Nemci su bombama rušili Beograd, ali nisu ubili fudbal: Na ratnim derbijima bilo i do 15.000 ljudi

i u Beogradu pod okupacijom se igralo

  • 11
Bombardovanje Jugoslavije 1941, BSK - Jugoslavija

Foto: Wikimedia/Tarkan Karabel, Arhiva

Virus korona je u tom smislu uspeo u onome što čak ni nemačke bombe nisu uspele da urade posle šestog aprila 1941. godine.

Stopirao je čitav sport u celoj državi, a sa tim ratnim godinama s prve polovine dvadesetog veka se može povući još jedna paralela - i tada je čitav svet bio u ratu, samo su strane i protivnici bili dosta drugačiji.

Ove godine i ovog datuma se navršava 79 godina od kada je bombardovani Beograd je razrušen, ali se vrlo brzo nastavilo sa igranjem fudbala u nezvaničnim prvenstvima države.

Tada je postojalo deset klubova, a šampion države je u dve sezone zaredom na prelazu iz mira u rat, bio BSK.

Dve godine pre rata (1939), prvenstvo države je bilo podeljeno na Srpsku ligu i Hrvatsko-slovenačku ligu, ali zbog početka svetskog sukoba, šampionat nije u celini završen, mada su odigrani svi mečevi Srpske lige.

Tada je zamišljeno da tri najbolje ekipe iz obe lige igraju za titulu prvaka cele Jugoslavije.

U ligi formiranoj po početku rata, igrali su BSK, SK Jugoslavija (preimenovana u SK 1913), BASK, ČSK, Mitić, Jedinstvo, Obilić, Sloga, Balkan i Vitez.

Komunisti su kasnije ova takmičenja pod okupacijom do 1944. godine proglasili nevažećim, a godinu kasnije formirali Crvenu zvezdu i Partizan.

Prva Zvezdina zvezda, Rajko Mitić je pre rata igrao za BSK, Aleksandar Tirnanić za Električnu centralu u ligi Prvog razreda, a Kosta Tomašević, strelac prvog gola za SFRJ u prvoj posleratnoj utakmici, takođe je branio boje BSK-a, a bilo je tu još zapaženih imena poput Srđana Mrkušića, Branka Stankovića, Predraga Đajića...

Rajko Mitić (desno), prva Zvezdina zvezda, igrao je za BSK pre nego što su osnovani crveno-beli; Foto: MN Press

Rat je međutim zaustavio još jednu veliku stvar koja je bila najavljena baš na Vaskrs 1941. godine.

Tada je kralj Petar II Karađorđević trebalo da svečano otvori stadion Jugoslavije, ali se to nije desilo zbog bombardovanja.

Očekivalo se da će biti sproveden i plan izgradnje olimpijskog kompleksa, što su Nemci takođe prekinuli svojim bombama 1941. godine.

Ovaj veliki plan možda jeste stao, ali derbiji su i tokom rata bili veoma posećeni.

Prvi BSK - Jugoslavija je odigran 2:2 već 1941. godine, u mesecima posle okupacije koja je trajala svega 11 dana.

Postoji priča da je za jedan iz 1943. godine kada su se sastala BSK i Jugoslavija, odnosno SK 1913 prodato čak 15.000 karata, što se i danas ne viđa tako često na mečevima Superlige.

Prosek golova je bio 3,8 po meču, pa nije bilo ni dosadno gledati utakmice u doba kada je zbog okupacije vladala svakodnevna briga za bezbednost.

Po završetku rata je nastao jedan novi derbi koji će opstati do današnjeg dana i koji sada ne može da se gleda zbog "okupacije" nevidljivog protivnika sa kojim je danas čitav svet u ratu.

Video: Fudbala nema: Jedan klinac, malo osmeha i novi grafit ispred Marakane tokom vanrednog stanja

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    6. april 2020 | 17:54

    Pitanje za sve nemačke kancelara , sve Nemce i sve srbomrsce : Da li je i za izbijanje II Svetskog rata kriv neki Srbin ili Srbija ? Ko je ulljudan progovoriće !

  • Milan

    6. april 2020 | 18:07

    Isto kao i šestog aprila 2020. Neko se seća agresije vermahta i bombardovanja a neko je Beograd osvetlio u boje nemačke zastave.

  • pfc denhaag

    6. april 2020 | 17:57

    Gospoda igrala fudbal a 15000 ljudi ih gleda na stadionu udaljenom od Sumarica 100km, od Gradiske 200km, od Jasenovca 300km....strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA