≫ 

Da li ste za Regionalnu ligu bez zemalja bivše Jugoslavije i kako bi ona izgledala? (ANKETA)

Srbija, Mađarska, Rumunija i Bugarska - svi zajedno u Regionalnoj ligi

  • 87
Regionalna liga, Infografika Kako bi izgledala regionalna liga sa Bugarima, Rumunima i Mađarima; Ilustracija: Nikola Jovanović

Da li je Regionalna liga neminovnost na ovim prostorima? Sudeći po rečima generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića - jeste!

Međutim, nije u pitanju ona Regionalna liga za koju smo pre nekoliko godina mislili da je gotova stvar - liga zemalja bivše Jugoslavije, već takmičenje u kom bi Srbija udružila sredstva sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom.

- Mađarska, Rumunija i Bugarska su područja sa zbirom od oko 50.000.000 stanovnika, postojalo bi interesovanje publike, televizije i sponzora. To bi donosilo prihode od ulaznica, TV prava i sponzora. Računam da bi Srbija, Mađarska, Rumunija i Bugarska davale po četiri predstavnika, bila bi to liga sa jakim TV pravima i prolaznosti za osam ekipa u evropska takmičenja - rekao je Terzić u intervjuu za "Sportski žurnal."

Nije ovo prvi put u poslednjih 15 dana da Terzić govori o Regionalnoj ligi, što znači da takva ideja u principu ima neki osnov. Podsetimo, glavni operativac crveno-belih je nedavno imao slično mišljenje.

- Zvezda je u problemu, jer s budžetom od 20 ili 30 miliona evra teško može da parira klubovima iz LŠ i LE koji imaju budžete od po 50-60 miliona pa naviše. S druge strane, mi ne možemo da trošimo toliki novac samo da bi igrali domaću ligu. Reešenje je da klubovi kao što su Zvezda i Partizan, zajedno s još nekim klubovima iz regije, recimo najboljim ekipama Rumunije i Bugarske, oforme regionalnu ligu. Takve ideje već postoje po Evropi - poručio je Terzić krajem aprila.

Ono što sve interesuje jeste kako bi ta liga izgledala, a jedno od razmišljanja koje je Terzić naglas izneo jeste lige sa 16 timova (po četiri iz svake države) gde će osam imati put u evropske kvalifikacije.

Da li je izvodljivo ili ne, pokazaće naredni period, jer su već najavljeni potencijalni razgovori sa matičnim savezom. U slučaju Zvezde, to je FSS.

Međutim, činjenica je da bi ta liga od 16 timova bila i te kako kvalitetna, jer su tu timovi koji su u poslednjih nekoliko godina učesnici neke grupne faze UEFA takmičenja - Zvezda, Partizan, Ludogorec, Kluž, Steaua, Mol Vidi, Ferencvaroš...

Jasno je da je Terzić svojim "glasnim razmišljanjem" samo "bacio žišku" i podgrejao strast kod fudbalskih navijača koji godinama unazad maštaju o nekoj vrsti Regionalne lige, jer sigurno je da u slučaju nekog dogovora postoji ozbiljan posao kako sve to sprovesti u delo.

Ipak, to je sada neka druga tema i ona bi mogla da se "pretersa" samo onda kada dođe do nekog potencijalnog dogovora. Za sada, možemo samo da "bacimo pogled" kako bi ta liga od 16 klubova mogla da izgleda. Onako, u grubim crtama.

Mol Vidi Stadion Mol Vidija Printskrin: Youtube/Magyar Építők

Zvezda, Partizan, Radnički, Vojvodina i Čukarički su, nema sumnje, timovi koji iz Srbije u prvom redu čekaju ulazak u Regionalnu ligu.

Što se tiče ostalih zemalja, Bugari bi dali Ludogorec, Levski, CSKA i Lokomotivu Plovdiv, mada ne bi trebalo zaboraviti ni Slaviju iz Sofije koja je na 5. mestu.

Kluž i Steaua su "zakucani" što se tiče Rumunije, a društvo bi im pravili Krajova i Astra. Ti je i Dinamo Bukurešt kao nekadašnji velikan, ali koji je trenutno u donjem delu tabele. Mađare bi predstavljali pomenuti Ferencvaroš i Mol Vidi, dok su na 3. i 4. mestu Mezokoveš i Puškaš Akademija. Ipak, nikako ne smemo zaboraviti ni Honved.

Stadion Steaue Stadion Steaue Printskrin: Youtube/Asociația Steliștilor 1947

S druge strane, postoji i veliki broj onih navijača, da nekažemo jugonostalgičara, koji bi voleli Regionalnu ligu sa Hrvatskom, BiH, Slovenijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

To je ona liga koja se godinama stidljivo spominje i koja kao da je, u jednom trenutku, bila blizu da se oformi. Podsetimo, tada su stizali i neki signali iz UEFA koji su, doduše, brzo nestali.

U tom slučaju ligu bi igrali Dinamo, Hajduk, Sarajevo, Željo, Maribor, Olimpija i drugi, ali svima je jasno da je ovo nemoguća misija.

Opcija koju je Zvezdan Terzić izneo svakako je najrealnija, a mi vas pitamo šta mislite o toj ideji Regionalne lige? Ili ste više za onu sa zemljama bivše Jugoslavije?

Video: Superliga se nastavlja 30. maja, igraju se još četiri kola do kraja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša Ruma

    12. maj 2020 | 15:50

    Odlična ideja da pokrenemo domaći fudbal i to da idemo na utakmice i gostovanja a da nemamo opasnost i neprijateljstvo od bivših komšija npr hrvata i dr. Super , krenite što pre sa realizacijom.

  • febo

    12. maj 2020 | 16:13

    Moze,samo kad je bez bivse brace

  • Istina

    12. maj 2020 | 14:57

    Ee ovo je realna prica.. nifo fudbala bi se digao barza 50 posto a samim tim i poseta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA