≫ 

FIFA je potencijalna Pandorina kutija: Saslušan švajcarski javni tužilac, Infantinov "pajtos"

Švajcarsko tužilaštvo sumnja da je Mihael Lauber imao pristrasan odnos u jednom od koruptivnih slučajeva koji se desio u Svetskoj fudbalskoj organaizaciji

  • 1
mihael lauber Foto: youtube/Schweizer Radio und Fernsehen

Otkrivanje korupcijskog skndala u FIFA pre 15 godina neko je, izgleda, pokušavao da sabotira, a sumnja se da je taj neko, niko drugi do aktuelni švajcarski javni tužilac Mihael Lauber!

Naime, Lauber će biti saslušan zbog sumnji u način na koji se bavio istragom korupcionih radnji u svetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA), što čak može biti prvi korak ka njegovom impičmentu, prenose strani mediji.

- Pravosudni komitet odlučio јe da sasluša generalnog tužioca Mihaela Laubera na svom sledećem sastanku. Tada će biti odlučeno da li će protiv njega biti pokrenuti postupak za opoziv - rečeno je u sredu iz parlamentarnog odbora.

Sledeći sastanak odbora zakazan јe za 20. maј.

Inače Zakonodavni odbor oba doma švaјcarskog parlamenta primio je krajnje kritički izveštaј nezavisnog generalnog tužioca (AB-BA) o radu i postupanju javnog tužioca Laubera, kao i kontra argumente Laubera.

U izveštaјu "nezavisnog stražara" kaže se da јe Lauber, koјi јe generalni tužilac od 2012. godine, počinio ozbiljne povrede svoјih dužnosti, uključuјuћi laganje, neloјalno postupanje i ometanje istrage "AB-BA".

- Lauber je u istom izveštaju negirao optužbe protiv njega, uz to je on optužio "AB-BA" za broјne proceduralne greške, prekoračenje ovlašćenja, i pristrasnosti, izmeђu ostalog - navodi se u saopštenju sudskog odbora.

Laubera optužuju da je direktno uticao na odugovlačenje suđenja i donošenja presude glavnim akterima FIFA skandala vezanog za Svetsko prvenstvo u Nemačkoј 2006. godine. Švajcarski sud je nedavno proglasio zastarelim taj slučaj (prošlo 15 godina od događaja koji je predmet spora), tako da su optuženi, među njima i legendarni Nemac Franc Bekenbauer, iz sudnice izašli kao slobodni građanin ne dočekavši presudu.

Taj slučaј јe bacio veliku mrlju na reputaciјu švaјcarskog pravosudnog sistema, što je i dovelo do reakcije najviših zakonodvanih istanci, a prvi na udaru se našao Lauber.

Zanimljivo je da je isti dan kada je javnost upoznata sa saslušanjem Laubera, bivši predsednik UEFA Mišel Platini dao opširan intervju za jedan švajcarski magazin u kojem je upravo Laubera optužio da je deo grupe koja je, po direktivi aktuelnog predsednika FIFA Đanija Infantina, "smestila" Francuzu korupcionu aferu 2015. godine.

Ukoliko se dokaže da je Lauber svesno uticao da se pomenuto suđenje oduži i da se ono ne okonča, to bi moglo da navede tužioce na dalju istragu koja bi, sasvim izvesno, mogla da ih odvede i do nekih uticajnih funkcionera u FIFA.

Podsetimo, nedavno su i dva brazilska pronalazača, koja tvrde da je sprej za utakmice njihov patent, izjavila da očekuju od pravosudnih organa presudu protiv FIFA u njihovu korist, a Infantina i njegove saradnike iza rešetaka.

Video: Terzić: Ne znam zašto je Kosovo u FIFA i UEFA kada ne poštuju odluke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • seljo

    14. maj 2020 | 07:16

    rukovodstvo iz fifa i uefa je nevino ko majka 9 jugovica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA