≫ 

Poštanske marke za jubileje Radničkog, Zvezde i Partizana

Sportska društva sa najdužim vekom postojanja dobiće svoje marke

  • 4
Postanske markice sa grbom Radnickog, Crvene zvezde i Partizana Foto: Služba za odnose s javnošću Pošte Srbije

Pošta Srbije pustiće u ponedeljak u opticaj poštanske marke "Sport” posvećene obeležavanju jubileja najistaknutijih sportskih društava u Srbiji - 100. godišnjice SD Radnicki i 75 godina "večitih rivala” Crvene zvezde i Partizana.

Kako se navodi u saopštenju Pošte, prigodne marke omaž su i njihovim velikim sportskim uspesima i postignućima.

- Tri poštanske marke u šalterskim tabacima od po osam maraka, imaju nominalne vrednosti od po 27 dinara i štampane su u tiražu od po 25.000 primeraka. Izdanje sadrži i tri prigodna koverta prvog dana (FDC) i prigodan žig.

- Pošta Srbije je ovo izdanje priredila uz stručnu saradnju sportskih društava Radnički, Crvena zvezda i Partizan, dok je grafička realizacija izdanja delo Jakše Vlahovića, akademskog graficara Pošte Srbije -, stoji u saopštenju Pošte.

Romantičari sa Crvenog krsta” osvojili su 40 ekipnih titula prvaka države, 14 olimpijskih medalja, 32 na svetskim i 42 na evropskim prvenstvima. Najveće uspehe ostvarila je ženska rukometna ekipa, tri puta osvojivši Кup evropskih šampionki i Кup pobednika kupova Evrope. SD Radnički je nosilac i brojnih odlikovanja, od kojih je poslednji Sretenjski orden prvog stepena, u februaru ove godine.

Radnički je bio i ostao „rasadnik” iz koga su potekli najuspešniji treneri i sportski radnici.

75 godina traje i Zvezdina i Partizanova porodica, koliko i njihovo rivalstvo. Jugoslovensko sportsko društvo „Partizan” osnovali su pobednici nad fašizmom – partizani, po ugledu na srodne sportske uzore u drugim zemljama. 4. oktobra 1945, pri današnjem Domu Vojske u Beogradu, osnovano je fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije „Partizan”, sa fudbalskom, košarkaškom, atletskom, odbojkaškom i šahovskom sekcijom, dok su prvi nastup imali fudbaleri, 6. oktobra iste godine protiv selekcije Zemuna. Partizan danas okuplja 24 kluba.

Postanske markice sa grbom Radnickog, Crvene zvezde i Partizana Foto: Služba za odnose s javnošću Pošte Srbije

Brojne titule evropskih klupskih prvaka, olimpijske medalje, svetska i evropska odličja, titule prvaka države i osvajača kupova, čine ga jednim od najuspešnijih sportskih društava, u zemlji, ali i u svetu. O prepoznatljivoj pobedničkoj energiji i dostizanju najviših sportskih ciljeva, svedoče brojne generacije Partizanovaca, koje su oduvek s ponosom i ljubavlju nosile najpre osnivačke crveno–plave, a današnje crno–bele boje.

Od početnih osam sekcija u martu 1945. godine, SD Crvena zvezda danas broji 36 klubova, a jedan je od najpoznatijih srpskih i sportskih brendova, sa najvećim brojem navijača u ovom delu Evrope. Zvezdini klubovi osvojili su 714 trofeja, bili su 482 puta šampioni države, 200 puta pobednici Nacionalnog kupa.

Postanske markice sa grbom Radnickog, Crvene zvezde i Partizana Foto: Služba za odnose s javnošću Pošte Srbije

Osvojili su 3 titule šampiona sveta i 8 titula šampiona Evrope, 12 titula šampiona u evropskim takmičenjima, kao i mnoge druge. Zvezdaši posebno izdvajaju titule prvaka cveta i Evrope u fudbalu 1991. godine. Brojne medalje poneli su i njeni sportisti Jasna Šekarić, Nemanja Majdov, Nenad Stekić, Zoran Manojlović, Dragan Jovanović, Diana Dabetić...

Tri poštanske marke u šalterskim tabacima od po 8 maraka, imaju nominalne vrednosti od po 27 dinar, i štampane su u tiražu od po 25.000 primeraka. Izdanje sadrži i tri prigodna koverta prvog dana (FDC) i prigodan žig. Pošta Srbije je ovo izdanje priredila uz stručnu saradnju sportskih društava Radnički, Crvena zvezda i Partizan, dok je grafička realizacija izdanja delo Jakše Vlahovića, akademskog grafičara Pošte Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GG1978

    11. april 2020 | 07:04

    Zašto niste naveli koliko je JSD Partizan osvojilo trofeja a naveli ste Zvezdine i Radničkog.Daću Vam ja odgovor.Zato sto je JSD Partizan najtrofejnije u Srbiji po broju osvojenih šampionata države,po broju osvojenih kupova,po broju evropskih trofeja,po broju osvojenih medalja njegovih sportista na okumpijskim igrama , na svetskim i evropskim prvenstvima.Zasto ne objavite to ?Recite da je Partizan najtrofejnije Sportsko Drustvo u Srbiji !!

  • S.z

    10. april 2020 | 21:41

    Postoje li neki klubovi i izvan BG-a sa tradicijom? Nije li Posta jedinstvena za celu drzavu i ne ostvaruje li prihod na celoj terizoriji da bi favorizovala klubove iz samo jednog grada ?

  • ♦️⭐⭐🇷🇸

    11. april 2020 | 18:45

    ⚪⚪⚫⚫🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸Partizan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA