≫ 

"Hteo sam u Hajduk pre Partizana, kupio i auto od kapare, a oficir JNA me je upozorio na rat"

Mnogi su unapred znali šta se sprema

  • 9
Predrag Peđa Mijatović, Maksimir Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera i nekadašnji as Partizana i Real Madrida Predrag Mijatović ispričao je anegdotu kako je umalo završio u Hajduku iz Splita.

Peđa je svoju karijeru s početka gradio u Budućnosti iz Titograda (Podgorice), odakle je 1989. godine prešao u Partizan i među crno-belima ostao još četiri godine pre odlaska u inostranstvo.

- Mnogi Crnogorci su u to vreme bili blizu Hajduka koji je tada imao sjajnu generaciju. Igrali su odlično i oduševljavali mnoge. I ja sam skoro završio tamo. Posle Svetskog prvenstva su me htele sve velike ekipe, ja sam birao Hajduk, ali su me naterali da se predomislim - rekao je Mijatović za Jot Daun.

Od Hajduka je dobio novac unapred, a za te pare je kupio auto. "Dug" Splićanima je vratio kada je stigao novac iz Partizana.

- S prvim parama sam, istina, kupio auto, ali nije to bio BMV nego Reno turbo i imao sam nesreću s njim. Klinac koji je kupio prvi auto, možete zamisliti - priseća se Mijat.

Međutim, namera da se predomisli nije mu tek tako pala na pamet. Već tada "se kuvalo" i nekima je postajalo jasno šta će se desiti početkom devedesetih.

- Partizan je bio vojni klub i jedan od starijih čelnika i oficir JNA je mom ocu i meni rekao da mogu da idem gde hoću, da je Hajduk odlična ekipa, ali da će se neke stvari dogoditi u zemlji za koju godinu.

Predrag Peđa Mijatović, Restoran Marinada, Intervju Foto: Nikola Tomić

- Nisam smeo da pričam o tome u tom trenutku. Mislio sam da hoće da me zaplaše kako bih potpisao za Partizan, ali bio je u pravu. Moj otac je bio za Partizan i, iako je cenio sve što je radio Hajduk, zahvalio se Splićanima, vratio im novac i poslao me u Beograd - kaže Mijatović.

Tenzije su se osećale i posle rata, a sudbina je htela da se Jugoslavija i Hrvatska ukrste u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000.

Hrvati su dolazili kao trećeplasirani sa Svetskog u Francuskoj i odlična ekipa. U prvom planu je ipak bilo nešto drugo.

- Mere bezbednosti su bile ogromne. Na svakih 20 metara je stajala policija. Zaključali su nas u hotelu. Na stadionu smo se pozdravili s igračima, ali postojale su ogromne tenzije na sve strane. Ljudi u Jugoslaviji su poludeli od sreće kad smo ih izbacili. Taj dan nam je bio kao da smo osvojili Euro - ispričao je Mijatović.

Video: Legendarni Mijat o meču Hrvatske i Jugoslavije koji je zapalio Maksimir

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😎

    6. april 2020 | 13:09

    Odličan fudbaler ali velika 0 od čoveka.Isto važi i za Savićevića.

  • Pedja

    6. april 2020 | 13:38

    Nemoj vise da dolazis na JNA! Idi u NDH i njima se klanjaj....sledi korake tvojih zemljaka... A mi cemo lako bez takvih :-*

  • Косингас

    6. april 2020 | 13:54

    Милогорац, добро је... Нема потребе да се толико шлихташ и увлачиш Хрватима. Волео бих да си рекао нешто и о литијима. Пита народ што нема неке речи подршке од тебе, или је Мило ипак милији...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA