≫ 

Srpske sudije donirale 600.000 u borbi protiv korone: Mnogi su na važnim zadacima, ima i zaraženih!

Veliki i human gest sudija regiona Istočne Srbije čiji "članovi" obavljaju poslove u raznim državnim strukturama (policajci, vojska, lekari) i tom prilikom su i dobili virus

  • 9
Dalibor Đurđević Foto: MN Press

Javnost u Srbiji u petak je pozitivno bila iznenađena informacijom da su fudbalske sudije regiona Istočne Srbije samoinicijativno skupile 600.000 dinara i donirale državi kao vidi pomoći protiv korona virusa.

Tragom ove sjajne akcije koje su sudije sprovele, pozvali smo potpredsednika sudijske organizaicije Fudbalskog saveza Istočne Srbije Dalibora Đurđevića da nam malo opširnije kaže nešto o tome.

Podsetimo, Đurđević je proslavljeni internacionalac i čovek koji je sudio finale LE i LŠ, zatim i na EP i SP, kao i u finalu Kupa Konfederacija i Superkupa Evrope. Sa Milovanom Ristićem i Miloradom Mažićem, godinama je činio najbolji srpski sudijski tim svih vremena i sigurno jedan od najboljih na svetu.

- Humanitarna akcija koju je organizovao FSS zaista je nešto što je za primer u ovom teškom vremenu koje nas je zadesilo. Znate da je FSS već donirao 250.000 evra kao pomoć Infektivnoj klinici, kao i da su mnogi naši fudbaleri svojim donacijama, svako na svoj način, pomogli u ovoj borbi naše države i naroda.

- Mi smo kao organizacija sudija jednog od najvećih regiona uvek bili spremni da se zaista odazovemo svim humanitarnim akcijama, tako da ni ovoga puta nismo imali dilemu. Već nakon prvog apela čelnika FSS, organizovali smo naše članstvo i sve sudije i instruktore od Super lige do poslednjeg ranga takmičenja.

- Ono što mi je neizmerno drago jeste to da zaista nije bilo potrebe dva puta da ih zovemo, već su se odazvali odmah i donirali sredstva u skladu sa svojim mogućnostima. Naravno, da bi akcija bila zaista efikasna i brza organizovali smo sve okružne strukovne organizacije i tako angažovali sve naše snage. Što je, na kraju, i dalo rezultate - rekao je Đurđević za Telegraf.

Dalibor Đurđević ,Milovan Ristić Đurđević u VAR sobi Foto: Privatna arhiva

U javnosti se veoma često o sudijama govori na negativan način, ali sada su pokazali da su svetli primer i da brzo reaguju kada je teško i kada je potrebno.

- Sudije su javne ličnosti koje podležu sudu javnosti u oceni svog rada i odluka. Prema tome, nema tu puno razloga za preterano "primanje k srcu" kada vas ta ista javnost oceni ovako ili onako. Naše je da na terenu damo sve od sebe i da igračima omogućimo jednake uslove za igru. Greške su sastavni deo posla i naravno da, kada ih napravimo, budemo kritikovani. Ali to je sada nebitna tema s kojom ćemo se sa radošću nositi kada sve ovo prođe - rekao je Đurđević i dodao:

- Želeo bih da vam kažem da su trenutno mnoge fudbalske sudije na važnim zadacima i obavljaju poslove u raznim državnim strukturama od vitalnog značaja u ovoj borbi. Ima i policajaca, vojnika, medicinskih radnika, lekara... i svi oni su u ovom trenutku izloženi velikim naporima i opasnostima. Neki su, na žalost, dobili i virus. Bogu hvala, sve su to mladi ljudi i siguarn sam da će se brzo i oporaviti.

- Mi smo navikli da radimo pod pritiskom i siguran sam da će sve kolege izdržati do kraja ove pošastim koja je zaustavila svet. Mi smo našim sudijama koji nemaju radnu obavezu, a mahom su to mladići i devojke od 20-25 godina, dali preporuku da se stave na raspolaganje lokalnim kriznim štabovima u svojim sredinama i mnogi od njih su od samog početka su tu sa volonterskim dužnostima u skladu sa potrebama.

Dalibor Djurdjevic Đurđević Đurđević tokom gostovanja u jednoj emisiji Foto: Privatna arhiva

Nema sumnje da je ova pauza "usporila" i sudije, te nas je interesovalo kako oni održavaju formu tokom pandemije.

- Nije lako zaista. Prvenstvo se taman zahuktalo, da se tako izrazim, i usledio je prekid. Ali tako je kako je. Našim sudijama je dostavljen plan prilagođen kućnim uslovima i sastoji se od treninga snage, prevencije od povreda, vežbi koncentracije, kao i jedan set antistres programa. Naravno, ko i koliko ima uslova da ga sprovede.

- Sudije moraju da ostanu mentalno i fizički spremni za nastavak sezone ukoliko do toga dođe, a svi se nadamo da hoće. Sada je to zaista u drugom planu i najvažnije je da svi, pored ovakvih humanitarnih akcija, pomognemo i odgovornim ponašanjem, poštovanjem propisanih mera i ostajanjem kod kuća. To je najveća pomoć, a kada sve ovo prođe sa zadovoljstvom ćemo se vratiti fudbalu - najlepšoj stvari na svetu - rekao je Đurđević za kraj razgovora za Telegraf.

(M.Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bolivar

    4. april 2020 | 12:25

    svaka cast... godinama su na celu sa Mazicem bili jedino sto je vredelo u srpskom fudbalu i predstavljali nas u celom svetu.... A sada samo nastavljaju da budu najbolji i van terena.

  • Пјерлуиђи Колина

    4. april 2020 | 13:04

    Далибор Ђурђевић, врхунски професионалац у свему што ради

  • Sneza

    4. april 2020 | 13:05

    Za svaku pohvalu! Pokazali ste humanost i brigu u teškom trenutku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA