≫ 

Znaš da si Hrvat, a na srpskoj si strani: Fudbaler Zvezde opisao osećaj iz Zagreba, bio je uz Arkana

Goran Jurić evocirao teške uspomene od pre 30 godina koje bi najradije zaboravio

  • 2
Goran Jurić Goran Jurić stoji ispred stadiona sa saigračima iz Zvezde (levo je Mitar Mrkela) Printskrin: Youtube

Tokom nemira navijača i policije 13. maja 1990. godine u Zagrebu na Maksimiru pred meč Dinama i Crvene zvezde, dvojici fudbalera bilo je najteže.

Goran Jurić i Robert Prosinečki igrali su za Crvenu zvezdu, ali su poreklom iz Hrvatske, pa im nije bilo svejedno toga dana.

Uloge su im bile zahtevne, a trener Zvezde Dragoslav Šekularac kazao je da bi ih Bed Blu Bojsi verovatno pobili da su došli do njih.

Goran Jurić Goran Jurić u dresu Crvene zvezde Foto. MN Press

- Ne znam šta je Šekularac time želeo da kaže. Da, bojao sam se, ali ne za svoju sigurnost. Znao sam da ne postoji šansa da bilo iko od igrača nastrada, ali bojao sam se za sigurnost svoje sestre i zeta, koji su toga dana bili na tribinama.

- Kad sam vidio silan haos i divljanje, samo su mi oni bili na pameti. Takav osećaj ne bih poželeo nikome - rekao je Jurić za Indeks.hr

- Jednako težak bio je osećaj tog dana biti na drugoj strani - dodaje Jurić.

U dokumentarnom filmu "Nedjelja 13." je rekonstruisana cela priča o Maksimiru, pa su tu i prikazani kadrovi sa Arkanom - ima ih nekoliko, kada se igrači povlače u tunel u pratnji Arkana, drugi momenat donosi prizor Ražnatovića uz fudbalere - Robert Prosinečki je nervozno pušio, bio je tu i Goran Jurić, Dragan Stojković Piksi, dok je Arkan razgovarao sa milicajcem.

- Premda bih sve najradije zaboravio, to nije moguće. Pamtiću taj dan ceo život kao i svako ko je bio na stadionu. Osećao sam se čudno. Znao sam da pripadam tu, a bio sam na onoj strani. Ta spoznaja me uništavala.

- Imao sam osećaj kao da sam nigde. Posebno je grozan bio povratak u Beograd. Znate da sve odlazi do đavola, svesni ste da se vraćate tamo gde ne pripadate, tamo gde vas ne žele, ali svejedno se vraćate - prisjetio se Jurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    13. maj 2020 | 18:06

    Još jedan "iskreni" hrvatijanac... Pa, ako te nisu htjeli u Beogradu, otkud ti u Zvezdi...

  • Saša

    13. maj 2020 | 20:04

    Tim za sva vremena.. Kakav tim strašan tim.. Naježim se..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA