≫ 

Verenica ubijenog novinara pisala Premijer ligi: Ne dozvolite da ubica preuzme Njukasl

Kašogijeva verenica je imala poruku i za navijače engleskog kluba koji ovih dana čekaju rasplet oko predaje Njukasla u ruke Saudijaca

  • 1
hatis čengiz Foto: youtube/BBC Newsnight

Mnogo prašine podigla je sve izvesnija prodaja Njukasla saudijskom fondu za javna ulaganja (PIF), čemu se protive mnogi, među njima i verenica ubijenog novinara Džamala Kašogija, Hatis Čengiz.

Ona je poslala pismo na adresu Premijer lige i zatražila da zaustave prodaju Njukasla Saudijcima.

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), na čijem čelu je princ Mohamed bin Salman, ponudio je oko 340 miliona evra za preuzimanje engleskog kluba, a upravo je princ Mohamed osumnjičen da stoji iza ubistva novinara Vašington Posta Džamala Kašogija 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

To ubistvo je šokiralo svet, pošto se saznalo da je novinar, koji je u konzulat došao kako bi pribavio dokumente za venčanje sa Čengiz, brutalno mučen, ubijen i iskasapljen u komade.

- Premijer liga ne bi trebalo da dozvoli da neko poput Mohameda bin Salmana, koji se još nije suočio s bilo kakvom odgovornošću za ubistvo mog verenika, u tolikoj meri bude uključen u sport u Velikoj Britaniji. U suprotnom, ovo će strašno narušiti ugled Premijer lige i Velike Britanije - navodi se u pismu, prenose strani mediji.

Psoel ubistva, CIA, specijalna izaslanica UN-a Agnes Kalamard i Turska direktno su povezali prestolonaslednika Mohameda sa ubistvom, ali saudijsko kraljevstvo je oštro negiralo optužbe. Turska je za ubistvo optužila 20 osumnjičenih, uključujući i dva bivša savetnika saudijskog prestolonaslednika.

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman Foto: Guliver/Leon Neal/Getty Images

Nakon višednevnog negiranja, saudijske vlasti su priznale da je Kašogi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih. Još trojica optuženih dobila su zatvorske kazne ukupnog trajanja 24 godine, a bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Čengiz je poslala poruku i navijačima Njukasla tražeći od njih da razmotre da li je saudijsko preuzimanje kluba "'pravi izlaz iz očaja" u koji ih je doveo sadašnji vlasnik kluba Majk Ešli.

- Pišem vam u ključnom trenutku u istoriji vašeg slavnog fudbalskog kluba. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, apsolutni vladar Saudijske Arabije, ima nameru da preuzme vaš klub nudeći ogromnu svotu novca. No prestolonasljednik je optužen da je naredio Džamalovo ubistvo. Sve verodostojne istrage pokazale su njegovu odgovornost. U svojoj zemlji nije osuđen jer je kontroliše žčeličnom pesnicom. Molim vas da razmislite da li je prihvatanje ponude Mohameda bin Salmana zaista pravi put iz očaja za vaš klub - napisala je Čengiz.

Ranije se oglasial i direktorka britanskog "Amnesty Internationala" Kejt Alen, koja je u pismu od izvršnog direktora Premijer lige Ričarda Mastera zatražila da se spreči preuzimanje Njukasla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    21. maj 2020 | 08:13

    Newcastle, Newcastle, hoću da se radujem, gledam mučenje "svog" engleskog kluba. Da dođe crni đavo sada, ja bih prihvatio ponudu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA