≫ 

Dalje ruke od našeg fudbala, lopovi! Konzervativac opleo po Saudijcima i svojoj Vladi zbog Njukasla

Karl Mekartni održao je "slovo" zašto se protivi prodaji "Svraka"

  • 1
FK Njukasl Foto: AP/Tanjug

On smatra da Vlada Borisa Džonsona treba da prestane da izbegava pitanje koje okružuje Javni investicioni fond Saudijske Arabije, a u vezi sa kršenjem ljudskih prava.

Spomenuti fond namerava da kupi Njukasl junajted od Majka Ešlija i da vlasništvo po principu 80 - 10 - 10 u procentima podeli sa Amandom Stejvli i braćom Rjuben.

Saudijci hoće da kupe Njukasl za 300 miliona funti, ali su to preuzimanje ispratile i neke kontroverze.

- Njukasl juanjted, klub engleskih legendi kao što su Alan Širer, Džon Barns, Pol Gaskojn, Kevin Kigen, Ser Bobi Robson i mnogi drugi, treba da 80 posto svojih finansija dobija iz saudijskog fonda. Imajući u vidu pravni sistem i pravila ove zemlje kao i regulacije koje se tiču sloboda, kazni za one koji krše zakon i ubice Džamala Hasogdžija, čiju je smrt navodno naručio princ, ova vest tera mnoge ljude da se stresu - konstatuje Mekartni.

Naime, organizacija koja se bavi ljudskim pravima Amnesti internešnel je upozorila Premijer ligu na rizike ako ova kupovina prođe.

Hatis Džengiz, čiji je verenik Džamal Hašogdži, novinar i publicista ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine, upozorila je na isto.

Američka obaveštajna agencija CIA je svojim istraživanjem navodno utvrdila da iza ubistva kao naručilac stoji Mohamed Bin Salman, krunisani saudijski princ i prvi čovek Javnog investicionog fonda.

- Uprkos svemu tome, dogovor i dalje prolazi. Ne kažem da profit nije dobra stvar, ali ne po cenu svega drugog. Opet, upravo to je cilj kupaca, Jasir Al Ramajan, nominovani predsednik je rekao javno da je najvažnija stvar da se dvostruki dobitak za Saudijsku Arabiju, ne za engleski fudbal - kaže Mekartni.

Britain Soccer Premier League Foto: Tanjug/AP

On je kritikovao to što neke njegove kolege odbijaju da se bave tim pitanjem, posebno imajući u vidu posledice koje to može da ima po fudbal u Engleskoj.

Jedna od spornih tačaka je i piratizovanje od strane jednog saudijskog striming servisa koji prenosi sportove u Arabiji, pa Britanci ostaju oštećeni, a striming servis je povezan sa Fondom.

- Sve što podriva vrednost engleskog fudbala spušta i vrednost prenosa i ugrožava finansijsku stabilnost klubova. To znači da će se britanski fudbal mučiti da privuče talente koje smo prihvatili i kojima se divimo. To je sramota i moramo ozbiljno da shvatimo stvari. Ulog nije visok samo za fudbal, već je kockanje i sa budućnošću. Vreme je da zaustavimo saudijsku pirateriju. Najbolji način je da već danas blokiramo kupovinu Njukasla ili da bar uvedemo ograničenja koja će usporiti proces - rekao je Mekartni.

On je na kraju stoga poručio: Verujem u slobodna tržišta i vreme je da kažemo jasnu i glasnu poruku, dalje ruke od našeg fudbala, prestanite da kradete naše i igrajte po pravilima ili se suočite sa posledicama.

Video: Savo Milošević: Hoćemo Kup, ali nije jednostavno u ovom uslovima

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud zbunjen

    16. maj 2020 | 10:02

    Ne dozvoljava Saudijcima da kupe klub, ali veruje u slobodno tržište? Navikli Englezi da ograničavaju pa to ti je...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA