≫ 

Antićevo najveće trenersko otkriće: Svađa sa Hilom zbog 450.000 evra, pa bista i buket za čarobnjaka

Još jedna nezaboravna priča iz Radomirove karijere

  • 4
Milinko Pantić Milinko Pantić (u sredini) iz igračkih dana Foto: Printscreen: You Tube/HistoriaATMtv

Radomir Antić je umro, ali njegov trenerski lik i delo ostaće zauek upisani u knjigama Atletika iz Madrida i španskog fudbala. Niko mu ništa nije poklonio, sam se izborio i ostavio u amanet budućim generacijama nekoliko velikih lekcija.

Jedno od najvećih otkrića Radomira Antića tokom trenerske karijere bio je Milinko Pantić. Niko nije imao pojma o njemu u Španiji kada je Radomir zapeo da ga dovede. Znali su samo da je igrao za grčki Panionios i da je bio potpuni stranac u tadašnjem modernom evropskom fudbalu.

- Umro je moj mister, moj prijatelj. Bio mi je kao otac, deda mojim ćerkama. Da nije njega ne bih bio ovde - izjavio je Pantić sinoć posle vesti o smrti Radomira Antića.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by MARCA (@marca) on

Antić je jedva namolio Hezusa Hila da ga dovede u Madrid posle dana rasprave i ubeđivanja, a čak je bio spreman i da iz svog džepa izdvoji deo od 75 miliona španskih pezeta (današnjih 450.000 evra) koliko je transfer koštao. Na kraju, 29-godišnji Pantić je stigao na Visente Kladeron i za samo tri godine postao legenda kluba sa kojim je osvojio Primeru i Kup Kralja.

Pantić je bio mozak tima koji je napravio hiljadu čuda i poznavao mehanizme fudbalske igre do perfekcije. Srbin je postao specijalista za slobodne udarce, a prekršaji na ivici šesnaesterca kada igrate protiv Atletika bili su sinonim za opasnost i čista gol šansa kada je Pantić uzimao loptu. Svaki faul Atletika je pola gola, važilo je kao pravilo u ono vreme.

Pogađao je iz različitih slobodnih udaraca, a posebno se pamti onaj gol protiv Saragose u finalu kupa kojim je naterao čuvenog Hezusa Hila da mu podigne bistu koja krasi vitirne Atletikovog muzeja.

Posle tri sezone na Visente Kalderonu Antić je napustio Atletiko što se kasnije ispostavilo kao greška.

Blistao je u još jednoj istorijskoj utakmici, porazu Atletika od 5:4 na stadionu Kamp Nou kada je postigao sva četiri gola za goste. Zadobio je ljubav navijača i buket cveća pored korner zastavice koja je bila njegovo omiljeno radno mesto.

Sve to zahvaljujući Radomiru Antiću, njegovom zaštitniku, njegovom tvorcu.

Galerije fotografija Radomira Antića:

Igrački dani:

Period dok je bio trener u Španiji, u Realu, Atletiku i Barsi

Selektorski dani:

Video: Umro Radomir Antić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coach

    7. april 2020 | 11:02

    Nikad necemo kao reprezentacija uraditi nesto u fudbalu kada nam ne igraju najbolji igraci. Nama u to vreme nisu igrali jedan Milinko Pantic i Dejan Rambo Petkovic!!! Sto je rekao jednom predsednik FS Brazil ( ili flamenga, nisam siguran): kako ta jugoslavuja nije prvak sveta kad imaju 22 igraca bolja od Petkovica

  • M01

    7. april 2020 | 10:52

    Tada se i igrao fudba....ovo danas je kao i na PS.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA