je goste iz Madrida penalom zbog prekršaja koji je očigledno načinjen izvan kaznenog prostora.

8. Marćenin penal nad Raulom

U utakmici između Real Madrida i Valensije, Raul je nagrađen penalom nakon blage intervencije Karlosa Marćene u kaznenom prostoru.

9. Tri poništena gola Realu protiv Atletika

Aktuelni direktor VAR-a Karlos Klos Gomes greškom je poništio ni manje ni više nego tri gola Real Madridu u derbiju protiv Atletika.

10. Ruka Arica Aduriza

Atletik Bilbao je nagrađen penalom u utakmici protiv Real Sosijedada zbog igranja rukom, iako je to u stvari bila ruka Arica Aduriza, fudbalera Atletika.

11. Dan kada je Espanjol umalo zaigrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona

U pretposlednjem kolu sezone 2004/05, sudija Eduardo Ituralde poništio je gol Tonija Velamazana koji bi pomogao Espanjolu da pobedi Osasunu i domogne se mesta koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

12.  Jedini gol Peree u dresu Atletika nije priznat

Luis Amaranto Perea odigrao je 314 utakmica u dresu Atletiko Madrida, i samo je jednom uspeo da zatrese mrežu protivnika i to, ni manje ni više, nego u gradskom derbiju protiv Reala.

Međutim, sudija Arturo Dauden je greškom ovaj gol poništio.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA