FIFA spremila "Maršalov plan" za klubove, pa otkrila da je prošle godine bila u plusu 2.46 milijardi

A sve kao pomoć u finansijskoj borbi sa korona virusom

  • 2
Svetski ekonomski forum Predsednik FIFA Đani Infantino Foto: Tanjug/AP

Čelnici FIFA ovih dana razmišljaju o uvođenju "Maršalovog plana" kako bi ublažili efekte koje korona virus ima na fudbalsku industriju!

Ovu vest javio je Njujork Tajms pozivajućis e na svoje izvore bliske FIFA koja shvata trenutnu ozbiljnost situacije i finansijski udarac koji su klubovi pretrpeli ili će tek pretrpeti.

Podsetimo, "Maršalov plan" je bio plan SAD da posle Drugog svestkog rata obnove Evropu, a ime je dobio po članu Stejt departmenta Džordžu Maršalu koji je dobio zadatak da izradi plan.

Stoga je plan FIFA da iskoristi deo svojih rezervi za pomoć klubovima uz podsećanje da su prošle godine u plusu bili 2.46 milijardi evra.

- FIFA je u čvrstom finansijskom položaju i naša dužnost je da učinimo sve što je potrebno da pomognemo u ovom trenutku. Trenutno radimo na opcijama pružanja pomoći fudbalskoj zajednici širom sveta - navela je ova organizacija u izjavi u utorak.

Međutim, za osnivanje fonda potrebna je saiglasnost Izvršnog odbora koji ima 36 članova iz šest regionalnih konfederacija.

FIFA, takođe, razmišlja o kratkoročnim kreditima ili donacijama, ali najpre žele da zadovolje najosnovnije potrebe.

Podsetimo, slovačka Žilina je proglasila bankrot zbog korona virusa, Urugvaj je otpustio 400 radnika uključujuči i selektora, u Bundes ligi će plate biti smanjene od 20-30 odsto, Barselona je pristala na drastično smanjenje plata, dok se slično očekuje i u Italiji i Engleskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    31. mart 2020 | 19:39

    Oni ovde u svajcarskoj, gde im je glavno sediste neplacaju pun porez samo neku sitnicu... tu organizaciju treba zabraniti! Nas obicne ljude, baustelci i obicni zaposljeni, deru radi franak dva ako neplatimo, a oni se vode kao drustvo i kidaju se param... Fifa & uefa = Mafija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA