≫ 

"Hrvatski spomenik korupcije se raspada": Maksimir je ruglo, Dinamo traži novi dom za evropske duele

Stadion Dinama, koji je pretrpeo znatnu štetu u nedavnom zemljotresu, trenutno je neupotrebljiv i pitanje je kada će "Modri" ponovo moći da igraju utakmice na njemu kao domaćini

  • 1
stadion maksimir Foto: MN Press

Zagrebački stadion "Maksimir" je nakon martovskog zemljotresa i kontrole koja je obavljena dobio oznaku "privremeno neupotrebljiv" i u tom statusu čeka konačnu presudu detaljne građevinske inspekcije, pišu hrvatski mediji o ruinuranom objektu, jednom od simbola grada i domu NK Dinamo.

U klubu su za portal Indeks rekli da su dobili obećanje da će detaljan pregled biti obavljen ove ili naredne nedelje te da je komunikaciju o stadionu u potpunosti preuzeo Grad Zagreb, koji je vlasnik objekta.

- Naime, prema nezvaničnoj proceni, oko milijardu kuna (oko 131 miliona evra) ulupano je u betonsko ruglo na kojem se organizuju elitne utakmice iako na njemu nema najosnovnijih uslova poput sanitarnog čvora i pristojnih ulaza, konstatuje ovaj portal.

Ključni problem već godinama je statika istočne tribine koja preti da se uruši, dok s glavne nosive konstrukcije otpadaju betonski delovi. Uefa je već zabranila Dinamu korišćenje gornjeg dela zapadne tribine, dok je istočna tribina nakon potresa dobila žutu nalepnicu i trenutno nije u upotrebi.

- Oštećenja na stadionu, koja su nastala i pre zemljotresa, dodatno su se povećala i pogoršala stepen sigurnosti na jednom od najvećih spomenika korupciji u Hrvatskoj - piše Index.

Autor teksta podseća da je prošlo već deset godina otkako je komad betona sa zapadne tribine pao na automobil jednog zaposlenog u klubu, a nedavno je sa iste tribine, koju u klubu nazivaju "elitnom" i naplaćuju najskuplje ulaznice, palo okno sa staklom i rasulo se na mestu gde prolaze igrači, treneri, radna zajednica i deca koja dolaze u obilazak stadiona.

stadion maksimir Foto: MN Press

Posle tog incidenta postavljena je žičana mreža ispod tribine kako delovi betona ne bi padali na prolaznike.

- Dinamo je samoinicijativno i vlastitim sredstvima finansirao postavljanje zaštitne žičane mreže ispod tribine zapad. Ovom investicijom sprečili smo buduće slične događaje u cilju zaštite života naših radnika, navijača i drugih korisnika stadiona Maksimir, kao i njihove imovine - kazali su u Maksimiru prošle godine.

Iako Dinamo ne skriva da je njihov stadion opasan po život, uredno je dobio licencu za Uefina takmičenja i HNL.

Za dve nedelje se očekuje nastavak hrvatskog prvenstva, a Dinamo još čeka detaljan pregled kojim će se utvrditi da li je istočna tribina sigurna za gledaoce. U klubu nisu optimistični i svesni su da je statika narušena davno pre potresa, a istočna tribina ujedno je i krov nad stadionom pomoćnog igrališta Hitrec-Kacian, na kojem se redovno održavaju treninzi i utakmice. Očito na vlastitu odgovornost, piše Index.

Hrvatsi portal kontaktirao je i Docenta sa građevinskog fakulteta u Zagrebu Mislava Stepinca koji je koji je nakon potresa obavio brz pregled stadiona i ustanovio ozbiljna oštećenja: pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sastav tribine, pomaci krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine i odlamanje zaštitnog sloja betona od glavne armature. Oštećene su i kratke konzole koje su glavni oslonac metalnih stubova kojima se penje na tribine.

- Reč je o ozbiljnom poslu, a ozbiljne mogu biti i posledice u slučaju loše procene stanja- rekao je Stepinac nakon pregleda.

stadion maksimir Foto: MN Press

Ako inspekcija zatvori istočnu tribinu, Dinamo će bez nje izgurati HNL sezonu, ali u Ligi šampionato neće proći pa u klubu već traže alternativna rešenja. U Hrvatskoj imaju tri opcije: Rujevicu, Poljud i Gradski vrt. U praksi su to ipak dve opcije jer Dinamo kao domaćin na Poljudu može izazvati nove sigurnosne probleme.

Iz Maksimira zato gledaju prema inostranstvu, gde bi im mogli uskočiti prijatelji iz NK Maribora, a kao zanimljiva opcija nudi se i Budimpešta.

Detaljan pregled Maksimira mogao bi rezultirati i preseljenjem reprezentacije s "nacionalnog stadiona" na splitski Poljud. Reprezentaciju spremno čekaju i u drugim gradovima Hrvatske, a Rijeka i Osijek već su bili domaćini tokom kvalifikacija za velika takmičenja.

Video: Sukob je počeo na Maksimiru, a Jugoslavija je nestala na Poljudu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    22. maj 2020 | 08:54

    Sta ti je uefa! Partizanu i zvezdi bi zabranili da treniraju a kamo li da igraju. Ovaj svet je zrdo za jednu kometu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA