Vidi, što ne dovedeš Klementea: Slučajan susret na aerodromu i kako je Španac postao selektor Srbije

Podsećanje na to kako je Zvezdan Terzić doveo "Malog Napoleona" u FSS

  • 0
Havijer Klemente

Foto: MN Press

O Havijeru Klementeu, nekadašnjem selektoru fudbalske reprezentacije Srbije, dugo nismo ništa čuli, a onda se "Mali Napoleon" javio Telegrafu u utorak povodom smrti Radomira Antića.

Tom prilikom je dao kraći intervju u kom se dotakao vremena na mestu selektora Orlova, a upravo posle njega je na klupu stigao Radomir Antić koji je Srbiju odveo na SP.

Klementeu je malo falilo da Orlove odvede na EP, ali kada se na kraju "podvukla linija" bilo je jasno da je presudio kiks protiv Kazahstana.

Predsednik Saveza nada je bio Zvezdan Terzić, sadašnji generalni direktor Crvene zvezde, koji je 2019. godine u životnoj ispovesti za Telegraf priznao kako je uopšte i angažovao Španca.

- Kada smo primili šest golova od Argentine, sve je puklo. Desilo se da ja sada treba da biram selektora, ali u tom trenutku nisam video nikoga u Srbiji koji bi imao autoritet i koji bi doneo neku novu energiju.

- I tražio sam neka rešenja. Razmišljao sam o Manćiniju i Siniši Mihajloviću. Mnoga inostrana imena su bila u opticaju, a ideja za Klementea se slučajno javila. Tačnije, na aerodromu sam slučajno sreo jednog agenta čiji prijatelj je bio Klementeov agent. I on mi tada kaže: ‘’Vidi, što ne dovedeš Klementea?’'

- Kog Klementea - upitao sam.

- Pa onog Klementea, bivšeg selektora Španije.

Havijer Klemente

Klemente i Terzić Foto: MN Press

- Pa što bi on došao u Srbiju? Bio je selektor Španije, potukao sve rekorde.

- A on će ti meni: ''Pazi, Klemente je trener Atletika iz Bilbaa, ali se posvađao sa predsednikom jer mu je ovaj potrošio novac za budžet za jednog igrača. Napustio je pripreme. Slobodan je i interesuje ga da radi kao selektor.''

Nastavio je Terzić da objašnjava u detalje.

Havijer Klemente

Klemente u društvu Terzića Foto: MN press

- Ja seo na avion, otišao u Španiju i dogovorio se s njim. Klemente je jedan sjajan tip. Dobro smo počeli. Od 12 bodova on je uzeo 10. Kiksnuli smo u Kazahstanu, to je bila neoprostiva greška koja nas je koštala neodlaska na EP. Ali smo podmladili reprezentaciju i tad su počeli da igraju svi ovi koji su odveli Srbiju na SP 2010. godine. Imali smo 2007. prvenstvo Evrope u Holandiji za mlade i Klemente je polako uvukao sve te igrače u A tim - rekao je Terzić, a potom se osvrnuo na taj meč sa Kazahstanom:

- Klemente je malo potcenio Kazahstan. Protiv njih smo igrali 24. marta čini mi se, a četiri dana kasnije smo čekali Porugaliju. I on je rekao tada: ‘’Ako bez ovih četiri ili pet igrača ne mogu da dobijem Kazahstan, onda i ne treba da idem na EP.’’ Hteo je da sačuva ekipu. Odmarao je Krstajića, Dragutinovića i još par igrača koji su imali kartone i kojima je pretila suspenzija za Portugaliju. A onda smo protiv te iste Portugalije odigrali jednu od najboljih utakmica reprezentacije u poslednjih 15 ili 20 godina.

Srbija je tada završila kao treća u grupi sa tri boda zaostatka u odnosu na Portugaliju i četiri za vodećom Poljskom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA