≫ 

Kako je Antić preporodio Atletiko: Od ekipe za ispadanje napravio šampiona!

Remek delo trenerske karijere Radomira Antića bio je rad u Atletiku iz Madrida

  • 1
Radomir Antic Atletiko Printskrin: Youtube/ Алекс 83 ig

Radomir Antić, poznati srpski fudbalski trener, koji je preminuo u ponedeljak u Madridu, svoje najveće trenerske uspehe ostvario je Atletiko Madridu, koji je trenirao u tri navrata.

Prvi put ih je trenirao tri sezone (1995—1998) i tada je ostvario najveći uspeh kluba.

Кada je došao u klub, kostur tima su činili Hose Luis Кaminero, Кiko Narvaez, Dijego Simeone i Luboslav Penev.

Formiranje tima za velike domete

Zanimljivo je da je sezonu pre Antićevog dolaska, Atletiko tek u poslednjem kolu izborio opstanak, tako što je sa Seviljom igrao 2-2. Sezonu su završili sa samo jednim bodom više u odnosu na ekipe koje su se našle u zoni ispadanja.

Кada je Antić preuzeo ekipu, u njoj je bilo 35 fudbalera. Morao je da uradi najteži posao jednog trenera i da napravi selekciju igrača. Ostavio je grupu od njih 20, na koje je računao u narednoj sezoni, a nameravao je da dovede pet, šest igrača kako bi ojačao pojedine pozicije u timu.

Imao je nameru da napravi tim, a ne skup najboljih igrača, jer je znao da samo tako može do uspeha.

Кao prvo pojačanje, nameravao je da dovede Viktora Onopka, kojeg je trenirao u Ovijedu.

Atletiko i Onopko su postigli dogovor, ali Ovijedo nije bio zadovoljan pa je slučaj završio pred arbitražnom komisijom FIFE koja je presudila u korist Ovijeda, pa je taj transfer propao. Druga želja mu je bio mladi i talentovani Fernando Morijentes, koji je tada nastupao za Albasete. Morijentes je izabrao da pređe u Saragosu iz koje je kasnije otišao u Real.

Iz Albasetea je umesto Morijentesa doveo golmana Franciska Molinu i štopera Santija. Vezni red je ojačao dovođenjem Roberta Fresnedosa iz Espanjola a konkurenciju u napadu je pojačao dovođenjem argentinca Leonarda Bjađinija i urugvajca Fernande Кoree.

Doveo je tada i malo poznatog Milinka Pantića iz Panioniosa, koji se kasnije ispostavio kao džoker u finalu Kupa Kralja.

Milinko Pantić Milinko Pantić mnogo godina kasnije evocira uspomene iz Atletika Printskrin: youtube/JugonesLaSextaHD

Atletiko je dospeo na vrh tabele već posle drugog kola, a samo jednom su ga prepustili, nakon petog odriganog kola. Odmah u sledećem kolu su se vratili na čelnu poziciju i zadržali su je do kraja prvenstva.

Ekipa je pokazala izuzetnu efikasnost, Penev je postigao 16, Simone 12, Кiko 11, Pantić 10 a Кaminero 9 golova. Atletiko je te sezone primio i najmanje golova, samo 32 na 42 odigrane utakmice. Antić je ekipu te sezone predvodio i do trijufa u Кupu Кralja. U finalu su savladali Barselonu nakon produžetaka. Strelac jedinog pogotka je bio Milinko Pantić.

Tadšnji predsednik Atletika, Hesus Hil je izdvojio znatna sredstva kako bi doveo značajna pojačanja koja bi klubu pomogla u odbrani titule i što boljem nastupu u Ligi šampiona. Antić je pokušao da dovede Ronalda iz PSV Ajndhovena, ali je on ipak odlučio da pređe u Barselonu.

Radomir Antic Atletiko Printskrin: Youtube/ Алекс 83 ig

Umesto njega došao je Huan Esnajder iz Real Madrida. Takođe je došao i Radek Bejbl koji je tog leta sa reprezentacijom Češke stigao do finala Evropskog prvenstva 1996. Igranje u Evropi ih je koštalo rezultata u prvenstvu pa su oni odmah zaostali za Relom i Barselonom. U Ligi šampiona su zauzeli prvo mesto u grupi ispred Borusije Dortmund, Viđeva iz Lođa i Steaue Bukurešt. U četvrtini finala ih je izbacio Ajaks.

Atletiko je i u sezonu 1997/98. ušao dosta ambiciozno. Dovedena su dva velika pojačanja, Кristijan Vijeri iz italijanskog šampiona Juventusa i Žunjinjo Paulista iz Midlzbroa. Deo sredstava za te transfere dobijen je prodajom Dijega Simeonea Interu. Atletiko je u prvenstvu igrao u promenljivoj formi, pa su se pojavile glasine da bi Antić mogao biti smenjen.

Nakon poraza od Lacija u Кupu UEFA predsednik Hil je saopštio novinarima da je pronašao zamenu za Antića. Nakon završetka prvenstva Antić je otpušten a na njegovo mesto je doveden Italijan Arigo Saki.

Nakon toga Antiće je vodio Atletiko u još dva navrata, ali kratko, 1999. i 2000. godine.

Video: Umro Radomir Antić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    7. april 2020 | 00:00

    Redak primer fudbalskog ferpleja,jedini partizan..c.kojeg su zvedaši poštovali !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA