≫ 

Kako je Radomir Antić spasio karijeru Ćavija: Jednim potezom je promenio istoriju Barselone

Srbin je utabao stazu uspeha Rajkardu i Gvardioli

  • 1
Ćavi Ernandez Ćavi Ernandez Foto: Printscreen/You Tube/iera HDTV

U moru fudbalskih asova koji su se oprostili od Radomira Antića posebno mesto zauzima legendarni vezista Barselone Ćavi Ernandez.

Nekadašnji fudbaler koji trenutno pokušava da uplovi u trenerske vode ne krije da je srpski stručnjak bio taj koji je sprečio njegovu prodaju u trenutku kada je seo na klupu Katalonaca. Zato se prigodinim postom na Instagramu oprostio od Radomira.

- Posle smene Luja van Gala u Barselonu je stigao Radomir Antić. To je trener koji je u tim doneo dugo čekano jedinstvo, a mene oslobodio defanzivnih zadataka u igri. Radomir mi je odmah rekao da sam mu potreban odmah iza napadačke linije. Poslao me je duboko u protivnički deo terena, zahtevajući da delujem iz drugog plana. Govorio je „Koku i Ročembak će oduzimati lopte, tvoji zadaci su drugačiji“ - otkrio je Ćavi u svojoj autobiografiji.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Xavi (@xavi) on

Legendarni španski vezista podvlači da je Radomir bio jednostavan.

- Nikad nam nije razbijao glavu različitim taktikama, već nam je govorio „ti radiš to, to ili to“. I tačka. Želim da se prisetim i Antićevog pomoćnika Rešada Kunovca. Vrlo prijatan čovek, koji nam je razbijao monotoniju na treninzima raznim zanimljivim vežbama. Ipak, najvažnija stvar u Antićevoj eri bila su okupljanja pred utakmicu, u koje su bili uključeni zajednički odlasci na masažu, u saunu i na akupunkturu. Cilj toga je bila relaksacija i stvaranje timskog duha - napisao je Ćavi.

Proslavljeni reprezentativac Španije podvlači da je Antić zaslužan za uspehe koji su kasnije došli sa Rajkardom i Gvardiolom.

- Nema sumnje da je Srbin svojim metodama uspeo da od nas napravi monolitni kolektiv, ali s njim nije produžen ugovor. Antić nije mogao da predvidi da je budućnost Barselone već poverena drugom čoveku - zaključio je Ćavi.

Dakle, da nije bilo Radomira Antića možda ne bi bilo ni čuvene Ćavijeve magije koju je ukrasio sa čak 25 trofeja - 4 Lige šampiona, 8 titula prvaka Španije, 3 Kupa kralja, 6  Superkupova, 2 Superkupa Evrope, 2 klupska Prvenstva sveta.

Sa reprezentacijom Španije Ćavi je uzeo dva Evropska prvenstva (2008. i 2012.) i jedno svetsko u Južnoj Africi 2010. godine.

Video: Umro Radomir Antić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko

    7. april 2020 | 20:57

    Ne preterujte molim vas.Utabao staze za 4 meseca rada u Barsi i nisu ga ostavili u klubu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA