≫ 

Da se frau Merkel ne naljuti: Bundesliga se nastavlja 16. maja, otvara je "majka svih derbija"

Umesto u petak, premijera nemačke lige pomerena je na subotu da bi se ispoštovala odluke kancelarke

  • 2
Angela Merkel Angela Merkel; Foto: Tanjug/AP

Nemačka Bundesliga i Cvajta zvanično se nastavljaju u subotu 16. maja.

Igraće se pred praznim tribinama, uz maksimalno prisustvo 322 ljudi, a prvi čovek ovog takmičenja Kristijan Zifert poručio je klubovima da budu oprezni jer naredne utakmice neće biti ni nalik onim odigranim pre pandemije korona virusa.

Iako se očekivalo da se Bundesliga nastavi u petak 15. maja utakmicom Fortuna - Paderborn, rukovodstvo lige odlučilo je da, iz poštovanja prema odluci i dozvoli kancelarke Anglele Merkel, nastavak ne usledi u petak, već zaista prvog dana druge polovine maja, kako je država i propisala svojom odlukom.

Nastavak sezone otvoriće "majka svih derbija", okršaj između Borusije iz Dortmunda i Šalkea, koji se igra na čuvenom Vestfalenu u subotu od 15.30 časova.

Planirano je da od devet kola koliko je preostalo da se odigraju, sedam budu organizovani vikendima uz dva kola koja će se igrati sredinom nedelje, a zanimljivo da se i Der Klasiker između Borusije i Bajerna pada u jednom od ta dva vanredna kola.

Nemci su se odlučili na najraniji mogući nastavak sezone iz dva razloga. Prvi je želja da se privedu kraju i Kup Nemačke kao i baraži za opstanak u Bundesligi i u potpunosti pokupi preostali novac predviđen od TV prava, a drugi da se sezona okonča do 30. juna kada ističe preko 100 ugovora fudbalera koji nastupaju u ovoj ligi, kako ne bi bilo pravnih zavrzlama.

Bundesliga je naložila klubovima da moraju da drže navijače daleko od stadiona i da je svaka utakmica koja bude organizovana "prilika da pokažu vođstvu države da su zaslužili zeleno svetlo koje im je izdato juče".

koronavirus, korona virus Stadioni se spremaju za nastavak sezone; Foto: Tanjug/AP

- Živimo u zemlji koja ima jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu i moramo da budemo zahvalni na tome - podvukao je Zifert uz napomenu da će 36 klubova Bundeslige i Cvajte odmah moći da podele novac od TV prava i da će im on biti distribuiran od 17. maja, čim Bundesliga opet krene.

Dakle, više nema nikakve dileme, nemačka Bundesliga je prva top liga koja se vraća na TV ekrane. Ona će nam i pokazati da li je moguć fudbal i vraćanje u kako-tako normalan život posle korone.

Jedno je sigurno, oči celog sveta će od sledećeg vikenda biti usmerene ka Nemačkoj.

BUNDESLIGA - 26. kolo

Subota, 16. maj

Dortmund - Šalke (15.30)

Lajpcig - Frajburg (15.30)

Hofenhajm - Herta (15.30)

Fortuna - Paderborn (15.30)

Augzburg - Volfzburg (15.30)

Ajntraht - B. Menhengladbah (18.30)

Nedelja1 17. maj

Keln - Majnc (15.30)

Union Berlin - Bajern (18.00)

Ponedeljak, 18. maj

Verder - Bajer Leverkuzen (20.30)

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiker

    7. maj 2020 | 20:51

    Lepo je cuti da se sve vraca u normalu koliko toliko.Ali utakmice bez navijaca mi nikako nisu za gledanje,nekako je bzv,fali ta atmosfera sa tribina.Ali bolje ista nego nista,tv bez fudbala je obicna kanta.

  • Bane

    7. maj 2020 | 18:19

    Samo mi nije jasno kako je nemackim klubovima dovoljno desetak dana za pripreme posto im prvenstvo pocinje 16 maja! Ili su trenirali samo niko nije znao!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA