≫ 

Zanimljivosti: Ko su najstariji fudbaleri koji su igrali za reprezentaciju Jugoslavije i Srbije?

Računajući fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije i kasnije Srbije imamo dvojicu laureata

  • 2
Savo Milošević, Dragan Stojković Piksi; Maksimir 1999, Hrvatska - Jugoslavija, navijači Dragan Stojković Piksi (levo) najstariji igrač selekcije Jugoslavije i Savo Milošević (desno) najstariji igrač reprezentacije Srbije Foto: MN Press

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije, ali i Srbije uvek je u svojim redovima imala po nekog veterana. To su bili iskusni igrači koji su pomagali više svojim iskustvom na terenu i van njega nego što su doprinosili na terenu u tom momentu.

I Jugoslavija i Srbija imale su igrače koji su oblačili dres kada su imali više od 35 godina.

Najstariji fudbaler koji je nosio dres reprezentacije Jugoslavije je Dragan Stojković Piksi koji se od nacionalnog tima oprostio 4. jula 2001. protiv Japana (0:1) u Oiti. Legendarni Piksi je u tom trenutku imao 36 godina, 4 meseca i jedan dan.

Legenda sarajevskog fudbala Safet Sušić je nastupio za reprezentaciju, doduše bivše Jugoslavije 14. novembra 1990. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Danske (0:2) u Kopenhagenu. Popularni “Pape” je tada imao 35 godina, 7 meseci i jedan dan.

Miroslav Đukić je poslednji put u dresu reprezentacije Jugoslavije nastupio protiv 5. septembra 2001. Slovenije (1:1) sa 35 godina, 6 meseci i 16 dana.

Nekadašnji as beogradske Crvene zvezde Branko Stanković je 28. novembra 1956. u susretu protiv Engleske (0:3) u Londonu poslednji put obukao dres našeg nacionalnog tima sa 35 godina i 27 dana.

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije, Siniša Mihajlović, Slaviša Jokanović, Miroslav Đukić, Darko Kovačević, Aleksandar Kocic, Jovan Stankovic, Dejan Stankovic, Albert Nadj, Predrag Mijatovic, Goran Djorovic i Zoran Mirkovic Foto: MN Press

Najstariji fudbaler koji je obukao dres Srbije je Savo Milošević.

Kada je na oproštaju od reprezentativnog dresa 19. novembra 2008. protiv Bugarske (6:1) u Beogradu, prvi i jedini put obukao dres “Orlova” imao je 35 godina, dva meseca i 17 dana.

Savo Milosevic, Tomislav Karadzic Savo Milošević u dresu iz 2008. Foto: MN Press

Video: Nenad Bjelica o Dekiju i Savu: Moja generacija dolazi!

(Telegraf.rs/izvor:FSS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    9. april 2020 | 13:47

    Ratko Svilar je branio do svoje 33 godine,da u staroj jugi nije bila prejaka konkurencija branio bi barem do 40 a svoju profi karijeru je okončao sa 46.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA