≫ 

Srpski sportisti koji su izvršili samoubistvo: Mrdaković nastavio crni niz, depresija razara igrače!

Upitnik FIFPro iz 2018. godine, pokazao je da fudbaleri ispoljavaju simptome anksioznosti i depresije više nego pripadnici opšte populacije: trideset osam procenata sadašnjih i trideset pet posto bivših igrača izvestilo je da ima neku vrstu problema. Od posledica depresije ruku su na sebe dizali bivši kapiten juniora Zvezde Miloš Drobjak, rukometaš Novak Bošković, a misli o suicidu prolazile su kroz glavu Dejana Koturovića i Jelene Dokić

  • 10
Miljan Mrdaković, Robert Enke, Gary Speed Foto: MN Press, Guliver/Michael Regan/Getty Images, Bryn Lennon/Getty Images

Samoubistvo bivšeg fudbalera Miljana Mrdakovića ponovo je aktuelizovalo pitanje mentalnog zdravlja vrhunskih sportista. Pojedine studije kažu da čak 40 posto fudbalera u svetu boluje od raznih vrsta depresivnih poremećaja što je prilično alarmantan podatatak, uz koji, kao prilog, valja dodati i rezultate ankete koja je nedavno rađena na uzorku igrača Premijer lige Engleske - o njihovom psihičkom stanju u vreme pandemije.

Skoro četvrtina sadašnjih i bivših profesionalaca koji su anketirani rekli su da su depresivni ili su bili u riziku da se samopovrede, pokazalo je istraživanje Asocijacije profesionalnih fudbalera Premijer lige (PFA).

Stručni tim PFA je obavio razgovore sa 262 bivša i sadašnja igrača između sredine aprila i sredine maja kako bi procenili uticaj krize na njih i otkriveno je da se 57 njih (22%) osećalo depresivno ili su razmišljali da sebi nanesu povrede.

Mrdaković je nažalost poklekao, nije uspeo da pronađe način da se izbori sa problemom koji ga je na kraju odveo u smrt.

- Imao je neke probleme sa kojima nije mogao da se nosi kako treba, nije bio jak. Malo je voleo da popije i mislim da je to pored problema koje je imao sa depresijom i glavni razlog zbog čega je to uradio - priča njegova devojka Ivana.

ivana stanić pevacica, Miljan Mrdaković, Foto: Instagram/iamivanastanic

Alarmantne rezultate pokazao je FIFPro (Sindikat profesionalnih fudbalera) upitnik iz 2018. godine, po kome je ispalo da fudbaleri ispoljavaju simptome anksioznosti i depresije više nego pripadnici opšte populacije: trideset osam procenata sadašnjih i trideset pet posto bivših igrača izvestilo je da ima neku vrstu problema. Istraživanje u Norveškoj pokazalo je da četvorica od deset elitnih igrača fudbala pati od anksioznosti i depresije.

HRONOLOGIJA SUICIDA MEĐU SRPSKIM SPORTISTIMA: FUDBALERI, RUKOMETAŠI...

Mrdaković nije prvi srpski fudbaler i sportista koji je digao ruku na sebe.

Poslednji takav slučaj desio se u aprilu prošle godine kada je samoubistvo izvršio i bivši kapiten juniora Crvene zvezde Miloš Drobnjak (41). Fudbaler, štoper, kome je predviđana velika karijera (bio je kapiten u generaciji Stankovića i Pantelića), po odlasku iz Zvezde nije ispunio očekivanja, lomove je imao i u privatnom životu, a ishod je bila smrt (obesio se kod kuće).

miloš drobnjak Miloš Drobnjak u dresu Milicionara, u duelu sa Matejom Kežmanom Foto: MN Press

Šokantna vest stigla je u aprilu 2019. godine: srpski rukometaš Novak Bošković (29) iz Crvenke, oduzeo je sebi život hicem iz pištolja. Iza sebe je ostavio suprugu Milicu i šestomesečnu ćerku Srnu. Karijeru je gradio u Izraelu, odakle se tih dana vratio na odmor u rodni kraj. Navodno se pre kobne odluke da sebi oduzme život raspravljao sa suprugom, a potom i majkom, zbog izlaska u grad sa drugarima. Oduzeo je sebi život u bašti.

Pavle Jovanović, nekadašnji član bob tima Sjedinjenih Američkih Država i kasnije reprezentacije Srbije, izvršio je samoubistvo 3. maja. Ovu vest preneli su skoro svi američki mediji koji su citirali njegovog nekadašnjeg kolegu Stiva Meslera.

- Moja lična legenda, čovek koji je u sportu postavio standarde koncentracije, posvećenosti i truda tragično je presudio sebi u 43. godini - objavio je Mesler na društvenim mrežama.

Ne zna se šta je bio okidač da Jovanović sebi oduzme život.

Za mačvanski sport, Majur i Mačvu, tužan je bio 8. april 2016. godine. Tog dana ubio se Anđelko Miljković Rodrigez (29), bivši igrač šabačke Mačve, Majura i Torpeda. Sebi je presudio hicem i pištolja.

DEJAN KOTUROVIĆ I JELENA DOKIĆ POMIŠLJALI NA SAMOUBISTVO, KRKIĆ IMAO ANKSIOZNE NAPADE

Svetlost na kraju tunela, srećom, pronašao je veliki broj sportista koji su se u jednom trenutku karijere i života susreli sa anskioznošću i "crnim psom", kako je u SAD popularan naziv za depresiju. Primera je mnogo. Mediji su se dugo godina bavili traumama bivše srpske teniserke Jelene Dokić koju je otac Damir fizički i psihički zlostavljao kao devojčicu i tinejdžerku, što se kasnije odrazilo na njeno mentalno zdravlje.

- Borila sam se sa depresijom više od 10 godina i gotovo sam počinila samoubistvo u jednom trenutku. Kada ste profesionalni sportista, vi ste u mehuru koji nije stvarnost - sve je urađeno za vas, od hrane i treninga, do putovanja i organizacije, pa je povratak u uobičajen život toliko različit. Za mene, kada sam se povukla tako iznenada zbog ozbiljne povrede, nije svakako bilo onako kao sam očekivala. Zastala sam i uhvatila sebe kako se pitam: Šta da radim sledeće, u šta sam se upustila? Prosto nisam bila spremna za to i tako je krenuo moj problem za težinom - napisala je u jednoj od svojih ispovesti Jelena.

 
 
 
View this post on Instagram
Another incredible review of my bestselling book. Thank you @abookbyangothername for this amazing 5⭐️ review.Thank you for the kind words and I am so glad you found the book uplifting and inspiring even though it made you cry. I am grateful for your incredible review and recommendation of my book. 🙏💪🙌❤️😍😍📚📚📚 Repost from @abookbyanyothername using @RepostRegramApp - I’m not sure how to string together a sentence to adequately describe the emotional journey this book took me on. I cried more times than I can count. I’ve watched tennis my entire life, and yet the only real knowledge I had of Jelena and her life before reading this book was that her dad abused her. I was completely unaware of the other struggles she faced during her career, including: being a refugee multiple times, experiencing racism and general bullying from her peers in Australia, enduring multiple tumultuous coaching partnerships, and suffering through career-ending injuries. This is, by far, one of the best sports memoirs I’ve ever read. Jelena’s story is similar to @mariasharapova’s tale of grit and tenacity, but with the additional layer of overcoming years physical and verbal abuse suffered at the hands of her father. After a quick Google of her life (or just reading my review), you could be forgiven for assuming that this book is entirely heartbreaking and depressing. However, it’s surprisingly uplifting. The seemingly endless pages detailing Jelena’s struggles became difficult to read at times, but what becomes evident throughout the book is Jelena’s unparalleled strength. // ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ - I cannot recommend this book enough. #book #bestseller #author #bestsellingbook #bestsellingauthor #amazonbestseller #paperback #tennis #tennis🎾 #🎾 #instatennis #inspiration #inspire #motivation #melbourne #australia #mustread #summerreading #wta #empoweringwomen #domesticviolence #domesticviolencesurvivor #abuse #women #woman #girl #bookreview #reading #read #dymocksA post shared by Jelena Dokic 🇦🇺🇦🇺🇦🇺 (@dokic_jelena) on

Slično stanje duha imao je i bivši košarkaški reprezentativac Srbije Dejan Koturović. Mračne misli su ga u jednom momentu toliko obuzele da je i on pomišljao na najgore.

- Punog srca sam se vratio u svoju zemlju, a sačekala su me srpska posla. Investirao sam novac u razne poslove, a tu su se sjatili prevaranti. Bio sam neiskusan, nisam prošao uličarsku školu. Susreo sam se sa gomilom nekorektnih ljudi koji su nudili "iskreno prijateljstvo", a bili su tu samo iz interesa. Tada sam želeo da se vratim košarci, ali nisam mogao jer sam se upleo u sve te poslove. Prolazio sam kroz težak period, sve se nataložilo, ljubav, posao, lažni drugovi i kumovi, a situacija je potrajala. U meni se skupljala negativna energija, što me je dovelo do velikog razočaranja. Usledio je period duboke depresije sa suicidnim mislima. Pomišljao sam na samoubistvo, ali sam se na kraju opasuljio. U tome su mi pomogle biljke - ispričao je Koturović svojevremeno za Blic.

O potrebi da se mnogo više priča o mentalnim problemima vrhunskih sportista pričao je i fudbaler "naše gore list" Bojan Krkić koji je u karijeri prolazio kroz anksiozna stanja. On kaže da ljude koji vode fudbal ne zanima ova tema.

- Anksioznost na sve utiče drugačije. Razgovarao sam sa nekima koji su imali osećaj da im srce tuče 1.000 puta u minuti. Kod mene je to bila vrtoglavica, konstantan osećaj mučnine, 24 sata dnevno. Pritisak je bio ogroman, jak i nikada ne odlazi - opisao je Krkić svoje anksiozne napade.

DEPRESIJA U SVETU FUDBALA: ENKEOVA TRAGIČNA SUDBINA, PESOTOV SKOK SA TERASE, LENON SE IZLEČIO  

Nijedna smrt fudbalera nije tako rastužila sportski svet kao samoubistvo bivšeg golmana Borusije Menhengladbah i Hanovera Roberta Enkea, koji je život izgubio na pružnom prelazu 10. novembra 2009. godine. Dve godine ranije Enkeu je preminula dvogodišnja ćerka Lara zbog problema sa srcem. Iza sebe je ostavio suprugu i osmomesečnu usvojenu ćerku.

Dve godine kasnije,opet u novembru, stigla je još jedna vest o suicidnoj smrti slavnog igrača. U pitanju je bivši velški reprezentativac i eks fudbaler Njukasla Geri Spid, koji se obesio u svom domu u Češajru. Spid je bio i selektor Velsa.

Iako se ne znaju motivi ovog tragičnog događaja, pretpostravlja se da depresija ima velikog udela u razlozima za samoubistvo, a samoubistvo Spida bioje neposredan povod da Asocijacija profesionalnih fudbalera Premijer lige izda priručnik koji će pomoći bivšim igračima, njih oko 50.000, u borbi protiv eventualne depresije.

Bivši igrač Juventusa Đanluka Pesoto, imao je više sreće od Enkea i Spida, pošto je preživeo pokušaj samoubistva. On je 2006. godine skočio sa prozora sedišta torinskog kluba, posle čega je, sa težim povredama, završio u bolnici.  Pesoto zadobio mnogobrojne frakture, unutrašnje krvarenje i bio je u teškom stanju stanju, ali je uspeo da preživi.

Pesoto, koji je deset godina igrao u Juventusu i reprezentaciji Italije, bio je osumnjičen za učešće u skandalu vezanom za nameštanje utakmica italijanskog prvenstva, što je, kako mnogi veruju, bio i povod da se osluči na ovakav korak.

Strašne probleme sa depresijom imao je i bivši engleski fudbaler Aron Lenon. On se 2017. godine prijavio u bolnicu za lečenje mentalnih bolesti, pošto ga je godinu dana ranije, u aprilu, policija zatekla kako sedi u svom automobilu nasred autoputa u zaustavnoj traci, nedaleko od centra Mančestera.

Godinu dana nakon opisane situacije, Lenon je izgledao kao potpuno drugačiji čovek.

- Bio sam na vrlo mračnom mestu jedan dug vremenski period, na samom dnu. Sad sam srećan samo to što se budim živ i zdrav svakog dana. To je za mene veliki uspjeh. To oslobađa moj duh, ne mogu vam to opisati rečima. Zaokret koji se dogodio u mom životu u proteklih godinu dana je neverovatan - kazao je jednom prilikom Lenon.

Poslednjih godina desetine sportista su dizali ruku na sebe. Češki fudbaler Františer Rajtoral se ubio u svom domu 2017. godine, NFL igrač i bivši član Kanzas Siti Čifsa Jovan Belčer je 2012. godine ubio svoju devojke, pa sebe.

Pre tri godine ubio se i bivši igrač Nju Inglanda ron Ferandez (27), koji se obesio u zatvorskoj ćeliji, gde je počeo da služi doživotnu kaznu zbog ubistva bejzbol igrača Odina Lojda.

Bivši nemački fudbalski profesionalac i igrač berlinske Herte Andreas Birman izvršio je 2014. samoubistvo u 33. godini posle duge borbe sa depresijom. Birman je objavio knjigu pod naslovom "Depresija: Crveni karton".

Reprezentativac Italije u rukometu Alesio Bisori (24) bacio se pod voz 2012. godine. Italijanski mediji javili su tada da je Bisori izvršio samoubistvo neposredno pred okupljanje reprezentacije koja je u Bariju igrala kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo. Njegovo telo je pronađeno ispod voza koji je polazio sa železničke stanice u Bolonji.

(M.B/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Саша

    24. maj 2020 | 14:57

    Недостатак вере у Бога.Другог оправдања нема.Јел био гладан или без стана? Није.Пара је имао, имао и здравља,није био бедник,шта је хтео више?

  • Mirjana

    24. maj 2020 | 15:03

    Previse de ocekuje od coveka. Kada u jednom momentu ne pokaze max onda je pod okom kriticara. Ljudi koji se osecaj da su non stop pod nekom lupom. Nisu samo sportisti, vec svi ostali pogodjeni. Depresija je tesko oboljenje i mora de ozbiljno shvatiti kako svakog pojedinca tako i okoline

  • Hmhm

    24. maj 2020 | 17:19

    Imaju oni ogroman pritisak.....ali od sponzorusa, jer one stalno podizu kriterijume i zahteve koje oni ne mogu tako lako da ispune...treba imati dobar i skup auto, treba izlaziti na fensi mesta, oblaciti se skupoceno, imati kuce, stanove, vile, jahte....tako da ko se u kolo sa njima hvata, treba da bude sposoban da igra prema njihovim kriterijumima...u suprotnom, ispadanja su teska i bolna, jer to udara na muski ego...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA