≫ 

Dok fudbal stoji, uvedena je promena pravila: Evo šta će se odsad svirati kao igranje rukom napadača

Arbitri će ubuduće morati da se pridržavaju preporuka koje su dobili od članova Borda Međunarodne fudbalske asocijacije

  • 3
Mohamed Al Hakim Sudija Foto: Profimedia.com

Bord Međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) zasedao je ovih dana i nakon dugog razmatranja, diskusija i analiza, doneo je važne odluke koje se tiču pravila fudbalske igre. 

Sastanak Borda je i sazvan nakon silnih diskutabilnih situacija prouzrokovanih uvođenjem VAR tehnologije i tumačenja spornih odluka na utakmicama u najjačim ligama Evrope.

Upravo se najvažnije odluke koje su donete, po kojima će u budućnosti arbitri postupati, i vezane za sporne VAR odluke, kao i određene situacije koje koje su dosad izazivale najviše polemika.

Odluka koja će svakako najviše zanimati ljubitelje fudbala, ali i sve aktere fudbalske igre, tiče se nenamernog igranja rukom napadača u šansi za gol ili prilikom postizanja gola, odnosno na polovini rivala.

- Nenamerna igra rukom napadača trebalo bi se sankcionisati samo ukoliko taj potez odmah dovede do postizanja gola ili uvede saigrača i ekipu u direktnu šansu da postigne gol - navedeno je u saopštenju IFAB-a.

- U svrhu određivanja toga šta je prekršaj igranja rukom, ruka prestaje tamo gde počinje pazuh - glasi pojašnjenje.

Dakle, sudijama će ubuduće biti sugerisano da ne prekidaju igru ukoliko napadač nenamerno igra rukom, a ne nalazi se u gol šansi, niti je na taj način postigao gol ili asistirao za gol.

VAR, sudija Foto: youtube/FIFA TV

I upotreba VAR bila je na dnevnom redu sastanka. Date su određene smernice kako sudije ubuduće da koriste VAR tehnologiju, a ujedno je, time, poslato i upozorenje Premijer ligi, koja je svu moć odlučivanja prepustila VAR sudijama, čime je praktično obesmišljena arbitraža glavnih arbitara.

- Tamo gde je sporna situacija u domenu subjektivne odluke, za očekivati je da sudija pregleda istu na video snimku (uz teren). Dalje, usaglašeno je i to da u tim situacijama ipak mora postojati bolji proces donošenja odluka. Na primer, pristup razgovoru sudija utakmica tokom pregleda. Možda ne kod opisane situacije, kada je VAR jedina ispravna odluka, ali kod raznih drugih, kada bi trebalo da se poboljšaju postojeći pristupi komunikaciji radi poboljšanja razumevanja postupka revizije i konačne odluke sudije - navodi se u proglasu Asocijacije.

Iako nije bilo konkretnih odluka u veti sa milimetarskim ili takozvanom "pazuh ofsajdom", ova tema je bila u razmatranju.

- Članovi su se složili da je osnovna filozofija ofsajda podržana željom da se podstiče napadački fudbal i postizanje golova. Dalje je dogovoreno, Zakon 11 - ofsajd treba analizirati i preispitati u cilju potencijalnog predlaganja promena koje odražavaju ovu filozofiju.

Video: Sudija igrao rukom, Ričmond Boaći mu se smejao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola 54

    9. april 2020 | 12:09

    Vidi se iz aviona posle uvodhenja vara nemože sudija da namešta onda neka sam odluči dali je namerno igranje rukom ili nije samo da mogu ponovo da pomažu klubovima koji plate. Prevaranti i lopuže nemogu se iskoreniti pa to tije.

  • Dr. za rock and roll

    8. april 2020 | 23:36

    Us..se fudbal skroz—- A sta ako je igrac bio u svome sesnaestercu ili ivici kaznenog prostora...... Sta ako je prekinuo kontra napad????? Uzas

  • Vosa

    8. april 2020 | 22:50

    VAR ‘amerikanizuje’ tj. unistava fudbal!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA