≫ 

Zločin nad fudbalom: Da li će jedna od najvećih revolucija u istoriji ove igre ostati bez nagrade?

Samo bi ljubomorni hejteri voleli da Lids Junajted ostane bez zaslužene promocije u Premijer ligu posle 16 godina

  • 3
Marselo Bijelsa, FK Lids

Marselo Bijelsa, trener Lids junajteda; Foto: Guliver/Matthew Lewis/Getty Images

Klubovi iz Čempionšipa i velika većina navijača u Engleskoj voleli bi, identično kao u slučaju prve Liverpulove titule posle tri decenije, da ova sezona bude poništena zbog epidemije korona virusa i da Lids Junajted ostane bez povratka u Premijer ligu posle 16 godina.

Možda stavljanje svih u isti ljubomorni koš nije fer, ali slušajuću huk iz gostujućeg sektora Eland Rouda po završetku utakmica u kojima Lids gubi bodove, jasno je koliko rivali uživaju u patnji navijača jednog od najvećih engleskih timova.

- Lids, Lids se raspada, opet - na melodiju Džoj Divižona "Love will tear us apart", postala je neoficijelna himna svih Lidsovih rivala.

Nekome ko voli ovaj kultni bend, kao i klub iz Jorkšira, uvek je teško da svari stihove koje im skandiraju rivali, ali je surova istina da je ova pesma oličenje svih prethodnih 15 sezona u kojima je Lids bauljao između druge i treće lige tražeći način za povratak među najbolje.

Što se više ta pesma pevala, reči su više oslikavale dešavanja na terenu i delovale kao neko svojevrsno proročanstvo koje je ukopalo ovaj klub deceniju i po ispod proseka.

navijači, FK Lids junajted

Navijači Lids junajteda Foto: Guliver/George Wood/Getty Images

Uprkos onim plemenitim fudbalskim sanjarima koji čeznu za uspostavljanjem ponovnog balansa u elitnom rangu engleskog fudbala u kome bi učestvovao i jedan posebni klub poput Lidsa, postoji i toliko mnogo onih koji uživaju u bolnoj realnosti da bi Čempionšip mogao da se prekine i da ta gigantska navijačka baza, taj ogromni stadion, ta velika istorija ponovo ostanu tamo gde ne pripadaju - među drugoligašima.

Pre neverovatnog pada u ambis u kome je dotakao dno 2007. godine kada je izbačen čak u Ligu 1 (treća liga) i pritom mu oduzeto 15 bodova zbog finansijskih problema, Lids je bio jedan od najpopularnijih timova na Ostrvu.

Lids Junajted

Slika uplakanog navijača Lidsa kada je ovaj tim ispao iz Premijer lige 2004. uz natpis "Lids, dok ne umrem"; Foto: Printscreen/You Tube/Yuri Loko

Klub za koji navija i čuveni "Gladijator" Rasel Krou, koji na svakom meču bodri bokserski šampion Džoš Vorington, i za koji navijaju čuveni Kajzer Čifsi (ime bendu dato po klubu nekadanšnjeg kapitena Lukasa Radebea) je početkom 21. veka stao na crtu i dominantnom Mančester Junajtedu Ser Aleksa Fergusona.

Pre dve decenije igrali polufinale Lige šampiona i bili jedan od vodećih timova Premijer lige

 

Sa sjajnim timom čija je baza bila talentovana generacija koja je osvojila omladinski FA kup 1997. najveći uspeh napravli su u sezoni 2000/01. kada su došli čak do polufinala Lige šampiona gde se isprečila Valensija.

Viduka, Smit, Kjuel, Bojer, Vudgejt, Rio Ferdinand, Hart, Mils... Reprezentativci i velike fudbalske zvezde nosili su beli dres pod vođstvom Dejvida O'Lirija, ali idila i sjajan period na Eland Roudu nisu potrajali dugo, otprilike šest godina.

FK Lids junajted, Rio Ferdinand Mark Viduka, Alan Smit, Dani Mils, jan Hart, Najdžel Martin

Legendarna generacija Lidsa predvođena Riom Ferdinandom (drugi gore s leve strane) i Markom Vidukom (prvi dole sa leve strane); Foto: Guliver/Christof Koepsel/Getty Images

U jesen 2003. Lids je upao u finasijske probleme. Ambiciozni gazda Piter Ridsdejl zadužio se i više nego što je mogao da pokrije kod banaka, pa je počelo nešto što je ekonomistima kasnije poslužilo da naprave novi finansijski pojam pod nazivom "Doing Leeds".

To je zaduživanje i kratkoročni uspeh koji potom donosi krah i propast seizmoloških razmera. To se i desilo na Eland Roudu.

Punih 16 godina u nižem rangu omogućili su da se Lids potpuno otuđi od zajednice kojoj pripada.

Da ga kupi prvo prevarant Ken Bejts (onaj isti koji je prodao Čelsi Romanu Abramoviču), pa onda kriminalana organizacija iz Abu Dabija koja je isterana posle pola godine i na kraju potpuni ludak, Italijan Masimo Ćelino koji će ostati upamćen po šestorici semenjenih trenera za godinu dana i dovođenju popa da osvešta Eland Roud za koji je mislio da je uklet.

Dolazak Marsela Bijelse je sve promenio posle 16 godina tavorenja u nižem rangu

 

FK Lids junajted, Marselo Bijelsa

Marselo "El Loco" Bijelsa; Foto: Guliver/Alex Pantling/Getty Images)

Sreća pa je Ćelino odlučio 2017. da proda Lids Andrei Radrizaniju, zemljaku i uspešnom vlasniku brojnih TV kuća, medijskom magnatu koji je doneo nove stvari u Lids.

Zaposlio moderan premijerligaški menadžment, otkupio posle 15 godina stadion i trening centar koji su bili prodati u vreme krize i najbolji potez ikada - doveo je Marsela Bijelsu, po mnogima najboljeg trenera sveta da vrati Lids tamo gde pripada.

Za one mlađe, koji ne znaju, Lids je tri puta bio prvak Engleske, ima po jedan FA kup i Liga kup, a bio je i finalista Kupa šampiona u sezoni 1974/75. kada je na Parku prinčeva izgubio od Bajerna iz Minhena sa 2:0.

Ali, jedan klub ne čine samo pehari i trofeji. Možda zvuči glupo, ali je tako. Čine ga i treneri-vizionari koji su život posvetili promeni fudbala kao igre mnogo pre nego što je postao ovo što danas gledamo.

Lids je 70-ih godina imao menadžera i vizionara, Dona Revija, čoveka koji je promenio engleski fudbal.

Njegov "prljavi Lids" je bio jedna od najboljih ekipa na Ostrvu, ali teško da bi to uspeo da kasniji selektor Engleske nije izvršio značajne promene u načinu rada. On je Lidsu dao sada već čuvene bele dresove (lakše se uočavaju na terenu), uveo igračima časove igre i baleta, obavezno nošenje kravate i odela, ali i propisao novi način ishrane.

Igrači Lidsa su na okupljanjima reprezentacije Engleske radili sve što ostali nisu i bili su fizički znatno spremniji od ostalih saigrača.

Ali, to je bilo nekada. Danas, Lids na terenu igra protiv najopasnijeg protivnika, korona virusa, koji preti da ugasi ogroman dvogodišnji trud koji je Marselo Bijelsa uložio u rad sa ovim igračima.

Za svakog pravog fudbalskog zaljubljenika nema dileme, Lids Junajted mora, kao i Liverpul, da dobije šansu da privede sezonu kraju i overi povratak u Premijer ligu. Svi znaju da Lids kao klub to zaslužuje. Zaslužuje to i genijalni Marselo Bijelsa koji je posle mnogo godina razdrmao engleski fudbal i učinio da se čitav svet još više zainteresuje za ovu igru na Ostrvu samo zbog Ludaka.

Prva sezona mu je bila teška iako je do samog kraja bio u trci za Premijer ligu, ali nije bio ubedljiv kao u ovoj drugoj. Kiks kod kuće protiv Vigana skrajnuo je Paunove u plej-of gde ih je Derbi sa Frenkom Lampardom "odradio kao kulove" i srušio im snove.

Ove godine kao da se sam bog sa ovom prokletom koronom umešao i stao na put Lidsu. Delovali su nazaustavljivo, imali su pet vezanih pobeda do prekida sezone, a u poslednjih deset utakmica trebalo je samo jednom da igraju sa timom iz top osam, dakle imali su otvoreni put ka tituli u Čempionšipu.

Za dve godine Marselo Bijelsa je jedan prosečan drugligaški tim pretvorio u jedan od najboljih timova u Čempionšipu ikada. Tim koji vam pruža vrhunsko fudbalsko zadovoljstvo dok ga gledate i zato fudbal kao igra duguje plasman u Premijer ligu 64-godišnjem Ludaku iz Rozarija.

Pogledajte samo šta je Argentinac napravio od štopera Bena Vajta ili veziste Kalvina Filipsa. Engleske reprezentativce za narednih deset godina (ovaj drugi je i trebalo da debituje kod Gereta Sautgejta u martu protiv Italije u prijateljskom meču).

Stjuart Dalas, reprezentativac Severne Irske, od običnog "grejača" klupe za rezerve postao je hibrid Kafua i Roberta Karlosa i glavni kandidat za fudbalera sezone. Poljak Mateuš Klih je od "kiksare" koja se kliza postao jedan od najkonstantnijih fudbalera u ligi, dok kapiten Lijam Kuper i desni bek Luk Ejling igraju fudbal svojih karijera.

Svo to čarobnjaštvo na terenu posledica je ozbiljnog rada sa momcima van njega. Lids ima ne samo dobre fudbalere već i dobre ljude u timu. U danima krize kada se mnogi igrači dvoume da li će im i kako biti smanjene plate zbog epidemije korona virusa, momci iz Jorkšira su se sami odrekli dela svojih zarada, kako bi zaposleni u klubu sačuvali posao. I zbog te dobrote zaslužuju da igraju Premijer ligu.

Naravno, u fudbalu je merilo uspeha kompletna sezona i posle 46 utakmica svaki tim dobija tačno ono što je zaslužio. Činjenica je da je Lids tu, na korak od Premijer lige i da bi bila jedna od najvećih nepravdi u psolednjih nekoliko godina ako bi posle 16 sezona i pokušaja Beli bili zaustavljeni zbog nečega za šta nisu sami krivi.

Bio bi to zločin protiv fudbala, da ovakva revolucija ostane bez finiša kakav zaslužuje i da enigmatični Argentinac podvije rep i otpuza razočaran u svoju domovinu, bez ostvarenog cilja.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

(M. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    6. april 2020 | 11:55

    Ja bih fudbal resetovao sada da se krece od nule svi plate fudbalerina moze 50% veca od prosecne plate iz te drzave plus eto stan i auto sta vise hoce sramota da se olacaju toliki milioni a deca da se lece porukama zalosno

  • Miki

    6. april 2020 | 11:48

    Bravo,ovo je tekst,pisite ovako nesto vise,a ne o trulezima drustva,zadrugama,starletama,koji truju omladinu..

  • Mator

    6. april 2020 | 11:35

    Da li je moguce da je proslo 16g

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA