≫ 

Zvezda promašila 2 penala, Partizan u 90. dobio derbi: I dalje ne znam zašto Milijaš nije šutirao!

Na današnji dan, pre šest godina, odigran je 146. večiti derbi, a tom prilikom razgovarali smo sa bivšim trenerom crveno-belih Slavišom Stojanovićem

  • 24
Slavisa Stojanovic

Foto: MN Press, Youtube/ Crvena zvezda

Ako pitate navijače Partizana i Crvene zvezde, većina će reći da je 146. večiti derbi odigran 26. aprila 2014. godine, dakle na današnji dan, jedan od najboljih u novijoj istoriji rivalstva ova dva kluba.

Crno-bela strana Topčiderskog brda ima više razloga da ga se seća s obzirom na to da je Partizan slavio rezultatom 2:1, posle gola Nemanje Kojića u 90. minutu. Prethodno je Nikola Drinčić psotigao gol iz slobodnog udarca u prvom poluvremenu, dok je na 1:1 izjednačio Dragan Mrđa na početku drugog dela.

Taj derbi će ostati upamćen i po tome što je Zvezda promašila čak dva penala u prvom delu igre, i to nakon što je Milan Lukač odbranio udarce Miloša Ninkovića i Nikole Mijailovića.

S obzirom na to da je u pitanju godišnjica ovog meča, Telegraf je kontaktirao tadašnjeg trenera crveno-belih Slavišu Stojanovića - čoveka koji je na kraju sezone  uspeo da prekine višegodišnju dominaciju Partizana.

Došao je tiho, da "ugasi požar" neočekivanim odlaskom Rikarda sa Pinta, tiho je i otišao posle turbulentnih dana na Marakani, a između toga je napravio jedan "bum" koji će se prepričavati iz godine u godinu. Ipak, 146. večiti derbi je nešto što ga i dalje "peče".

- I dan-danas nisam odgledao celu utakmicu. Jednostavno, ne mogu. Toliko toga se izdešavalo na toj utakmici i baš mi je teško. Nadam se da ću jednog dana da smognem snage i da je odgledam celu - počeo je Stojanović razgovor za Telegraf.

- To je bio baš jedan zanimljiv meč za sve one koji nisu emotivno vezani. Samo sedneš i uživaš. Ali je za sve nas aktere bio strašno stresan. Nama je taj gol mnogo značio, bio je kao jedan bod. Iako mislim da bi priveli utakmicu nama u korist da smo pogodili barem jedan penal. Mi smo bili u velikom naletu. Sve smo pobedili od derbija do derbija. Imali smo dosta samopouzdanja. Da je neki penal ušao, verujem da taj meč ne bi izgubili.

"Milijaš je bio moj izbor, Ninković je pre šuta promenio odluku"

 

Prisetio se slovenački stručnjak tih trenutaka kada su njegovi igrači bili neprecizni sa bele tačke.

Slaviša Stojanović

Stojanović na 146. večitom derbiju Foto: MN Press

- Retko kada se desi da se promaše dva penala. Nije bilo lako tada, ali sada kad se setim - ceo dan je bio jako težak! Pošli smo na utakmicu i pokvario nam se autobus na parkingu. Pa smo izašli i gurali ga. Onda sam se setio utakmice kada sam bio selektor reprezentacije Slovenije. Išli smo da igramo protiv Norveške i isto tako nam je crk'o autobus. I isto smo izgubili sa 2:1. To mi je sve prošlo kroz glavu.

- Kod drugog promašenog penala plašio sam se da to nije naš dan. Ako na takvoj utakmici ne iskoristiš takve šanse, onda retko kad možeš utakmicu da okreneš u svoju korist. Imali smo prilike, nismo ih iskoristili, a na takvim utakmicama moraš da ih iskoristiš - rekao je Stojanović.

Penal je najpre promašio Ninković, a zatim ga je "pratio" i Mijailović. I tada, kao i danas, navijačima Zvezde nije jasno zašto penal(e) nije šutirao Nenad Milijaš.

Miloš Ninković

Foto: MN Press

- Iskreno, ne znam tačno! Znam da je Milijaš bio prvi na spisku. Najverovatnije su se na terenu dogovarali. Znam da je Ninković jednom rekao, posle svih tih godina, da je u pripremi utakmice imao dogovor sa Milijašem da će da uzme penal ako ga bude. Ideja je bila da loptu udari na specifičan način, da je bocne i pokuša panenku. To mu je bila želja. Ne znam šta se onda tamo dešavalo između njega i Mijailovića, pa je on promenio svoju prvobitnu ideju.

- Onda je i Mijailović potom uzeo da šutira... Ne znam zašto Milijaš nije, nikada ga nisam pitao. Razumem situaciju. Znam da je Milijaš promašio ono protiv Černomoreca, a onda i proziv Vojvodine u finišu jesenjeg dela... Ali, opet. Ne znam zašto nije šutirao. Moram jednom da sednem i razgovaram s njim o tome. Moja želja je bila da on šutira penal. Nebitno što je prethodno promašio dva penala tokom sezone. Ali šta se potom dešavalo tamo na terenu, nikad nisam raščistio.

Na poluvremenu nije bilo "teških reči", iako je Partizan vodio sa 1:0. Pritom, ponavljamo još jednom, promašena su dva penala.

- Nije bio momenat za ljutnju. Naravno da nisam bio zadovoljan kako je prošlo prvo poluvreme i kako smo olako promašili takve šanse. Napravili smo dogovor da moramo da damo gol i da je nerešen rezultat najmanje što moramo da izvučemo. Možda čak i na pobedu da idemo. Taj rani gol Mrđe nam je mnogo značio. I onda kada sam imao želju da još malo stisnemo i idemo na tri boda, nekako smo se povukli i to je rezultiralo da smo primili gol u 90. minutu.

"Bio je faul pre gola Partizana, i to na metar od mene"

 

Imao je Stojanović i konkretak odgovor šta se dogodilo u tom 90. minutu.

- Jednostavno, bio je faul za nas. Ja se sećam te situacije kristalno jasno. Mrđa je dobio loptu tamo kod klupe i ja sam tražio od njega da ide u korner. Da se izvuče neki aut ili udarac iz ugla, da još malo vremena ukrademo. On se okrenuo nazad prema našoj polovini i u tom trenutku je bio fal. Bio je na metar od mene.

- Mažić to nije sudio, Vulićević je centrirao, iako sam u analizi meča rekao da njemu ne smemo da dozvolimo centaršuteve, i onda je usledio gol iz poluokreta. Čini mi se da je Pavićević malo zakasnio u bloku, lopta je išla ispod noge, ušla je unutra i to je bio jedan veoma težak poraz. Ne u smislu da smo izgubili sa koliko razlike ili da smo bili nemoćni, već zbog dva promašena penala i gola u poslednjem minutu.

Partizan je tom pobedom prišao na tri boda zaostatka, pritisak na Zvezdi je bio veliki - svaki meč kao finale.

- Situacija nije bila jednostavna. Ko pogreši, gubi prvenstvo. Mi smo te sedmice, koliko se sećam, izašli zajedno sa igračima na jednu večeru. Dogovorili smo se kako da "izvučemo" sve utakmice do kraja. Sve nam je bilo jasno, nismo imali prava na kiks. Ostala je knedla u grlu, jer smo na Partizanovom stadionu mogli da završimo posao i mirno privedemo sezonu kraju. Ali ta sezona nikako nije bila mirna - rekao je Stojanović kroz osmeh i dodao:

FK Crvena zvezda – OFK Beograd, slavlje, Slaviša Stojanović ljubi pehar

Foto: Marko Todorović

- Izgleda da je Bog imao takav plan da sve mora da se istrpi do poslednjeg trenutka. I taj trenutak je odlagan zbog poplava koje su zadesile zemlju. Bila je to strašno turbulentna sezona. I danas kada se sretnem sa igračima, pogledam neke snimke i golove, puno mi je srce, jer znam kroz šta smo prošli.

- Koliko je tu bilo raznoraznih problema. Ali smo imali strahovitu želju, nismo gledali ni na finansije. Svi interesi su bili u drugom planu, samo je interes Zvezde, a to je titula, bio bitan. Imo sam i strašno karakternu grupu igrača koji su u nekada i nemogućim uslovima odradili svoj posao kako treba i pomagali se između sebe.

Nastavio je Stojanović u istom tonu.

- To je jedna titula, sa svim poštovanjem ka onima i pre i posle, koja je specifična zbog svih uslova i trenutnog tajminga. Tad se Partizan, koliko mi se čini, izjednačio sa titulama. Da su i tada uzeli, otišli bi ispred. Između navijača je bila neverovatna atomsfera na proleće. U vazduhu se osetio taj naboj. Nismo smeli da dozvolimo da sve to zapletemo. Titula je bilo ono što smo svi, svi, svi puno želeli.

FK Crvena zvezda - OFK Beograd, slavlje, Slaviša Stojanović

Foto: Marko Todorović

Stojanović je trenutno bez aganžmana s obzirom na to da je raskinuo ugovor sa selekcijom Letonije čiji selektor je bio, ali priznaje da ponuda ne manjka.

- Na žalost, tamo ima puno nekakvih problema van fudbala. Imaju nekakve inspekcije povodom stvari koje su radili proteklih godina. Zatim se pojavila solucija da se ja pomerim iz tog okruženja, jer tu je bilo i političkih i nekih drugih igara. Ljudi koji su me doveli, sklonjeni su - rekao je Stojanović i dodao:

- Sve je malo " u vazduhu" zbog ove situacije sa korona virusom. Poziva ima, da budem iskren. U decembru sam imao dve baš ozbiljne i konkretne ponude, ali sam zbog lojalnosti FS Letonije i ugovora koji sam imao na još dve godine, odlučio sam da ostanem. Ipak, svaki dan se nešto dešava, ali je sad najbitnije da se situacija smiri i da budemo zdravi. Pa čak i po cenu da nekih pola godine sve "sa strane" gledam.

Video: Skriveni heroji derbija danas su na unakrsnoj vatri

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kralj

    26. april 2020 | 11:01

    To bese ta sezona kada drzavni projekat ode u kvalifikacije za LS umesto prvaka zemlje ako se dobro secam gde prvaku nije data pomoc kao drzavnom projektu pre par godina

  • Ujka Zitko PFK

    26. april 2020 | 09:10

    Puce tada projektil Drince.Kebina armija se restartovala od soka.3.penala ocu ja,necu jedan,necu dva...😉

  • Cile

    26. april 2020 | 08:29

    Kako su vam dosudjeni penali tako ste i prošli. Bog vidi sve. Malo su bila dva trebao je Mažić još neki da dosudi. Pa možda bi i milijaš mogao da da. Penaldžije....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA