Šta je Antić rekao Banetu i Kolarovu na poluvremenu protiv Nemaca i kako je Srbija tukla Švabe na SP

Meč koji je obeležio Antićevu eru na klupi Orlova

  • 2
Srbija, nemačka, Radomir Antić Foto: Guliver/Michael Steele/Getty Images

Bio je to petak 18. jun 2010. godine... Srbija je iza sebe imala gorak ukus neuspeha u meču protiv Gane! Ispred je bila Nemačka, višestruki svetski šampion i jedan od kandidata da se i na SP u Južnoj Africi popne na tron! Između je bio pritisak od eventualnog ispadanja sa Mundijala već posle dva kola!

Izabranike Radomira Antića nekako su mnogi prežalili posle tog neočekivanog kiksa od Gane (1:0), pogotovo što se očekivalo da to bude direktna borba za drugo mesto. Nemačka j,e jel'te, već viđena kao siguran putnik dalje.

Tadašnji selektor Radomir Antić je na teren izveo Stojkovića, Ivanovića, Kolarova, Vidića, Subotića, Ninkovića, Kuzmanovića, Stankovića, Jovanovića, Krasića i Žigića, ne znajući da će zajedno sa tim momcima ući u istoriji srpskog fudbala. Jer, upravo taj meč u Port Elizabetu smatramo kao jednu od najvećih pobeda.

Narod u Srbiji je slavio kao da su Orlovi postali prvaci sveta. Sve je, jednostavno, stalo, Ulice su bile pune automobila iz kojih su se vijorile srpske zastave. Kafići su "bacali" besplatne ture za sve koji su se našli u njima posle meča... Ipak, je Nemačka pala posle 38 godina!

Jesu Orlovi imali i sreće na tom meču, moramo da priznamo. Miroslav Klose je dobio crveni karton u 36. minutu, Lukas Podolski je u 59. promašio penal, a šut Hadare u 44. je zaustavila prečka. Ali, sve ostalo je bio pečat Radomira Antića.

- Po meni, najvažnije bilo naše opredeljenje da budemo pozitivni. Pojačali smo vezni red, kako bismo iskoristili naše prednosti. Bili smo pod pritiskom kriterijuma suđenja - rekao je Antić tada.

Kriterijum suđenja je na celom SP nekako bio čudan, a Španac Alberto Undijano Maljenko je podelio čak devet žutih kartona na meču Srbija - Nemačka.

Upravo zbog tog kriterijuma, Antić je održao zanimljiv razgovor sa svojim bekovima Ivanovićem i Kolarovom na poluvremenu.

- Teško je bilo, posebno u drugom poluvremenu jer smo bili opterećeni rezultatom i zato se nismo usuđivali da jače krenemo u napad. Na poluvremenu sam rekao Kolarovu i Ivanoviću da budu mnogo oprezniji i da nikako ne startuju na Nemce po svaku cenu, da ne bi dobili crveni karton.

Srbija je, najpre, proživela pakao na početku drugog dela, jer je Podolski imao dve sjajne prilike pre kaznenog udarca. A onda je usledila pomenuta sreća, posle Vidićeve ruke u kaznenom prostoru, kada je Stojković odbranio šut Podolskog. Bio je to prvi promašen penal Nemaca na SP još od 1974.

Fudbalska reprezentacija Srbije 2010 Srbija slavi posle odbranjenog penala Stojkovića Foto: Guliver/MicClive Rose/Getty Images

Posle toga - Nemačka kao da nije ni postojala na terenu! Pogotovo što su imali igrača manje. Srbija je, s druge strane, pogodila stativu preko Jovanovića u 65. minutu, a Žigić je sedam minuta kasnije tukao tik iznad prečke.

Taktika Srbije, koja je igrala čvrst, pedantan i konkretan fudbal, svakako su bili kontranapadi. Prednjačio je Miloš Krasić koji je učestvovao kod gola, a posle faula nad njim su i Badštuber i Lam dobili žute kartone.

Nekadašnji igrač Vojvodine i CSKA je bio i te kako raspoložen za igru, a pratio ga je Lane Jovanović. Njih dvojica su pod Antićem definitivno igrali najbolji fudbal - našao im je "žicu."

- Drugo poluvreme se nije igralo 45 minuta, za nas su to bile dve godine. Pobedili smo Nemce posle 38 godina, to je za nas zaista nešto veliko - rekao je strelac Jovanović.

Ne smemo, a da ne pomenemo, i potez Nikole Žigića kod gola Jovanovića. Bez problema je nadskočio omalenog Lama i bilo je logično da sa nekoliko metara glavom tuče u gol.

Ali ne, Žigić je izabrao asistenciju jer je ispred sebe imao visokog Meretsakera koji je bio u situaciji da ga eventualno spreči. Ovako - Lane je ostao sam.

- Pohvalio bih ekipu, jer su momci nedostatak svežine nadoknadili borbenošću, što je retko krasilo nas Srbe. Moramo da imamo više poverenja u sebe. Pobedu posvećujem našem narodu koji je znao da je proslavi. Ovaj tim reprezentuje svoj narod karakterom, borbenošću i arogancijom. Narod je prepoznao sebe u ovim momcima i apsolutno je zaslužio da mu se ova pobeda posveti - rekao je Antić tada posle meča.

I definitivno je bio u pravu, jer je narod Srbije doživljavao taj tim kao "svoje najrođenije." I ne verujemo da će kult reprezentacije ikada biti jači nego te dve godine kada je veliki Antara bio selektor.

Ipak je njegov tim naneo prvi poraz Nemcima u grupnoj fazi SP još od 1986. godine. A to se ne zaboravlja...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jea

    7. april 2020 | 12:31

    Nakon proslave pogodka Lane je upao u kanal...od tada je nas Srpski fudbal jos u kanalu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA