Ovih 5 fudbalera su odbili da pređu u veći klub i zbog toga su (p)ostali legende kod navijača

Hoće li se ovim igračima pridružiti i Hari Kejn i Džek Griliš, ili će ovog leta ipak ostvariti velike transfere?

  • 9
Britain Soccer Premier League Vardi i Perez rešili meč sa Brajtonom, Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri uvek teže da zarade bolji, jači ugovor, prelaskom u veće klubove, ali sledećih pet zvezda je odbilo veliki novac kako bi ostali verni trenutnom klubu. Ovog leta, kao i svakog leta, očekuju se značajni transferi između najvećih svetskih fudbalskih klubova, a već se dosta spekuliše oko imena koja bi mogla da promene sredinu.

Dva igrača za koja se priča da će promeniti klub su Hari Kejn i Džek Griliš. Obojica bi nesumnjivo zaradila mnogo novca od potencijalnog transfera, a prelazak u novi klub značio bi da su obojica napustila svoj dečački klub.

I dalje je neizvesno da li će do transfera doći, ali ako se odluče da ostanu u matičnim klubovima, ne bi bili prvi igrači koji su odbili zov velikog novca. „Sportskeeda“ navodi još pet igrača koji su u zenitu svoje karijere odbili da pređu u veće klubove.

Stiven Džerard

Stiven Džerard Foto: Tanjug/AP

Stivena Džerarda navijači Liverpula pamte kao jednu od najvećih klupskih legendi, jer je duže od jedne decenije bio kapetan i predvodio je klub do trofeja u FA Kupu 2006, EFL Kupu 2012. i UEFA Ligi šampiona 2005. godine. Lojalnost veznog igrača prema „Redsima“ nikada nije oslabila, uprkos činjenici da nije uspeo da se domogne titule Premijer lige, svetog grala za ovaj klub.

Međutim, engleski internacionalac bio je izuzetno blizu napuštanja „Enfilda“ u leto 2005. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je poveo „Redse“ do čuvenog trijumfa u Ligi šampiona nad Milanom u Istanbulu. Prema mnogim izvorima, Džerard je bio na ivici da pređe u Čelsi tokom tog leta, ali se u posledem trenutku predomislio.

Džerard je u svojoj autobiografiji izjavio da je do potencijalnog transfera moglo da dođe zbog nekih škakljivih pregovora o produžetku ugovora; Džerard je želeo novi ugovor, dok je Liverpul pokazao malo interesovanja za to jer je njegov trenutni još uvek važio dve godine. Kako dogovor nije bio na vidiku, Džerard je tražio da bude stavljen na transfer listu, a Čelsi je odmah poslao ponudu od 32 miliona funti. Dogovor je bio na vidiku, ali su navijači Liverpula čak počeli da spaljuju majice sa imenom svog kapitena - samo da bi se Džerard predomislio i pristao da ostane u klubu.

Džerard je govorio da zapravo nikada nije želeo da ode i da je samo koristio interesovanje Čelsija da primora rukovodstvo Liverpula da mu ponudi novi ugovor. Bilo kako bilo, njegova odluka značila je da će, iako nikada nije osvojio Premijer ligu, uvek ostati upamćen kao legenda „Enfilda“.

Frančesko Toti

Jedan od najpoznatijih svetskih fudbalera koji je igrao samo za jedan tim, italijanski napadač Frančesko Toti, stigao je u Romu kao trinaestogodišnjak i ostao je na stadionu „Olimpiko“ do odlaska u penziju 2017. kada je imao 40 godina, osvojivši Skudeto jednom, kao i Kup Italije dva puta.

Italijanski internacionalac je na vrhuncu karijere smatran jednim od najboljih igrača sveta, pa ne treba da čudi što su se evropski velikani zainteresovani za njegove usluge. Jedan od tih klubova bio je i Real Madrid, koji je Totiju ponudio transfer u leto 2001. godine, na vrhuncu „Galaktiko" ere Los Blankosa. U tom trenutku, napadač je upravo osvojio Skudeto sa Romom i proglašen je za fudbalera godine u Seriji A. Uprkos staroj poslovici koja kaže da niko ne odbija prelazak na „Bernabeu“, Toti je upravo to učinio - navodno navodeći „da su ga u školi učili da je porodica najvažnija stvar. Jeste li ikada čuli da je neko ostavio svoje siromašne roditelje da bi živeo sa bogatim strancima?"

Godinama kasnije Toti je priznao da se, iako ga mnogi smatraju ludim jer je odbio Real, nikada nije pokajao zbog odbijanja da napusti Romu. Bivši trener Rome Lućano Spaleti sažeo je situaciju još jednom čuvenom izjavom, rekavši da bi Realu bilo lakše da preseli Koloseum iz Rima nego da potpiše Frančeska Totija.

Met Le Tisje

Jedan od istinskih kultnih junaka rane Premijer lige, Metju Le Tisje došao je u Sautempton kao tinejdžer 1980-ih i ostao je u klubu tokom čitave svoje profesionalne karijere. Tek nakon 16 sezona napustio je klub kako bi se pridružio lokalnom neligaškom klubu. Tokom tih sezona Le Tisje je upisao 540 nastupa za Svece, postigavši 209 golova - mnogi od njih su bili spektakularni udarci koji su samo doprineli njegovoj reputaciju zvezde.

Uprkos tome što je bio jedan od najboljih napadača Premijer lige, Le Tisje je uvek odlučno odbijao odlazak iz kluba uz opšti konsenzus da je srećan u klubu koji je, sa druge strane, izabrao da oko njega gradi tim, umesto da od Le Tisjea napravi samo još jedan zupčanik u sistemu.

Međutim, engleski internacionalac je u nekoliko navrata bio blizu odlaska iz Sautempton. Nedavni intervjui su otkrili da je odbio prelazak u Totenhem – tim za koji je navijao kao dete - 1990. godine, odlučivši da umesto toga potpiše novi ugovor sa „Svecima“, uprkos postizanju dogovora sa tadašnjim šefom Spursa Terijem Venablesom.

Le Tisje je takođe izjavio da je odbio prelaske u Liverpul i Čelsi, tvrdeći da mu jaka svetla Londona neće odgovarati kao miran život na Južnoj obali.

Alan Širer

Alan Širer, legenda Premijer lige koja i dalje drži rekord kao najbolji strelac u istoriji ovog takmičenja sa 260 golova, odbio je šansu da se pridruži Mančester Junajtedu u leto 1996. godine kako bi prešao u klub za koji je navijao od detinjstva - Njukastl Junajted. Zbog toga i nije iznenađenje to što je kasnije još jednom odbio unosan ugovor dok je igrao za „Svrake“.

Širer je trebalo da bude poslednji delić slagalice koja će odvesti Njukastl do titule, ali nakon što je menadžer Kevin Kigen podneo ostavku na sredini svoje prve sezone na „Sent Džejms Parku“, stvari su počele da se raspadaju uprkos tome što je Širer postigao 28 golova u 40 nastupa. Klub je sezonu završio bez trofeja, i bilo bi sasvim razumljivo da je Širer tada napustio klub - navodno je imao priliku za to kada je španski velikan Barselona, koju je tada vodio budući šef Njukasla Bobi Robson, poslao ponutu vrednu 20 miliona funti.

Širer je odbio ovu ponudu i ostao je u Njukastlu, gde je postao rekorder kluba sa 206 golova u 405 nastupa.

Džejmi Vardi

džejmi vardi Foto :Tanjug/Ap

Kada je Lester Siti zadrmao temelje engleskog fudbala osvajanjem Premijer lige u sezoni 2015/16, mislilo se da je samo pitanje trenutka kada će veći klubovi „očerupati“ šampionski tim „Lisica“. U roku od nekoliko meseci, vezni igrač N' Golo Kante otišao je u Čelsi za 32 miliona funti, dok je napadač i zvezda tima Džejmi Vardi bio na korak od odlaska u Arsenal.

„Topdžije“ koje su u toj istorijskoj sezoni završile kao drugoplasirani tim, ispod Lestera, pokrenule su Vardijevu klauzulu o transferu vrednu 20 miliona funti, i činilo se da će Arsen Venger uspeti da sklopi posao pre početka evropskog prvenstva tog leta. Međutim, Vardi koji je postigao 24 gola te sezone, odlučio je da odbije transfer i ostane na stadionu „King Pauver“.

Navodno je napadač Engleske bio zabrinut zbog toga što Arsenalov stil igre pod Vengerom ne odgovara njegovom načinu igranja, a ujedno je želeo da pokuša da nadogradi ono što je Lester postigao. Čak je izjavio da on lično nikada nije imao kontakt sa Arsenalom, jer je u to vreme bio s reprezentacijom Engleske.

Na kraju, Vardi je ostao uz „Lisice“ i nastavio je da redovno daje golove, ostavljajući navijače Arsenala da i dalje zamišljaju šta bi bilo da je do transfera ipak došlo.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Honor

    26. mart 2020 | 13:04

    Maldini, Zaneti, Lam

  • емоције

    26. mart 2020 | 13:30

    По чему је Челзи већи од Ливерпула???

  • Maximus

    26. mart 2020 | 12:55

    A Paolo Maldini ? Njega niste spomenili, pritom za gore navedene je "doktor".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA